Вистина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Statue of Truth.jpg

Вистина е поим од врвно значење во области како филозофија, наука, право и религија. Во главно се разбира како склоп на факти и израз на она што е, што постои и што може да се утврди, наспроти лагата која го претставува она што не е и што не може да се утврди.

Вистината како философска категорија[уреди | уреди извор]

Италијанскиот поет Џакомо Леопарди смета дека најголем дел од вистините за кои мислиме дека се апсолутни и општо се релативни и делумни.[1] Исто така, тој вели дека ниту една нова вистина, особено ако е во спротивност со постојните сфаќања, дури ако е јасно докажана, не може да биде наеднаш прифатена (освен ако за неа нема материјални докази), таа може да се усвои само постепено, со текот на времето, онака како што луѓето ќе навикнуваат на неа. На тој начин, вистината која своевремено била исмејувана од современиците, најпосле станува општопозната. Овој отпор кон новите вистини е особено голем ако станува збор за фундаментални вистини кои уриваат голем број воспоставени мислења.[2]

Вистината како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Вистината како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Вистината како тема во популарната музика[уреди | уреди извор]

Вистината како тема во филмот[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Đ. Leopardi, Pesme i proza. Beograd: Rad, 1964, стр. 110.
 2. Đ. Leopardi, Pesme i proza. Beograd: Rad, 1964, стр. 92.
 3. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 60.
 4. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 24-25.
 5. Ана Бунтеска, Стави лајк на сопствениот живот. Скопје: Матица Македонска, 2015, стр. 122-123.
 6. Sunčana strana ulice, Komuna, CD 1002.
 7. Allmusic (пристапено на 30.9.2015)
 8. YouTube, Layla Derek and the Dominos (пристапено на 30.10.2017)
 9. DISCOGS, John Lennon ‎– Imagine (пристапено на 18.4.2020)
 10. DISCOGS, Mega City Four ‎– Tranzophobia (пристапено на 12.9.2020)
 11. Discogs, Napalm Death – From Enslavement To Obliteration (пристапено на 3 февруари 2021)
 12. YouTube, NEW ORDER MOVEMENT 1981 AUDIO VINIL (пристапено на 30.8.2017)
 13. YouTube, The Jam - In the City (Full Album) 1977 (пристапено на 16.12.2017)