Чигоринова одбрана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png
Chess rdl44.png Chess ndd44.png Chess bdl44.png Chess qdd44.png Chess kdl44.png Chess bdd44.png Chess ndl44.png Chess rdd44.png
Chess pdd44.png Chess pdl44.png Chess pdd44.png Chess l44.png Chess pdd44.png Chess pdl44.png Chess pdd44.png Chess pdl44.png
Chess l44.png Chess d44.png Chess ndl44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png
Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess pdl44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png
Chess l44.png Chess d44.png Chess pll44.png Chess pld44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png
Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png
Chess pll44.png Chess pld44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess pll44.png Chess pld44.png Chess pll44.png Chess pld44.png
Chess rld44.png Chess nll44.png Chess bld44.png Chess qll44.png Chess kld44.png Chess bll44.png Chess nld44.png Chess rll44.png
Chess zver 26.png
Chess zhor 26.png


Чигоринова одбнрана е шаховско отворање, кое своето име го добило по познатиот руски шахист од 19. век Михаил Чигорин. Чигориновата одбрана е ретко играна варијанта во Даминиот гамбит, која настанува со потезите:

1. d4 d5
2. c4 Sc6

Чигориновата одбрана прекршува неколку класични принципи. Црниот не го заштитува пешакот на d5, с-пешакот е блокиран и црниот мора да се бори за размена на ловец (шах) за коњ. (Чигорин, ловечката двојка ја вреднуиувал помалку од некои други шаховски мајстори; некои велат дека повеќе сакал да игра со 2 коња отколку со 2 ловци во сите позиции .[се бара извор]) Во замена, црниот добива брз развој и врши притисок во центарот со својот коњ.

Иако, со развојот на теоријата на отворањето се пронајдени подобрувња и за обете страни, ова отворања се чини дека повеќе му одговара на црниот, и обично служи како изненадувачко оружје против одиграниот Дамин гамбит од страна на белиот. Александар Морозевич е можеби единствениот од најдобрите шахисти денес, кој редовно ја игра оваа варијанта, иако во осумдесеттите години на 20. век Василиј Смислов го одиграл ова отворање против Гари Каспаров. Морозевилч исто така има објавено книга за Чигориновата одбрана[1], во која и за обете страни го изнесува теоретскиот и личниот поглед во отворањето.

Поврзано[уреди | уреди извор]


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Александар Морозевич и Владимир Барски, Чигориновата одбрана според Морозевич, 2007