Прејди на содржината

Википедија:Барање на ботовски услуги

Од Википедија — слободната енциклопедија

Барања • Исполнети • Одбиени

На оваа страница корисниците на википедија можат да побараат акција на некој бот за извршување на одредена задача. Обидете се концизно да го дефинирате Вашето барање. Не ја користете оваа страница за опсежни дискусии, доколку сметата дека има потреба за тоа тогаш подобро започнете такваа расправа на Википедија:Селска чешма

Процес на исполнување на барањата

[уреди извор]

Операторите на ботови се придржуваат кон следниве насоки при исполнувањето на поставенит барања:

 • Започнуваат со исполнување на некое барање доколку самите се убедени дека е потребно да се исполни тоа барање, т.е. ако може аргументирано да ги убедите дека вашето барање е целисходно. Уредувачот не е виновен ако предложил нешто бесмислено а операторот на ботот тоа го исполнил. Операторот на ботот е одговорен за своите постапки (и постапките на ботот :о) ).
 • Ако не се сигурни дека исполнувањето на барањето нема да им се допадне на сите (од објективни, не од субјективни причини), започнуваат разговор на оваа страница, за да утврдат дека нема спротивставени ставови.
 • Кога ќе започнат со исполнување на некое барање, истото го обележуваат со предлошка и потпис: {{бот-резервирано}}~~~~.
 • Кога ќе исполнат некое барање, истото го обележуваат со предлошка и потпис: {{бот-готово}} ~~~~.
 • Доколку некое барање не треба да се исполни, го обележуваат со предлошка и потпис: {{бот-не}} ~~~~
 • Овие три ознаки ги поставуваат на самиот почеток од барањето.

Астрономски објекти

[уреди извор]
Статус: дискусија во тек
Во фаза на дискусија.
За подетални информации види Википедија:ВикиПроект Астрономски објекти и земи учество во работните задачи дефинирани со проектот.
Кодирањето на ботот е започнато.

Археолошки наоѓалишта во Република Македонија

[уреди извор]
Статус: кодирање на бот
Во фаза на кодирање на програмскиот код за функционирање на ботот.
Додавање на никулци за археолошки наоѓалишта во Република Македонија.
За повеќе детали погледни Википедија:Проект:Археомак 2.0, како и Портал:Археологија. Потребно е подобро дефинирање на проектната задача.

Добредојде на новорегистрирани корисници

[уреди извор]
Статус: реализација

Ботот е периодично активен, врши додавање на шаблон {{добредојде}} на разговорната страница на корисник и шаблон {{нов корисник}} на корисничката страница на новорегистрираните корисници.--brest (разговор) 12:39, 17 јули 2009 (UTC)

Статии и категории

[уреди извор]
Статус: дискусија во тек

Барање за средување на категории и додавање на вики врски на истите. Имам средено по еден примерок, што мислам дека е доволно:

