Разговор со корисник:INkubusse/Архива 11

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија
Ова е архива на минати разговори. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Ако сакате да почнете нов разговор или да разговарате за стара тема, ве молиме обратете се на сегашната разговорна страница.
Архива 11


Иницијатива 2009-година на астрономијата[уреди извор]

(иницијативата стои во html коментар; з.м.)--Kiril Simeonovski (разговор) 13:58, 23 јануари 2009 (UTC)

Добро бе луѓе, ова бот ги додава овие работи или толку не се приметува дека ме нема со месеци?! --iNkubusse A? 04:12, 24 јануари 2009 (UTC)
Не, јас ги додавам. И тоа намерно тебе ти ги додавам, бидејќи очигледно иницијативите не се прашања на кои се бара одговор, а освен тоа не знам точно кога повторно ќе се вратиш ад уредуваш, па со ова мислам дека ќе ти биде полесно да се вклопиш во тек со работите. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:18, 24 јануари 2009 (UTC)
А, ок тогаш, сфаќам. Сепак, нема потреба да ги додаваш кај мене, знам како да видам што е во тек. :) --iNkubusse A? 22:13, 25 јануари 2009 (UTC)

Иницијатива 500 (избрани) статии[уреди извор]

(иницијативата стои во html коментар; з.м.)--Kiril Simeonovski (разговор) 00:39, 1 февруари 2009 (UTC)

Ок, ако инсистираш, ставај ги. :) --iNkubusse A? 18:38, 4 февруари 2009 (UTC)

[1] - многу си злобен што ме засрамуваш вака... :((( --Brainmachinewtf? 22:23, 5 февруари 2009 (UTC)

Само речи дека се сменил правописот и готово. А и нема да бидеш многу далеку од вистината. ;) (Пр. до 80-тите било сосема правилно „он“ и „она“.) --iNkubusse A? 21:52, 18 мај 2010 (UTC)

Fair-use images[уреди извор]

Hi, what's the recommended way of tagging illegitimate fair-use claims on images, such as replaceable ones? There still seem to be gaps in the template system, right? I'm afraid I have a few problem cases to tag again. Future Perfect at Sunrise (разговор) 10:18, 7 февруари 2009 (UTC)

Види тука. Балканец What man, what? 02:12, 8 февруари 2009 (UTC)

Предлог за преведување на референци[уреди извор]

Видете ја дискусијата за предлогот за преведување на референците (не сите, видете за повеќе детали во излагањето на селската чешма) на македонски јазик, поткрепена со примери. Можете да дадете свој предлог и да придонесете кон развивањето на дискусијата. -{админинстратор}- гитардемон 23:37, 23 април 2009 (UTC)

  • Види го ти знакот на почетокот на страницава. :) --iNkubusse A? 19:55, 21 мај 2009 (UTC)

Вики средба[уреди извор]

Здраво. Ве известуваме дека на 29 август, сабота, со почеток во 12:00 ќе се одржи Вики средба во трговскиот центар Ramstore во Скопје, на која главно ќе се разговара за здружението Викимедија Македонија, за чие основање сте заинтересирани. Ве поканувам да присуствувате да оваа средба, а Вашето присуство може да го потврдите овде. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:02, 24 август 2009 (UTC)

Ех, штета, на 28. си одам. :/ --iNkubusse A? 21:49, 25 август 2009 (UTC)

Главна страница[уреди извор]

Здраво. Го вратив твоето последно уредување на главната страница, бидејќи сме дискутирале за тоа и се договоривме, според правопис, дека правилно е добре дојде. И јас мислев како тебе, ама видов дека има разлика. Поз--Никола Стоіаноски 18:25, 20 март 2010 (UTC)

Правилно е, кога господата што го пишувале правописот се сенилни шизофреничари. Ама ако така сте се договориле, не би сакал одново да почнувам дискусија. Нека биде така. --iNkubusse A? 21:43, 20 април 2010 (UTC)

Поедноставувања?[уреди извор]

