Отворање со три коња

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Отворање со три коња
Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png
Chess rdl44.png Chess d44.png Chess bdl44.png Chess qdd44.png Chess kdl44.png Chess bdd44.png Chess ndl44.png Chess rdd44.png
Chess pdd44.png Chess pdl44.png Chess pdd44.png Chess pdl44.png Chess d44.png Chess pdl44.png Chess pdd44.png Chess pdl44.png
Chess l44.png Chess d44.png Chess ndl44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png
Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess pdd44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png
Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess pll44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png
Chess d44.png Chess l44.png Chess nld44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess nll44.png Chess d44.png Chess l44.png
Chess pll44.png Chess pld44.png Chess pll44.png Chess pld44.png Chess l44.png Chess pld44.png Chess pll44.png Chess pld44.png
Chess rld44.png Chess l44.png Chess bld44.png Chess qll44.png Chess kld44.png Chess bll44.png Chess d44.png Chess rll44.png
Chess zver 26.png
Chess zhor 26.png
Потези 1.e4 е5 2.Sf3 Sc6 3.Sc3
ЕШО C46
Предотворање Отворено отворање
На Chess Games

Отворање со три коња е шаховско отворање кое настанува со потезите:

1. e4 e5
2. Sf3 Sc6
3. Sc3

Во ова отворање, црниот одбира да ја наруши симетријата, со цедл да го избегне Отворањето со четири коња коешто најчесто заврпува со реми, а настанува по 3...Sf6. По обидите 3...d6 или 3...Le7, Белиот може да одигра 4.d4 оставајќи го црниот во тесна позиција која наликува на позиција настаната од Филидоровата одбрана. Ако црниот одигра 3...Lc5, тогаш белиот може со пешачка вилушка да го отстрани crniot е-пешак (3...Lc5 4.Sxe5 Sxe5 5.d4 Ld6 6.dxe5 Lxe5). Турнирските партии пoкажуваат дека оваа линија му дава поголеми шанси на белиот, па црниот обично игра 3...Lb4 или 3...g6. Партијата би продолжила со 3...Lb4 4.Sd5 или 3...g6 4.d4 exd4.

Исто така, познати се и Винаверова одбрана или Готска одбрана: 3... f5!?. Потегот 4. Lb5 води до трансформација во Шилемановата варијанта во Шпанска партија. Треба да се забележи дека белиот сигурно нема да одигра 4. exf5, поради потегот 4... d5.

Наводи[уреди | уреди извор]