 • уредување на статии за години во фудбалот од 1870 до 2014, со соодветните категории и разговорни страници (пр. 2009 во фудбалот, со разговорна страница Разговор:2009 во фудбалот и категорија [[Категорија:2009 во фудбалот]]);
 • уредување на статии за години во кошарката од 1892 до 2008, со соодветните категории и разговорни страници (пр. 2009 во кошарката, со разговорна страница Разговор:2009 во кошарката и категорија [[Категорија:2009 во кошарката]]);
 • уредување на статии за години во тенисот од 1877 до 2012, со соодветните категории и разговорни страници (пр. 2009 во тенисот, со разговорна страница Разговор:2009 во тенисот и категорија [[Категорија:2009 во тенисот]]);
 • уредување на категориите за години од 1 до 2009? (за последните неколку години мислам дека има; како на пример [[Категорија:2009]]);
 • уредување на разговорните страници на статиите за години од 1500 п.н.е. до 2100 (пр. Разговор:2009);
 • уредување на разговорните страници за статиите за лидери на држави по години од 1 до 2008 (пр. Разговор:Список на државни водачи во 2009 година);
 • уредување на разговорните страници за статиите за години во филмот од 1885 до 2008 (пр. Разговор:2009 во филмот);
 • уредување на категориите за години во филмот од 1904 до 1999 (пр. [[Категорија:2009 во филмот]]) и декади од 1880-тите до 1990-тите (пр.[[Категорија:2000-тите во филмот]]);
 • уредување на разговорните страници за статиите за години во музиката од 1480 до 2008 (пр. Разговор:2009 во музиката);
 • уредување на категориите за години во музиката од 1480 до 1899 (пр. [[Категорија:2009 во музиката]]);
 • уредување на разговорните страници за статиите за години во уметноста од 1500 до 2008 (пр. Разговор:2009 во уметноста);
 • уредување на категориите за години во уметноста од 1500 до 1899 (пр. [[Категорија:2009 во уметноста]]);
 • уредување на категориите за години во науката од 1500 до 1899 (пр. [[Категорија:2009 во науката]]);
 • уредување на разговорните страници за статиите за години во кнжевноста од 1500 до 2008 (пр. Разговор:2009 во книжевноста);
 • уредување на категориите за години во книжевноста од 1500 до 1989 (пр. [[Категорија:2009 во книжевноста]]);
 • уредување на разговорните страници за статиите за години во стрипот од 1900 до 2008 (пр. Разговор:2009 во стрипот);
 • уредување на категориите за години во стрипот од 1900 до 2008 (пр. [[Категорија:2009 во стрипот]]);
 • уредување на разговорните страници за статиите за години во воздухопловството од 1900 до 2008 (пр. Разговор:2009 во воздухопловството);
 • уредување на категориите за години во воздухопловството од 1900 до 2008 (пр. [[Категорија:2009 во воздухопловството]]);
 • уредување на разговорните страници за статиите за години во спорот од 1900 до 2008 (пр. Разговор:2009 во спортот);
 • уредување на разговорните страници за статиите за години во архитектурата од 1500 до 2008 (пр. Разговор:2009 во архитектурата);
 • уредување на разговорните страници за статиите за години во археологијата од 1800 до 2008 (пр. Разговор:2009 во археологијата).
 • уредување на разговорните страници за избраните статии (пр. Разговор:Курт Кобејн).

Голема благодарност однапред!--Kiril Simeonovski (разговор) 17:34, 24 јуни 2009 (UTC)

Статии за листи на независни држави по години

[уреди извор]
Статус: дискусија во тек

Опис на барањето

[уреди извор]

Уредување на статии за листи на независни држави по години од 1750 до 2008 (пр. Список на независни држави во 2009 со разговорна страница Разговор:Список на независни држави во 2009);

Дискусија

[уреди извор]
Ја разгледав листата на мк.вики и на ен.вики, мислам дека може да се подобри листата на мк.вики.--brest (разговор) 00:30, 25 јуни 2009 (UTC)
Насловот на листата би требало да биде во форма: Список на независни држави во 2009 година. --brest (разговор) 00:39, 25 јуни 2009 (UTC)
Еден начин за решавање на овој проблем е да се изработи еден список во следниов формат:
скратен назив на држава целосен назив на држава независност од година независност до година главен град
Македонија Република Македонија 1991 2009 Скопје
СФРЈ Социјалистичка Федеративна Република Југославија 1945 1991 Белград

....

Врз основа на оваа листа/табела ботот би можел да изгенерира посебен список за секоја година во форма во која е ова барање поставено. На овој начин релативно лесно би добиле пополнети листи за секоја година, т.е. би добиле околу 2.000 нови статии со барем еден корисен податок во нив. --brest (разговор) 00:49, 25 јуни 2009 (UTC)
Супер е тоа. А, што станува со другите статии, категории и разговорни страници?--Kiril Simeonovski (разговор) 20:53, 25 јуни 2009 (UTC)

Едно по едно барање ќе решаваме, ова беше прво наведено во листата.--brest (разговор) 13:07, 26 јуни 2009 (UTC)

Главни интернет домени

[уреди извор]
Статус: дискусија во тек

Опис на барањето

[уреди извор]