Usability and Experience Study - Не знам дали го знаеш ова истражување, ама испаѓа дека општо на луѓето им е мноооооогу тешко да се снајдат со уредување. Како што зборувам цело време, за да пркне бар малце овој проект мораме да имаме повеќе уредувачи. А за да имаме повеќе уредувачи, мора да ја намалиме малце таа почетна крива на учење за да се залажат луѓето, да останат и да напишат нешто повеќе. Можеме ли некако да ги поедноставиме правилата (на пример, еве како го скратив ВП:ПН), упатствата да бидат пографички (tutorial videos?) итн... Што мислиш ти? Имаш ли некои идеи? --Brainmachinewtf? 21:34, 18 мај 2010 (UTC)

Абе види, веројатно имаш право за тоа (и веројатно ќе добијам идеи кога ќе се опуштам), ама за друго зборам јас. Имено, за врвот (или коренот) на проектот. Имено имено, главните категории, односно скелетот, односно дрвото (tree) на проектот. Новите и неискусните корисници воопшто немаат врска со тоа и нема уште дооолго време да се позанимаваат со тоа. Не ни знаат дека постои такво нешто. А инаку се разбира дека е многу важно (можеби и најважно) да се поедностават работите за новите корисници, ама тоа ми а малку подолу на листата на приоритети моментално. Ако успеам да го средам ова, дефинитивно ќе се нафатам сериозно и на тоа. Ме сфаќаш? --iNkubusse A? 21:43, 18 мај 2010 (UTC)
Те сфаќам. Ако прави проблеми разгранувањето во иднина, ќе го вратиме назад. Знаеш, мене ме преокупира мислата, што ако после сите категоризации, средувања, напатствија и што уште не, добиеме систем што само неколку луѓе го разбираме и користиме и е нефункционален за другите. То ест, да не ни биде трудот за џабе. Затоа го начнав ова, можеби треба поубаво да смислиме како да средиме некои работи. А и кои работи. --Brainmachinewtf? 22:10, 18 мај 2010 (UTC)
А да предложевте во селска чешма па сите да видеа?--Никола Стоіаноски 22:15, 18 мај 2010 (UTC)
Па, Никола, штом пиша овде, да те прашам и тебе за истото. Што мислиш ти за истражувањето што го наведов горе? Имаш ли некои идеи, што и како да поедноставиме, подобриме, како корисниците да бидат подобро информирани и слично? Имаш ли некои идеи? --Brainmachinewtf? 18:48, 19 мај 2010 (UTC)
Да, да се препише помошта за нови корисници и почетниот курс. Доста корисници се жалеле за ова, од типот дека е сложен, недоволно јасен. Еден корисник рече дека подобро е да имаме повеќе визуелна презентација на курсот покрај текстот. За ова треба саалам да се седне и да се среди. --Никола Стоіаноски 18:52, 19 мај 2010 (UTC)
Плус ако се нафати некој корисник и видео презентација да направи за основните начини на уредување, супер би било.--Никола Стоіаноски 19:06, 19 мај 2010 (UTC)
Се согласувам дека треба посериозно да се разработи ова. Јас ќе се обидам да се посветам на ова, почнувајќи од крајот на јуни. --Brainmachinewtf? 19:18, 19 мај 2010 (UTC)
Ми падна мала идеичка, па ќе ја запишам тука како потсетник. Треба да најдеме (или да создадеме) листа на најчести прашања од нови корисници и потоа суптилно да ги вметнеме одговорите онаму каде што ќе бараат новите корисници. Треба да имаме предвид и дека нашите корисници се многу поразлични од оние на en.wiki (а веројатно и другите, ние сме уникатен народ). Значи, главното прашање е „што му се врти низ глава на Македонец што пробува да смени/подобри/уништи нешто на Википедија?“ --iNkubusse A? 22:19, 19 мај 2010 (UTC)
Помислив на тоа, веќе се прашувам (и прашувам други луѓе :)). --Brainmachinewtf? 12:26, 22 мај 2010 (UTC)
Со оглед на тоа дека си во Скопје, би одело нешто вака: „Абе пе`ер, што кур си помислуваш прво ко ќе отвориш Википедија? Мислам, што прво пцуеш и си викаш „КАКО КУР СЕ ПРАВИ ТОА?!?“ Мхм, мхм *note, note*, мхм... I see...“ --iNkubusse A? 02:09, 23 мај 2010 (UTC)

Алатки за слики[уреди извор]

