Прејди на содржината

Синтакса (логика)

Од Википедија — слободната енциклопедија
За останатите значења на поимот „синтакса“ видете ја страницата за појаснување.

Синтакса е гранка од модерната логика што ги изучува различните видови и распоредот на знаците во некој систем, наполно занемарувајќи ги нивните можни значења. Синтакса е метод на елиминација на двосмисленост или двозначеност преку логичен систем на формирани формули. Најобично се користи во компјутерско програмирање.