Уредување на статии за главните Интернет домени. Статиите се дел од шаблонот Домени.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:22, 8 септември 2009 (UTC)

Дискусија

[уреди извор]

Јас веќе започнав со уредување и мислам дека оди лесно и оваа работа може лесно да се заврши со бот.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:12, 9 септември 2009 (UTC)

Статии за години

[уреди извор]
Статус: дискусија во тек

Опис на барањето

[уреди извор]

Внесување на сите податоци, кои се дел од статиите за денови во годината, во статиите за соодветните години.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:12, 9 септември 2009 (UTC)

Дискусија

[уреди извор]

Имаме статии за родени, починати и општо за настани во деновите во годината, а истите секции се дел и од статиите за години. Мислам дека, сите настани од овие статии, за кои е дадена точна или приближна година кога се случиле е добро да се внесат во статиите за соодветните години, со тоа што пред секој податок ќе биде запишан датумот.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:12, 9 септември 2009 (UTC)

Статус: дискусија во тек

Опис на барањето

[уреди извор]

Додавање на горенаведениот шаблон на почетокот од разговорните страници со сите статии од именскиот простор (пр. Разговор за Портал:Античка Македонија).--Kiril Simeonovski (разговор) 15:23, 9 септември 2009 (UTC)

Дискусија

[уреди извор]

Мислам дека и оваа работа ќе биде добредојдена, а содржината на овој шаблон им нуди на корисниците кои не се запознаени со тоа што се портали да се запознаат, па преку проектот дури и да научат да уредуваат.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:23, 9 септември 2009 (UTC)

Статус: реализација

Опис на барањето

[уреди извор]

Преместување на содржините на пренасочените категории во категориите кон кои пренасочуваат. --Б. Јанкулоски (разговор) 09:57, 8 јуни 2010 (CEST)[одговори]

Дискусија

[уреди извор]

Ова мора да се направи бидејќи на тие статии им е местото во новите (пренасочени) категории, а не во пренасочувачките. --Б. Јанкулоски (разговор) 09:57, 8 јуни 2010 (CEST)[одговори]

А може ли некој да утврди што е работава со овие две категории, нешто не ми штима:Категорија:Радовички села, Категорија:Радовишки села.--brest (разговор) 17:16, 12 јуни 2010 (CEST)[одговори]
Очигледно е грешка во пишување. Сите села во категоријата се од општина Конче, Радовишко.
Значи Радовишко, ок. --brest (разговор) 10:57, 22 јуни 2010 (CEST)[одговори]

Обработено

[уреди извор]

Пренасочувања за години и датуми

[уреди извор]
Статус: дискусија во тек

Опис на барањето

[уреди извор]

Ќе може ли со бот да се направат пренасочувања од различните имиња на годините и датумите до оние коишто се употребени на Википедија. Така, на пример, „2010 година“, „2010.“ и „2010. година“ да пренасочуваат кон 2010 и „22. март“ да пренасочува кон 22 март. Идејата зад овој предлог е со внесување на овие алтернативни имиња, кои многу често се употребуваат, да се има пристап до соодветната статија. Поради тоа мислам дека ова е многу покорисно отколку работата со пренасочувањата што ја извршува ботот.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:58, 7 октомври 2010 (CEST)[одговори]

Дискусија

[уреди извор]

Сепак, да се внимава на употреба на месеците со голема буква, што во македоснкиот јазим е неправилно. Барањето, всушност е содржано во примерите, каде што се бара само додавање на точка („.“), но не и пренасочување од „22 Март“ кон 22 март.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:02, 7 октомври 2010 (CEST)[одговори]