Ај ако можеш кажи ми за каков вид алатки станува збор при чистење на сликите? --Никола Стоіаноски 22:05, 18 мај 2010 (UTC)
АХА! Се помачив, ама ги најдов. Ќе цитирам (од тука, долниот дел):

About automatically generated lists, here you are several tools:

You may also check the Special:SpecialPages, bg:Помощ:Външни инструменти, en:Wikipedia:Tools and meta:Toolserver/TStoc for other useful ideas. :-)


Spiritia, муабет со iNkubusse

Мислам дека најкорисен би ти бил линкот од последната точка, ама убаво проучи ги и другите, стварно се многу корисни. За уште поголема функционалност, може и да го прашаме brest дали може да го подеси ботот да ора одредени слики на одреден начин. ;) --iNkubusse A? 18:45, 19 мај 2010 (UTC)
Супер, ќе ги разгледам па ќе ти кажам дали се корисни. Инаку, Брест нешто почна да префла слики на Комонс, ама така не иде зошто префрла и неслободни слики, локално подигнати.
ПС: Не го тормози Далчо, многу добар корисник е, а не сакам да губиме корисници поради административни глупости. Поздрав --Никола Стоіаноски 18:48, 19 мај 2010 (UTC)
Повеќе мислев нешто како да брише слики што извесен период не се тагнати. Таквите слики очигледно нема да ги тагне подигнувачот, што значи дека, дури и да ги сликал самиот, не се ослободени од авторско право = неслободни = задгробен живот.
Жал ми е што можеби звучам незгодно, ама морав нешто да преземам. Всушност, ми текна што ќе направам: те замолувам тебе да ми помогнеш и да му објасниш набрзина и пријателски. :) Фала однапред. ;) --iNkubusse A? 18:56, 19 мај 2010 (UTC)
Види вака, човекот еден извесен период ја прави статијата што значи не ја преведува од некаде. Повторувам, не ја преведува од некоја друга. Ова ти го велам зошто ако преведуваш една статија од англиската или било која тогаш полесно е да стиснеш прегледај и потоа да зачуваш. Но, Далчо очигледно ја прави од книги или други извор што е потешка, помакотрпна и понепрецизна работа зошто ем гледаш од книги, ем пишуваш ем обрнуваш на беззначајни ситници. Знам, јас доста пишувам статии тука (од двата вида) и особено знам дека е многу потешко да направиш статија отколку да преведеш, така што не обрнуваш внимание на ситници. Не знам колку статии имаш ти напишано, ама ако имаш прилично повеќе напишано тогаш ме разбираш на што мислам. Поз--Никола Стоіаноски 19:03, 19 мај 2010 (UTC)

ок... нема проблем ќе гледам во иднина да не биде така... поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 19:12, 19 мај 2010 (UTC)

Во однос на патролирањето[уреди извор]

Сега INkubusse, на што се одлучи : ) -- Бојан имаш за кажување? 21:24, 19 мај 2010 (UTC)

Гледам се врати по долго време. Само што забележив дека си се вратил (прво мислев дека само на кратко) ама видов дека си работиш забележително и претпоставив дека се врати. Ништо, само сакав да ти кажам добродојде пак, отприлика се е по старо, со мали промени, но во главно тоа е тоа. Голем поздрав и добра работа... :) --Макс(разговор) 14:12, 21 мај 2010 (UTC)

Фала, фала. :) --iNkubusse A? 16:24, 21 мај 2010 (UTC)

„Фикција“[уреди извор]

Здраво. Колку што се сеќавам „фикција“ значи нешто сосема друго, а за литература која содржи измислени настани кај нас колку што знам секогаш се користи „белетристика“. Такви категории веќе има (секако, не и сите поткатегории), па би било добро да се надоврзеш на тие користејќи го овој поим. --Б. Јанкулоски (разговор) 04:32, 22 мај 2010 (UTC)

