Понцијаниево отворање

Од Википедија — слободната енциклопедија
Понцијаниево отворање
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a8 црн топ
c8 црн ловец
d8 црн дама
e8 црн крал
f8 црн ловец
g8 црн коњ
h8 црн топ
a7 црн пешак
b7 црн пешак
c7 црн пешак
d7 црн пешак
f7 црн пешак
g7 црн пешак
h7 црн пешак
c6 црн коњ
e5 црн пешак
e4 бел пешак
c3 бел пешак
f3 бел коњ
a2 бел пешак
b2 бел пешак
d2 бел пешак
f2 бел пешак
g2 бел пешак
h2 бел пешак
a1 бел топ
b1 бел коњ
c1 бел ловец
d1 бел дама
e1 бел крал
f1 бел ловец
h1 бел топ
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Потези 1.e4 е5 2.Sf3 Sc 3.c3
ЕШО C44
Потекло околу 1490
Предотворање отворање со кралски коњ
На Chess Games

Понцијаниево отворањешаховско отворање кое настанува со потезите:

1. e4 e5
2. Sf3 Sc6
3. c3

Ова е едно од најстарите отворања, за кое се дискутирало дури во 1497. Исто така било застапено и од Хауард Стонтон, кој се смета дека бил најдобриот светски шахист од 1843 до 1851, во Шахистска тетратка (1847). По неколку декади, било наречено „Стонтоново отворање“ или „Англико отворање со коњ“. Денес, ова отворање е познато по Доменико Лоренцо Понцијани, чијшто најголем придонес за отворањето бил воведот, во 1769, контрагамбитот 3...f5?!.

Отворањето денес е инфериорно во однос на Шпанската и Италијанска партија, и денес многу ретко се игра. Главни одговори на црниот се: 3...Sf6, што води до мирна игра, и 3...d5, што води до остра игра. Потегот 3...f5!? обично се смета за несвојствен и е неуспешно одигран во велемајсторската парија Хикару Накамура-Хулио Бекера-Риверо,СШампионат на САД, 2007.

Наворешни врски[уреди | уреди извор]