Правилност

Од Википедија — слободната енциклопедија

Еден логички аргумент е правилен ако и само ако

  1. аргументот е валиден
  2. сите искази му се вистинити.

Доказната процедура (на пр. природна дедукција) на еден логички систем е правилна ако докажува само валидни формули (исто и тавтологии). Во нотација, еден логички систем е правилен ако имплицира .

Правилни аргументи[уреди | уреди извор]

Еве еден правилен аргумент (во овој случај силогизам):

Сите луѓе се смртни.
Сократ е човек.
Затоа, Сократ е смртен.

Аргументот е валиден (бидејќи заклучокот е вистинит врз основа на изказите, т.е. заклучокот следи од исказите) и бидејќи самите искази се вистинити, аргументот е правилен.

Еве еден валиден, но неправилен аргумент:

Сите животни можат да летаат.
Свињите се животни.
Затоа, свињите можат да летаат.

Бидејќи првиот исказ е невистинит, аргументот, иако валиден, не е правилен.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Irving Copi. Symbolic Logic, Vol. 5, Macmillian Publishing Co., 1979.
  • Boolos, Burgess, Jeffrey. Computability and Logic, Vol. 4, Cambridge, 2002.