Уфф, да ти кажам право, немам појма. Можам да речам дека разговорно го користиме тој израз (и тоа бајаги), ама верувам дека тоа не е правилно. Ако приметиш нешто да пропуштам (и друг пат), те молам поправи ме (или извести ме). Инаку фала. --iNkubusse A? 04:36, 22 мај 2010 (UTC)
А што е со терминот научна фантастика?--Никола Стоіаноски 08:48, 22 мај 2010 (UTC)
Тоа е друго. Научна фантастика си е посебен жанр (дел од белетристиката) чија главна карактеристика се измислени научни принципи, откритија, закони и сл. Треба да се забележи и дека е различен од жанрот фантастика, каде што магичните ликови и предмети не се базираат врз научни принципи. Важно, „science fiction“ на македонски се вика „научна фантастика“, нема ништо спорно во тоа. --iNkubusse A? 08:55, 22 мај 2010 (UTC)
Само мое мислење, ако може. Фикција се романи (и секаква друга проза и поезија) кои имаат измислени настани, а пример работи кои не се измислени не се фикција. Е сега белетристика точно знам дека на француски (Belles Lettres) значи и имам прашано професори „убава литература“ или „лесна“ од некои, но посоодветна е убава. Инаку научна фантастика е само жанр на фикцијата како што веќе знаете... --Макс(разговор) 09:14, 22 мај 2010 (UTC)
Токму така, Макс, убаво те научила Мери. :) Сепак, без разлика на етимологијата, во нашиот јазик (и неколку други, особено нашите сродни) зборот „белетристика“ е исто што и „fiction“ на англиски (како што ми посочи Бојан; подоцна и самиот проверив). Спротивно од fiction имаме non-fiction (мислам дека името доволно кажува), ама не знам кај нас како се вика тоа. Бојан? --iNkubusse A? 02:06, 23 мај 2010 (UTC)
Она што не е белетристика (т.е. non-fiction) кај нас се нарекува „стручна литература“ (за тоа веќе имаме Категорија:Стручна литература). Стручната напати има и потесна смисла, кога се однесува на технички прирачници, кога се користи во поширока смисла, тогаш под „стручна“ го подразбираме истото што и non-fiction. --Б. Јанкулоски (разговор) 03:56, 23 мај 2010 (UTC)
А со кој израз би ги опфатиле сите дела што се базирани на вистински приказни (види en:Category:Non-fiction)? Литература се однесува само на литература. --iNkubusse A? 05:20, 23 мај 2010 (UTC)
Сепак ќе биде белетристика. Тој параметар со вистинитост/измисленост е карактеристично англиски концепт, кај нас (и во други земји) не се прави баш таква идејна поделба. Сето она што е роман, есеј, поема и сл., сè е белетристика, не е важно дали се инспирирани од вистински настани или нечија фантазија. Само дела од историчари не би биле белетристика. --Б. Јанкулоски (разговор) 07:15, 23 мај 2010 (UTC)
Ок, значи тоа е: ќе имаме една категорија Белетристика (Fiction) и една Стручна литература (Non-fiction literature) и двете ќе бидат во Литература. --iNkubusse A? 10:06, 23 мај 2010 (UTC)

За правилно подредување на ставките во одредена категорија, не треба после | да се остава празно место. Медијавики софтверот врши подредување на ставките во категоријата само по првиот знак после |. Доколку се остава празно место после | тоа значи дека практично нема да има подредување. Иначе пожелно е покрај првата буква да се пишува и целиот поим по кој сакаме да се подредуваат ставките во категоријата, со цел во иднина кога Медијавики софтверот ќе врши подредување и по останатите знаци после |. Иначе се практикува после | да се остави празно место само за главната статија во категоријата, со цел да се појави на почетокот од списокот. Некаде може да се сретне и вметнување на други знаци, како #!@, ... со истата цел, важните поими во категоријата да дојдат на почетокот од списокот.--brest (разговор) 09:25, 22 мај 2010 (UTC)

