Логички знаци

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Таблица на логички знаци)

Во логиката се користат знаци за изразување на логички конструкции.

Треба да се знае дека во разни случаи еден ист симбол може да има различно значење - значењето на еден знак во логиката не мора да е исто со значењето на истиот во математиката.

Основни логички знаци[уреди | уреди извор]

Implikacija1.pngImplikacija2.pngImplikacija3.png Материјална импликација (ако, тогаш)

Ekvivalencija1.pngEkvivalencija2.png Материјална еквиваленција (ако и само ако, акко)

Negacija1.pngNegacija2.png Логичка негација (не)

Konjunkcija.png Логичка конјункција (и)

Disjunkcija.png Логичка дисјункција (или)

Isklucitelna disjunkcija1.pngIsklucitelna disjunkcija2.png Исклучителна дисјункција (или, или - но не двете; ексили)

Univerzalen kvantifikator.png Универзална квантификација (за сè, за било кое, за секое)

Egzistencijalen kvantifikator.png Егзистенцијална квантификација (постои)

Unikaten egzistencijalen kvantifikator.png Универзална егзистенцијална квантификација (постои само едно)

Definicija1.pngDefinicija2.pngDefinicija3.png Дефиниција (се дефинира како)

Prvenstvo.png Првенство

Zaklucok.png Инференција или Заклучок (како заклучок на или изведено од)

Поврзано[уреди | уреди извор]