Прејди на содржината

Одбрана Каро-Кан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Одбрана Каро-Кан
abcdefgh
8
a8 црн топ
b8 црн коњ
c8 црн ловец
d8 црн дама
e8 црн крал
f8 црн ловец
g8 црн коњ
h8 црн топ
a7 црн пешак
b7 црн пешак
d7 црн пешак
e7 црн пешак
f7 црн пешак
g7 црн пешак
h7 црн пешак
c6 црн пешак
e4 бел пешак
a2 бел пешак
b2 бел пешак
c2 бел пешак
d2 бел пешак
f2 бел пешак
g2 бел пешак
h2 бел пешак
a1 бел топ
b1 бел коњ
c1 бел ловец
d1 бел дама
e1 бел крал
f1 бел ловец
g1 бел коњ
h1 бел топ
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Потези 1.e4 c5
ЕШО B20-B99
Потекло весникот Bruederschaft, 1886
Предотворање Отворање со кралски пешак
На Chess Games

Одбраната Каро-Кан е познато шаховско отворање кое настанува со потезите:

1.e4 c6.

Најчесто играта продолжува со:

2.d4 d5

проследено со 3.Sc3 (Класична варијанта), 3.Sd2 (Класична варијанта), 3.exd5 (Варијанта со размена), или 3.e5 (Варијанта со напредување). Потегот 2.Sc3 е модерна варијанта која има стекнато голема популарност. Одбраната Каро-Кан, како и Сицилијанската одбрана и Француската одбрана, е поделена во групата на „полуотворени отворања“, но се смета дека е посолидна и подинамична од било кое полуотворено отворање. Често води кон добри завршници за црниот, кој има подобра пешачка структура.

Отворањето името го добило по англискиот шахист Хорацио Нелсон и австрискиот шахист Маркус Кан кои го анализирале отворањето во 1886.

Корисна литература[уреди | уреди извор]

  • Хоуска, Јованка (2007). Играј Каро-Кан: Целосен шаховски репертоар против 1 e4. Лондон: Everyman Chess. ISBN 1857444345.
  • Велс, Питер (2007). Велемајсторски тајни – Каро-Кан. Лондон: Gambit Publications. ISBN 978-1904600619.
  • ABC на Каро-Кан, Ендрју Мартин, ChessBase Publications, 2007, Фриц, DVD тренер.