Виенска партија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Виенска партија
Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png
Chess rdl44.png Chess ndd44.png Chess bdl44.png Chess qdd44.png Chess kdl44.png Chess bdd44.png Chess ndl44.png Chess rdd44.png
Chess pdd44.png Chess pdl44.png Chess pdd44.png Chess pdl44.png Chess d44.png Chess pdl44.png Chess pdd44.png Chess pdl44.png
Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png
Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess pdd44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png
Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess pll44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png
Chess d44.png Chess l44.png Chess nld44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png
Chess pll44.png Chess pld44.png Chess pll44.png Chess pld44.png Chess l44.png Chess pld44.png Chess pll44.png Chess pld44.png
Chess rld44.png Chess l44.png Chess bld44.png Chess qll44.png Chess kld44.png Chess bll44.png Chess nld44.png Chess rll44.png
Chess zver 26.png
Chess zhor 26.png
Потези 1.e4 е5 2.Sc3
ЕШО C25-C29
Предотворање Отворено отворање
На Chess Games

Виенска партија е шаховско отворање кое настануива со потезите:

1. e4 e5
2. Sc3

giving the position shown to the rightight.

Вториот потег на белиот е поневообичаен од потегот 2.Sf3, кој мможе да доведе до Шпанска партија, Италијанска партија, Шкотска партија и други отворања. Главната идеја во потегот 2.Sc3 е со цел а се одигра одложен Кралев гамбит со евентуиалното f4, но во поново време, белиот игра помирно, со фјанкетирање на ловецот, играјќи g3 и Lg2. Црниот често игра 2...Sf6, но и 2...Sc6 е доста играно.

Вивер Адамс изјавил дека ова отворање води кон фирсирана победа за белиот.[1] И покрај тоа, велемајсторот Ник де Фирман, во 14. издание од делото Модерни шаховски отворања, заклучува дека отворањето води до еднаквост со најдобррата игра на обете страни..[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Г-дин Адамс и неговите пријатели може да се пиоврзат во радикално крило во шахот. За сите нивни погрешни анализи, тие мора да дадат кредит за вбоведување на спор во сериозните анали на теоријата . ... Вивер не оспорува дека на половина пат се доаѓа до еднаквост. Сѐ или ништо – логиката на десно крило, вистински да се созададе.“ Еванс, Лари (1970). Шаховски катехизис. Simon and Schuster. стр. 146-47, 153. ISBN 671-21531-0. 
  2. де Фирман, Ник (1999). Модерни шаховски отворања. David McKay Company. стр. 112-15. ISBN 0-8129-3084-3. 

Користена литература[уреди | уреди извор]