Може ли да наведете пример каде тоа се користи многу често?--brest (разговор) 08:50, 9 октомври 2010 (CEST)[одговори]
Во принцип тоа е стил на именување на статии на sr.википедија. Па така со RDx1 создадени се пренасочувања од типот GGGG. во GGGG, т.е. dd. mesec во dd mesec. Види примери [1], [2], [3].--brest (разговор) 08:56, 9 октомври 2010 (CEST)[одговори]
Со ова мислам дека дискусијата треба да биде завршена. Барањето може да се третира како реализирано со проектот RDx1.--brest (разговор) 08:56, 9 октомври 2010 (CEST)[одговори]
Не, не треба. А што е со пренасочувањата од ГГГГ година кон ГГГГ. Таквите пренасочувања се потребни. Исто така, не се согласувам дека со проектот RDx1 сè ќе биде решено. На пример, пренасочувањето на српски кон статијата „21 јануари“ би била „21. јануар“, а не 21. јануари, со што практично ништо не е решено. Ќе замолам ако може повеќе внимание кон ова барање. Благодарам.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:09, 9 октомври 2010 (CEST)[одговори]
P.S. Голем проблем е и со годините пред новата ера. На Википедија на македонски се уредени како „ГГГ п.н.е.“, а потребно е да постои пренасочување „ГГГ пне.“. Забележав дека постои „GGG pne.“, што и најмалку не е доволно, поради употребата на кирилицата на проектот. Не знам зошто кога ботот започна да ја извршува работата со пренасочувањта ова не беше ставено на дискусија. Така, ќе решевме многу работи.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:15, 9 октомври 2010 (CEST)[одговори]
ОК, со проектот RDx1 делумно се решава барањето, за останатиот дел треба да се бара друго решение.--brest (разговор) 12:21, 9 октомври 2010 (CEST)[одговори]
Добро. Може да се почека со извршувањето, но сепак истото да не се одложи предолго. Јас ова можам да го ставам како предлог за дискусија на селската чешма, па да видиме што мислат и другите корисници.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:23, 9 октомври 2010 (CEST)[одговори]

Додавање на врски до другите проекти на Викимедија

[уреди извор]
Статус: дискусија во тек

Опис на барањето

[уреди извор]

Додавање на врски кон Ризницата, Викиизвор, Викикниги и другите проекти на Викимедија во статиите за кои постои соодветен идентитет на другите проекти.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:58, 9 октомври 2010 (CEST)[одговори]

Дискусија

[уреди извор]
Имате ли идеја како тоа би се извело? Кој параметар би се земал како врска помеѓу различните проекти, како би можел ботот да ја заврши својата работа?--brest (разговор) 14:42, 11 октомври 2010 (CEST)[одговори]
Еве статии како пример: Магнус Карлсен во која се употребува {{commons|Magnus Carlsen}} коешто води кон истоимената статија на Ризницата, Кензо Танге во која се употребува {{Commonscat|Kenzo Tange}} со врска до соодветната категорија на Ризницата. Идејата е со ботот да се внесат овие шаблони во сите статии кои имаат соодветни еквиваленти на Ризницата и на другите проекти. Доколку има статии кои имаат еквиваленти и во категории, слободно може да се додадат и врски кон категориите. Истото би било корисно доколку се направи со категориите, но само со додавање на врски кон категориите.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:01, 11 октомври 2010 (CEST)[одговори]
Идејата не е лоша. Има простор за работа на бот.--brest (разговор) 15:09, 11 октомври 2010 (CEST)[одговори]
Благодарам. Ако има потреба од корисничка помош, веднаш ќе помогнам.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:15, 11 октомври 2010 (CEST)[одговори]

Пренос на избраната слика/мултимедија од Ризницата до овде

[уреди извор]
Статус: дискусија во тек

Опис на барањето

[уреди извор]

Брест, порано ботот правеше нешто со што преведените онакви од Ризницата ги онадаше тука, па можеа да се појават избраната слика на денот и избраната мултимедијална содржина на главната страница. Сега не можат да се прикажат, што значи дека ботот прекинал да го прави таквото. Ова е барање за бот-услуга, ако може ботот да продолжи да го прави тоа што го правеше порано (само не знам шо е). Се надевам дека се разбравме :) --Brainmachine (разговор) 17:31, 7 април 2011 (CEST)[одговори]

Дискусија

[уреди извор]

Силно го поддржувам ова барање. Се надевам дека повторно главната страница ќе биде побогата со мултимедијалните содржини.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:09, 27 јуни 2011 (CEST)[одговори]