Италијанска партија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Италијанска партија
abcdefgh
8
a8 црн топ
c8 црн ловец
d8 црн дама
e8 црн крал
g8 црн коњ
h8 црн топ
a7 црн пешак
b7 црн пешак
c7 црн пешак
d7 црн пешак
f7 црн пешак
g7 црн пешак
h7 црн пешак
c6 црн коњ
c5 црн ловец
e5 црн пешак
c4 бел ловец
e4 бел пешак
f3 бел коњ
a2 бел пешак
b2 бел пешак
c2 бел пешак
d2 бел пешак
f2 бел пешак
g2 бел пешак
h2 бел пешак
a1 бел топ
b1 бел коњ
c1 бел ловец
d1 бел дама
e1 бел крал
h1 бел топ
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Потези 1.e4 е5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4 Lc5
ЕШО C50
Потекло 16 век
Предотворање Отворена игра
На Chess Games

Италијанска партија е шаховско отворање кое настанува со потезите:

1. e4 e5
2. Sf3 Sc6
3. Lc4 Lc5

Италијанската партија („мирна партија“) е најстарото регистрирано отворање. Португалецот Педро Дамјано го играл оптворањето на почетокот на 16 век, а Италијанецот Џоакино Греко на почетокот на 17 век. Ова отворање е познато и како „мирна партија“ (итал.Giuoco Piano). Терминот „Италијанска партија“, обично се употребува за опис на позицијата по 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4, за разлика од „мирна партија“, кој го вклучува и потегот 3...Lc5. Ова отворање било популарно во 19 век, но во современи услови, многу поприродно е да се игра Шпанска партија, отворање кое на белиот му дава шанса подолго да ја одржува ин ицијативата.

Белиот „италијански ловец“ на c4 го оневозможува црниот од напредување во центарот со ...d5 и го напаѓа чувствителниот пункт f7. Белиот планира да доминира во центарот со d2-d4 и да го нападне црниот крал. Црниот има за цел да ја ослободи својата игра преку замена на фигури и да одигра ...d5 или да го одржува центарот со пешакот на е5.

Корисна литература[уреди | уреди извор]

  • Колинс, Сем (2005), Разбирање на шаховските отворања, Gambit Publications, ISBN 1-904600-28-X