Саси

Од Википедија — слободната енциклопедија
Татковината на Сасите, по која денешните германски држави Саксонија и Саксонија-Анхалт ги добиле своите имиња

Саси или Саксонцигерманско племе чија татковина се наоѓала на територијата на денешна северна Германија. Помеѓу 3 и 5 век под притисок на Франките тие се селат кон западна Европа, а век подоцна заедно со Англите и Јитите се селат на Британскиот полуостров, по што се претопуваат во Англичани. Англиските грофовии Есекс и Сусекс се именувани по нив.

Потекло на поимот[уреди | уреди извор]

Најприфатена претпоставка е дека името на Сасите потекнува од зборот сакс (англ. seax), вид на нож по кој тие биле познати. Овој нож е од големо симболично значење за англиските грофовии Есекс и Мидлсекс. Неговото име, покрај во овие две покраини, се појавува и во Сусекс и Весекс.

Историја[уреди | уреди извор]

Рана историја[уреди | уреди извор]

Континентална историја[уреди | уреди извор]

Култура[уреди | уреди извор]

Општествена структура[уреди | уреди извор]

Нортамбрискиот теолог и историчар Беда Многупочитуваниот околу 730г. запишал дека „континенталните Саксони немаат крал, но имаат неколку елдормани (англ. elder man, буквално стар човек) кои за време на војна имаат голема власт, но се еднакви со останатите во мирно време.“

Религија[уреди | уреди извор]

Сасите на почетокот биле пагани, но во седмиот век под влијание на Јутите се конвентирале во Христијани.

Сасите и Балканот[уреди | уреди извор]

Сасите се познати по нивните развиени рударски вештини, така што во средината на 13 век благодарение на нив доаѓа до развој на рударството во средновековна Србија. Таму ги нарекувале Саси, додека кај Дубровчаните се сретнуваат како Алемани, Алмани, Теотонци и Тедеши. Не се разјаснети околностите поради кои тие се населуваат на овие простори, но се претпоставува дека повикот на српскиот крал Стефан Урош I (1243-1276), како и монголската наезда од 1241 ги принудила на преселба. Бугарскиот цар Иван Шишман ги вика на македонската планина Осогово, каде што го отвораат рудникот Саса. Во нивна чест, таму денеска се наоѓа и селото Саса.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Список на германски племиња