Светлина во август

Од Википедија — слободната енциклопедија
Светло во август
Илустрација на корицата на книгата која прикажува куќа на рид со зраци на сончева светлина што зрачат врз неа низ облаците
прво издание
АвторВилијам Фокнер
ЈазикАнглиски
ЖанрЈужна готика, модернистичка
ИздавачСмит и Хас
Издадена
1932
Страници480
813.52
ПретходнаСветилиште 
СледнаПилон 

Светлина во август е роман од Вилијам Фокнер. Припаѓа на книжевните жанрови Јужна готика и модернистички[1].

Сместен во меѓувоениот период, романот се фокусира на приказната за двајца странци кои пристигнуваат во различни периоди во Џеферсон, округот Јокнапатофа, Мисисипи, измислена локација базирана на родното место на Фокнер во округот Лафајет, Мисисипи. Заплетот првично се фокусира на Лена Гроув, млада бремена бела жена од Алабама која го бара таткото на своето очекувано дете, а потоа се префрла на животот на Џо Крист, човек кој се населил во Џеферсон и се верува дека е бел , но самиот потајно верува дека има црнец корени. По серијата навраќања на раниот живот на Божиќ, заплетот продолжува на животот и делото на Лукас Бурч, таткото на детето на Лена, кој побегнал од неа во Џеферсон и го сменил своето име кога дознал дека Лена е бремена. Жената на чија територија живееле Кристамас и Бирч, Џоана Бурден, потомок на аболицирани (локално - Јенки), омразена од граѓаните на Џеферсон, е убиена. Бирч е пронајдена на местото на злосторството и открива дека Божиќ бил романтично поврзан со неа и дека тој е од црно потекло, што имплицира дека Божиќ е одговорен за нејзиното убиство. Додека Бурч е во затвор и ја чека својата награда за фаќањето на Божиќ, Бајрон Банч, локален ерген, се вљубува во Лина. Банч бара помош од локалниот отфрлен, обесчестен поранешен свештеник Гејл Хајтауер, за да го организира раѓањето на Лена и да го заштити Божиќ од линч. Хајтауер испорачува, но одбива да го заштити Божиќ, сепак, Божиќ се обидува да се засолни во куќата на Хајтауер, но е престигнат и убиен од локална војска, по што Божиќ е кастриран. Бреза го напушта градот без награда, а романот завршува со анонимен маж кој ѝ раскажува на сопругата приказна за пар автостопери што ги собрал на патот во Тенеси - жена со дете и маж кој не бил татко на детето, парот продолжил да го бара таткото на детето.

Во слободен, неструктуриран модернистички наратив кој се потпира на христијанската алегорија и традицијата на усните народни приказни, Фокнер ги истражува темите на расата, полот, класата и религијата на американскиот југ. Фокусирајќи се на аутсајдерите, отфрлените или другите маргинализирани членови на општеството, тој го прикажува судирот на отуѓените луѓе со пуританска, рурална заедница со предрасуди. Раните мислења за романот беа измешани; некои рецензенти беа критични и за стилот и за темата на Фокнер. Меѓутоа, со текот на времето, романот стана еден од најважните литературни дела на Фокнер и еден од најдобрите романи на 20 век на англиски јазик.

Стил и структура[уреди | уреди извор]

Фотографија од вистинска мелница во 1930-тите, слична на онаа прикажана во романот.

Поради натурализмот и насилството во романот, како и постојаната опседнатост на ликовите со духовите од минатото, Светлината во август се одликува како јужноготски роман, жанр претставен со делата на современиот на Фокнер, Карсон Мекалерс и подоцнежните писатели од Југот на САД како Фланери О. Конор, Труман Капоте и Тони Морисон. Сепак, критичарите како Дајан Робертс и Дејвид Р. Џаравеј истакнаа дека Фокнеровата употреба на јужноготски жанровски тропови, како што е оградената куќа на плантажите и акцентот на мистеријата и ужасот, е намерна модернистичка направа за опишување на „искривените односи на една личност. со минато“ и неможноста да се утврди вистинскиот идентитет. Според Даниел Џозеф Сингал, литературниот стил на Фокнер постепено се развивал од викторијанската литература од 19 век до модернизмот, а Светлината во август најцврсто црпи од традицијата на вториот. Романот се одликува со модернистичка фасцинација со поларитети: светлина и темнина, добро и зло, товарот на историјата што виси над сегашноста и расцепот на личноста. Заплетот е исто така поделен на два текови, едната фокусирана на Лена Гроув, а другата на Џо Кристина, техника која Фокнер често ја користел во други дела. Наративот не е структуриран по одреден редослед, честопати прекинуван со долги ретроспективи и постојано префрлање од еден лик во друг. Овој недостаток на организација и наративен континуитет е оценет негативно од некои критичари. Како и во другите негови романи, Фокнер користи елементи на усно раскажување, што им овозможува на ликовите во книгата да користат идиоми типични за американскиот југ во својот говор. За разлика од некои од другите романи на Јокнапатата, особено Врева и бесот, Светлината во август не се потпира само на протокот на свеста за наратив, туку вклучува и дијалог и сеприсутен наратор од трето лице.

Наводи[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

 • Anderson, John Dennis (2007). Student Companion to William Faulkner. Greenwood Publishing Group. ISBN 978-0-313-33439-9.
 • Brooks, Cleanth (1963). William Faulkner: The Yoknapatawpha Country. Louisiana State University Press. ISBN 9780807116012.
 • Faulkner, William (1990). Light in August. The Corrected Text. Vintage Books. ISBN 0-679-73226-8.
 • Fowler, Doreen; Abadie, Ann (2007). Faulkner and Race. University of Mississippi Press. ISBN 1-93411-057-4.
 • Hamblin, Robert W.; Peek, Charles A. (1999). A William Faulkner Encyclopedia. Greenwood Publishing Group. ISBN 978-0-313-29851-6.
 • Hlavsa, Virginia V. James (1991). Faulkner and the Thoroughly Modern Novel. University of Virginia Press. ISBN 0-8139-1311-X.
 • Karem, Jeff (2004). The Romance of Authenticity: The Cultural Politics of Regional and Ethnic Literature. University of Virginia Press. ISBN 0-8139-2255-0.
 • Lloyd-Smith, Allan (2004). American Gothic Fiction: An Introduction. Continuum International Publishing Group. ISBN 0-8264-1594-6.
 • Kartiganer, Donald M.; Abadie, Ann J. (1999). Faulkner and the Natural World. Univ. Press of Mississippi. ISBN 1-57806-121-0.
 • Martin, Robert K.; Savoy, Eric (2009). American Gothic: New Interventions in a National Narrative. University of Iowa Press. ISBN 978-1-58729-349-8.
 • Millgate, Michael (1987). New Essays on Light in August. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-31332-2.
 • Roberts, Diane (1994). The Myth of Aunt Jemima: Representations of Race and Region. Psychology Press. ISBN 0-415-04919-9.
 • Ruppersburg, Hugh (1994). Reading Faulkner: Light in August. University Press of Mississippi. ISBN 0-8780-5732-3.
 • Singal, Daniel Joseph (1997). William Faulkner: The Making of a Modernist. Univ of North Carolina Press. ISBN 978-0-8078-4831-9.
 • Yamaguchi, Ryūichi (2004). Faulkner's Artistic Vision: The Bizarre and the Terrible. Fairleigh Dickinson Univ Press. ISBN 0-8386-4014-1.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]