Филозофија на логиката

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Философија на логиката)

Филозофија на логиката е огранок на филозофијата кој се занимава со карактерот и оправданоста за системите на логиката. Еве некои фундаментални прашања која таа цели да ги одговори:

Филозофијата на логиката често се помешува со филозофската логика, што е примена на формалните логички техники на филозофски проблеми. Неколку филозофи имаат дадено голем придонес на обете полиња.

Постои извесен преклоп помеѓу филозофијата на логиката, филозофската логика, филозофијата на јазикот, епистемологијата и метафизиката.

Важни личности[уреди | уреди извор]

Важни личности во филозофијата на логиката се:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]