Морам да ти кажам дека грешиш. :) Веројатно порано така работел медијавики софтверот, ама сега одлично си ги подредува. ;) Веќе и проверив за да бидам сигурен. Сортирањето се врши по секој знак, почнувајќи од првиот натаму, по овој Unicode order. Значи, на пример, ако имаме три категории: Тест1, Тест2 и Тест3, со следниве категоризирања:
Категорија:Тест1 во [[Категорија:Тест| BZZ]]
Категорија:Тест2 во [[Категорија:Тест| AZZ]]
Категорија:Тест3 во [[Категорија:Тест| CZZ]]
категоријата „Тест“ ќе ги содржи следниве категории во следниот редослед:
  • Тест2
  • Тест1
  • Тест3
Веројатно ме сфаќаш, иако не сум надарен за објаснување.
Е сега, ако првиот знак од клучот за сортирање е празно место (види во уникод табелата: празно место е првиот знак), тогаш таа категорија ќе се најде на самиот почеток. Со празно место како прв знак се категоризираат:
  • статии во своите епонимни категории (пр. Барак Обама во Категорија:Барак Обама, како во примерот на en:WP:SORT, 4. точка) (ова веќе го спомна ти погоре);
  • категории со име „Категорија:XXX по YYY“ во своите наткатегории со име „Категорија:XXX“, со клуч „| YYY (празно место, па YYY). Примери:
en:Category:Books by author во [[Category:Books| Author]]
en:Category:History by location во [[Category:History| Location]]
en:Category:Association football by country во [[Category:Association football| Country]]
за првиот пример, погледни во en:Category:Books: на почетокот се наредени категории од типот „Books by YYY“ азбучно сортирани, но со префикс празно место. Примети дека убаво се подредени по азбучен ред (by author, by award, by country, by date, by genre, by language, by medium, итн). Се надевам ме разбираш што зборам.
Трет пример каде што ПОНЕКОГАШ се сортира со празно место како прв знак се категории со име „Категорија:XXX по YYY“ во наткатегории од типот „Категорија:ZZZ по YYY“, ама за овој случај мислам дека по конвенција треба да се става префикс ѕвездичка. Еве, во првиот пример имаме:
en:Category:Books by author во [[Category:Works by author|*Books by author]]
а во en:Category:Works by author имаме еден куп „типови на дела по автор“ подредени по ѕвездичка (*Adaptations of works by author, *Ancient Greek works by author, *Ballets by librettist, *Books by author, *Works by the Church Fathers, *Comics by author, *Essay collections by author, *Essays by author, *French literature by author, *Libretti by author, *Novellas by author, итн итн). Убаво разгледај ги примерите, ќе увидиш сам. Извини за долгиот пост, ама мислам дека ова е прилично битно. :) --iNkubusse A? 01:57, 23 мај 2010 (UTC)

Експлицитни објаснувања за неслободна употреба?[уреди извор]

en:User:Remember the dot/Myths about non-free media --Brainmachinewtf? 12:24, 22 мај 2010 (UTC)

