Прејди на содржината

Герхард Генцен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Герхард Генцен

Герхард Карл Ерих Генцен (24 ноември 1909 - 4 август 1945) e германски математичар и логичар. Тој направил големи придонеси во темелите на математиката, теорија на докази, како и за природната дедукција. Починал во 1945 година по Втората светска војна, бидејќи имал забрана за храна, откако бил уапсен во Прага.

Живот и кариера[уреди | уреди извор]

Генцен бил студент на Пол Бернајс во универзитетот во Гетинген. Бернајс бил отпуштен како "не-аријан" во април 1933 година и затоа Херман Вајл формално дејствувал како негов претпоставен. Генцен се приклучил на Sturmabteilung во ноември 1933 година, иако тој во никој случај не бил принуден да го стори тоа. Сепак, тој продолжил да контактира со Бернајс до почетокот на Втората светска војна. Во 1935 година, тој кореспондирал со [(Абрахам Френкел)] во Ерусалим и бил вмешан со сојузот на нацистичките наставници како оној кој "држи контакти со Избраниот народ".

Помеѓу ноември 1935 и 1939 година тој бил асистент на Давид Хилберт во Гетинген. Генцен се приклучил на нацистичката партија во 1937 година. Во април 1939 Гензен се заколнал за лојалност кон Адолф Хитлер, како дел од неговото академско назначување. Од 1943 година бил учител на Универзитетот во Карл-Фердинанд во Прага.

Генцен бил уапсен за време на востание во Прага против окупаторските германски сили на 5 мај 1945 година. Тој, заедно со остатокот од персоналот на германскиот универзитет во Прага, бил предаден на руските сили. Поради неговото минато здружување со СС, НСДАП НСД Дезентенбунд, Генцен бил притворен во затворски камп, каде што умрел од неисхранетост на 4 август 1945 година.

Работа[уреди | уреди извор]

Главната работа на Генцен била во темелите на математика, во теоријата на докажување, како и во природната дедукција. Неговата теорија за намалување на елиминацијата е камен-темелник на теоретската семантика, заедно со подоцнежната работа на Лудвиг Витгенштајн, ја сочинуваат појдовната точка за инференцијалната семантика на улоги.

Еден од документите на Генцен имал втора публикација во идеолошката "Германска математика", која ја основал Лудвиг Бибербах, кој ја промовирал математиката „Ариев“.