Словенска одбрана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Словенска одбрана
abcdefgh
8
a8 црн топ
b8 црн коњ
c8 црн ловец
d8 црн дама
e8 црн крал
f8 црн ловец
g8 црн коњ
h8 црн топ
a7 црн пешак
b7 црн пешак
e7 црн пешак
f7 црн пешак
g7 црн пешак
h7 црн пешак
c6 црн пешак
d5 црн пешак
c4 бел пешак
d4 бел пешак
a2 бел пешак
b2 бел пешак
e2 бел пешак
f2 бел пешак
g2 бел пешак
h2 бел пешак
a1 бел топ
b1 бел коњ
c1 бел ловец
d1 бел дама
e1 бел крал
f1 бел ловец
g1 бел коњ
h1 бел топ
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Потези 1.d4 d5 2.c4 c6
ЕШО D10–D19
Предотворање Дамски гамбит
На Chess Games

Словенска одбранашаховско отворање што започнува со потезите:

  1. d4 d5
  2. c4 c6

Познато е по својата силна и стратешка природа, нудејќи цврст пионски строеж за црниот играч. Словенската одбрана е една од основните одбрани на Дамскиот гамбит. Иако била анализирана уште во 1590 г., дури во 1920-тите почнала да се истражува опширно, а Штајниц ја испробал на првото службено Светско првенство во шах од 1886 г. Многу мајстори од словенско потекло помогнале да се развие теоријата за ова отворање, вклучувајќи ги Алапин, Алехин, Богољубов и Видмар.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Slav Defense (How To Play It, Attack It, And Counter It)“. www.simplifychess.com. Посетено на 2024-01-16.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]