Руска партија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Руска партија
Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png
Chess rdl44.png Chess ndd44.png Chess bdl44.png Chess qdd44.png Chess kdl44.png Chess bdd44.png Chess l44.png Chess rdd44.png
Chess pdd44.png Chess pdl44.png Chess pdd44.png Chess pdl44.png Chess d44.png Chess pdl44.png Chess pdd44.png Chess pdl44.png
Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess ndd44.png Chess l44.png Chess d44.png
Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess pdd44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png
Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess pll44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png
Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess nll44.png Chess d44.png Chess l44.png
Chess pll44.png Chess pld44.png Chess pll44.png Chess pld44.png Chess l44.png Chess pld44.png Chess pll44.png Chess pld44.png
Chess rld44.png Chess nll44.png Chess bld44.png Chess qll44.png Chess kld44.png Chess bll44.png Chess d44.png Chess rll44.png
Chess zver 26.png
Chess zhor 26.png
Потези 1.e4 е5 2.Sf3 Sf6
ЕШО C42-C43
Предотворање Отворена игра
На Chess Games

Руска партија, понекогаш нарекувана и Петрова одбрана е шаховско отворање кое настанува со потезите:

1. e4 e5
2. Sf3 Sf6

И покрај тоа што ова симетрично отворање има долга историја, за пргв пат било популаризирано од страна на рускиот шахист Александар Петров во средината на 19. век. Како заслуга на напорите и истражувањата од страбна на руските мајстори Петров и Карл Јаниш ова отворање е наречено Руска одбрана.

Руската партија се смета за слабо и неинспиративно отворање. И покрај тоа, тоа нуди можности за напад,и неколку линии се навистина остри. Често се в рши размена, и црниот по овојувањето на значајно темпо добива на располагање одлично поле за својот коњ. Партијата на Пилсбери против Емануел Ласкер од 1896 го потврдува тоа. Црниот контранапад во центарот исто така овозможува играта да се трансформира во Шпанска партија, Италијанска партија (и други линии од Италијанска) и Шкотска партија. Велемајсторите Карпов, Јусупов, Маршал, Крамник и Пилсбери ја играле Руската партија со црни фигури.

ЕШО шифри[уреди | уреди извор]

Шифррите во ЕШО за Руска партија се C43 за варијантата 3. d4 exd4 4. e5 Se4 5. Dxd4) и C42 за сите останати линии.

Корисна литература[уреди | уреди извор]

  • Раецки, Александар; Четверик, Максим (2005), Петрова одбрана, Everyman Chess, ISBN 1-85744-378-0