Филидорова одбрана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Филидорова одбрана
Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png
Chess rdl44.png Chess ndd44.png Chess bdl44.png Chess qdd44.png Chess kdl44.png Chess bdd44.png Chess ndl44.png Chess rdd44.png
Chess pdd44.png Chess pdl44.png Chess pdd44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess pdl44.png Chess pdd44.png Chess pdl44.png
Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess pdd44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png
Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess pdd44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png
Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess pll44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png
Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess nll44.png Chess d44.png Chess l44.png
Chess pll44.png Chess pld44.png Chess pll44.png Chess pld44.png Chess l44.png Chess pld44.png Chess pll44.png Chess pld44.png
Chess rld44.png Chess nll44.png Chess bld44.png Chess qll44.png Chess kld44.png Chess bll44.png Chess d44.png Chess rll44.png
Chess zver 26.png
Chess zhor 26.png
Потези 1.e4 c5
ЕШО C41
Предотворање Отворено отворање
На Chess Games

Филидорова одбрана е шаховско отворање кое нас танува со потезите:

1. e4 e5
2. Sf3 d6

Отворањето името го добило по познатиот француски шахист од 18.век Франсоа-Андре Даникан Филидор, кој го применил како алтернативно решение на вообичаеното 2...Sc6. Неговата идеа била доа го наруши центарот на белиот, со потегот ...f7-f5. Денес ова отворање се смета за солидно, но и пасивно отворање за црниот, кое ретко се игра во врвниот шах.

Филидоровата одбрана е играна во голем број на познати и поучни партии, како на пр. познатата „Оперска партија“ одиграна во 1858 помѓу американскиот шаховски мајстор Пол Морфи и два силни аматери, германскиот големец Војводата Карл од Брунзвик и францускиот аристократ грофот Изоар. Продолжението 3. d4 Lg4 е рано отстапување од стандардната линија во отворањето.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]