Латвиски гамбит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Латвиски гамбит
Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png
Chess rdl44.png Chess ndd44.png Chess bdl44.png Chess qdd44.png Chess kdl44.png Chess bdd44.png Chess ndl44.png Chess rdd44.png
Chess pdd44.png Chess pdl44.png Chess pdd44.png Chess pdl44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess pdd44.png Chess pdl44.png
Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png
Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess pdd44.png Chess pdl44.png Chess d44.png Chess l44.png
Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess pll44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png
Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess nll44.png Chess d44.png Chess l44.png
Chess pll44.png Chess pld44.png Chess pll44.png Chess pld44.png Chess l44.png Chess pld44.png Chess pll44.png Chess pld44.png
Chess rld44.png Chess nll44.png Chess bld44.png Chess qll44.png Chess kld44.png Chess bll44.png Chess d44.png Chess rll44.png
Chess zver 26.png
Chess zhor 26.png
Потези 1.e4 е5 2.Sf3 f5
ЕШО C40
Потекло 17. век
Предотворање Отворено отворање
Синоними Греков контрагамбит
На Chess Games

Латвискиот гамбит е агресивно шаховско отворање, кое настанува со потезите:

1. e4 e5
2. Sf3 f5!?

Ова отворање често води до необични позиции. Ова отворање не е вообичаено за врвните шахисти, но во кореспондирачкиот шах доста играчи отстапуваат од главните линии, играјќи го ова отворање.[1]

Отворањето, најпшрвин било познато под името Греков контрагамбит, вио чест на италијанскиот шахист Џоакино Греко (1600-1634) кој придонел во теоријата на ова отворање. Новбото име Латвиски гамбит официјално било дадено од страна на ФИДЕ на конгрес на организацијата во 1937. Името е дадено според латвиските шахисти, особено Карлис Бетинс кој го анализирал отворањето во почетокот на 20. век. Отворањето се карактеризира со потезите од отворањето Кралев гамбит, само со промена на страните.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Латвискиот гамбит анализиран од шахистите во кореспондирачки шах, Wikichess.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]