We have been lied to! :O --iNkubusse A? 00:17, 23 мај 2010 (UTC)
Не, стварно, WTF?! Мислам, ок, сфаќам, фондацијата си има свои правила и веројатно со (правна) причина си ги презема тие превентивни мерки... Ако речат дека секоја слика мора да има тоа и тоа во описот, ние како нејзини енфорсери треба да се погрижиме сите слики да го имаат тоа и тоа, а тие што го немаат, да се сретнат со нивниот создател. Хм, изреката „meet one's maker“ не одговара баш во овој случај. :/ --iNkubusse A? 02:13, 23 мај 2010 (UTC)
Знаеш, можеме врз база на ова да донесеме принцип/напатствие со кое ќе се толерираат сите слободни слики кои имаат само ознака за лиценца
Кога ќе поразмислам подобро, ова откритие, ама баш ништо не менува. И така сè се подига на Ризницата, а и колку и да има слики тука, се средуваат. Не треба ништо да правиме, само мирно...
Среќен роденден!!! --Brainmachinewtf? 13:40, 27 мај 2010 (CEST)[одговори]
Хахахаха. Ама јако име си ѝ дал на сликата :D Фала, фала. Ама треба и датумот да го смениме три дена наназад.
Инаку, можам да читам и пречкртан текст! ХА! Ама сепак не те сфатив. За што не треба ништо да правиме? Како мислиш „се средуваат“? --iNkubusse A? 13:55, 27 мај 2010 (CEST)[одговори]
Абе не е битно, мислев дека можеме да прифаќаме слики без детални објаснувања, ама кога ќе видиш, малку слики се подигнуваат (на пример, неделно) и тие малку слики лесно можат да се средат со описи. --Brainmachinewtf? 21:18, 27 мај 2010 (CEST)[одговори]
Абе види... Јас имам еден план... Така поголемичок... And a brave one as well! Во самиот корен стои привремена забрана за локално подигнување. Мислам, втф?! Што ќе ти се повеќе локални слики? Ако подига нов корисник, сигурно ќе заебе работа (со моменталниот систем); ако подига искусен корисник, сигурно ќе подигне на Ризницата. Во секој случај не ни требаат локални подигнувања. А „привремена“ затоа што во меѓувреме ние ќе го средуваме (подобруваме) системот за подигање слики. Ќе направиме едноставно да не може никој жив да заебе работа - foolproof! Само не знам дали да го предложам ова... Има некои што веќе се согласуваат, ама страв ми е другите што ќе речат. Знаеш, срамежлив сум. --iNkubusse A? 21:31, 27 мај 2010 (CEST)[одговори]
Плиз пазите на изборот на зборови, сепак администратори сме :) Поз--Никола Стоіаноски 21:33, 27 мај 2010 (CEST)[одговори]
Што? --iNkubusse A? 21:34, 27 мај 2010 (CEST)[одговори]
„заебе“, „wtf“ etc :) --Никола Стоіаноски 21:36, 27 мај 2010 (CEST)[одговори]
Ај не заебавај, Никола. :D Се заебавам, не го мислам тоа. :) Не бе, без заебанција, нема ништо лошо во тоа да си правиме муабет меѓу себе со сленгови. :) Не, стварно, во ред е сè додека не пцуеме и додека си правиме муабет само меѓу себе на нашите страници за разговор. Инаку фала за забелешката. Се разбира, никогаш не би зборел така со друг корисник или на јавна страница за разговор. I iz serius admnin. ;) --iNkubusse A? 21:44, 27 мај 2010 (CEST)[одговори]
Кој е ситничар поголем сега? :))))--Никола Стоіаноски 21:50, 27 мај 2010 (CEST)[одговори]
Ах, јас секогаш испаѓам најголем, веќе се имам помирено со тоа. :) --iNkubusse A? 21:52, 27 мај 2010 (CEST)[одговори]

Благодарност[уреди извор]

Дури сега го виде :) Па заслужил дечкото, а и на некој друг ќе му дадам. Некој конкретен корисник? Поз--Никола Стоіаноски 19:08, 24 мај 2010 (UTC)

Среќен роденден[уреди извор]

Среќен роденден, INkubusse!!!

[[:Image:Nuvola apps cookie.svg|]] Среќен роденден INkubusse/Архива 11, од Kiril Simeonovski!

Се надевам дека не е предоцна.:)--Kiril Simeonovski (разговор) 20:57, 24 мај 2010 (UTC)

Ааах, ме фати. :D Фала многу (не знам како откри, ама браво). :) --iNkubusse A? 21:38, 24 мај 2010 (UTC)
Ајде среќен и од мене (додека не поминал денов)!!!!--Р ашо 21:44, 24 мај 2010 (UTC)
Го фати за малку. Останатите имаат уште десет минути или не им правам маубет. :P Т.е. уште два саати по UTC, ама ќе го мењаме тоа. ;) Фала инаку, да ти се врати. :) --iNkubusse A? 21:50, 24 мај 2010 (UTC)

Lokalno vrijeme[уреди извор]

Vidio sam tvoje pitanje na hr:wiki. Najbolje da postavite zahtjev na Bugzilla i kažete da bi kao default vrijeme željeli imati lokalno. Pozdrav.--Ex13 (разговор) 07:17, 25 мај 2010 (UTC)

Vidim da je sad OK :) Pozdrav --Ex13 (разговор) 10:18, 29 мај 2010 (CEST)[одговори]
Da, da, postavio sam zahtjev i odmah su odgovorili. Sad smo u Njemačkoj (Europe/Berlin). :) Ako trebate nešto (kao pomoć, prijevod itd), slobodno mi se obratite. Pozdrav! --iNkubusse A? 13:34, 29 мај 2010 (CEST)[одговори]

Нов поднаслов[уреди извор]

Ок... фала многу... --Еден Македонец ? (разговор) 15:23, 28 мај 2010 (CEST)[одговори]