Обична елка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Abies alba, е европска сребрена елка или сребрена елка. [1] Тоа е ела израсната во планините на Европа, од Пиринеите на север до Нормандија, на исток до Алпите и Карпатите, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Србија и на југ до Италија, Бугарија, Косово, Албанија и северна Грција; исто така најчесто се одгледува на плантажите за новогодишни елки во североисточниот регион на Северна Америка што ја опфаќа Нова Англија во САД до поморските провинции на Канада.

Сребрена елка и кора од дрво во државната шума Валомброса (Италија)
Илустрација на неколку делови од растението
Незрел конус
Садници

Опис[уреди | уреди извор]

Abies alba е големо зимзелено зимзелено дрво кое расте до 40-50 метри, исклучително до 60 метри висока и со пречник на стеблото до 1,5 метри. Најголемото измерено дрво било високо 60 метри кое имало пречник на стеблото од 3,8 метри. Се појавило на надморска височина од 300-1.700 метри (главно над 500 метри), на планини со врнежи од над 1000 милиметри годишно.[1]

Листовите се иглести, израснати допираат до земјата и се долги околу 1.8 -3.0 сантиметри и 2.0 милиметри гледано како 0,5 милиметри со сјајна темно зелена боја одозгора, и со две зеленикаво-бели ленти на стомата (коренот) подолу. Врвот на листот обично е малку засечен на врвот. Конусите се од 9 -17 сантиметри долги и 3-4 сантиметри широки, со околу 150-200 лушпи, а секој лист има како извлечена линија како две крилести семиња ; тие се распаѓаат кога созреваат за да го ослободат семето.  Дрвото е бело,па тоа доведува до името на видот - алба .[1]

Кога се одгледува на насади со новогодишни елки, дрвото природно формира симетричен триаголник. Дрвјата се полни и густи со силен зимзелен мирис и се знае дека се едни од најдолготрајните по сечењето. Во шумата зимзелените тежнеат да формираат насади со други елки и буки.[1] Таа е тесно поврзана со бугарската ела ( Abies borisiiregis ) понатаму на југоисток на Балканскиот Полуостров, шпанската ела ( Abies pinsapo ) од Шпанија и Мароко и сицилијанската ела ( Abies nebrodensis ) на Сицилија, што се разликува од овие и други сродни евросредоземни ели во пореткото зеленило, со листовите распространети од двете страни на ластарот, оставајќи го пукањето лесно видливо одозгора. Некои ботаничари ја третираат бугарската ела и сицилијанската ела како сорти на сребрена ела, како A. alba var. acutifolia и A. alba var. nebrodensis, соодветно. 

Екологија[уреди | уреди извор]

Сребрената елка е важен составен вид во динарската варовничка блокова ела шума на западниот Балкански Полуостров .[се бара извор]

Во Италија, сребрената елка е важна компонента на мешаната широколисна иглолисна шума на Апенинските планини, особено во северниот дел на Апенин. Елата претпочита студена и влажна клима, во северна изложба, со високи врнежи (над 1500 mm годишно). Во ориенталните Алпи во Италија, сребрените елки растат во мешани шуми со норвешка смрека, бука и други дрвја.

Неговите конусни крлушки ги јадат гасениците на молецот Cydia illutana, додека C. duplicana се храни со кората околу повредите или болста рак.[се бара извор]

Хемија и фармакологија[уреди | уреди извор]

Кората и дрвото на сребрената елка се богати со антиоксидативни полифеноли.[2][3] Идентификувани се шест фенолни киселини (галска, хомованилна, протокатехуична, р-хидроксибензоева, ванилна и п-кумарна), три флавоноиди (катехин, епикатехин и катехин тетраметил етер) и осум лигнани (таксирезинол, 7-(2-метил-3, -дихидрокситетрахидропиран-5-илокси)-таксирезинол, секоизоларицирезинол, ларицинрезинол, хидроксиматерезинол, изоларицирезинол, матиресинол и пинорезинол ).[2][4] Се покажа дека екстрактот од стеблото ја спречува атеросклерозата кај заморчињата [5] и има кардиопротективен ефект кај изолираните срца на стаорци.[6] Утврдено е дека екстрактот од дрво од сребрена ела го намалува гликемискиот одговор после јадење (концентрација на шеќер во крвта после оброк) кое било испитано кај здрави доброволци.[7]

Користи[уреди | уреди извор]

Во римско време дрвото се користело за правење дрвени буриња за складирање и транспорт на вино и други материи.[8]

Може да се извади смолести есенцијално масло. Ова масло со мирис на бор се користи во парфеми, производи за капење и аеросоли за инхалации.[1] Неговите гранки (вклучувајќи ги листовите, кората и дрвото) се користеле за производство на пиво од смрека.[9]

Сребрената елка е видот што првпат се користел како новогодишна елка, но во голема мера е заменет со Нордманова елка (која има погусто, поатрактивно зеленило), норвешката смрека (која е многу поевтина за одгледување) се користи како и други видови.[се бара извор]

Дрвото е силно, лесно, светло обоено, фино зрнето, рамномерно со текстура и долги влакна. Дрвото главно се користи како градежно дрво, мебел, иверица, пулпа и производство на хартија .[10]

Медната роса што ја создаваат вошките вошки кои седат на сребрената елка ја собираат пчелите. Добиениот мед се продава како „мед од елка“.[11]

Етимологија[уреди | уреди извор]

Abies е изведен од латински, што значи „подигнување“. Името се користело за да се однесува на високи дрвја или бродови.[12]

Алба значи „светло“ или „мртво бело“.[12]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Gualtiero Simonetti (1990). Stanley Schuler (уред.). Simon & Schuster's Guide to Herbs and Spices. Simon & Schuster, Inc. ISBN 978-0-671-73489-3. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „S&S“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 2. 2,0 2,1 Tavčar Benković, Eva; Žigon, Dušan; Mihailović, Vladimir; Petelinc, Tanja; Jamnik, Polona; Kreft, Samo (2017). „Identification, in vitro and in vivo Antioxidant Activity, and Gastrointestinal Stability of Lignans from Silver Fir (Abies alba) Wood Extract“. Journal of Wood Chemistry and Technology. 37 (6): 467–477. doi:10.1080/02773813.2017.1340958.
 3. Vasincu A, Creţu E, Geangalău I, Amalinei RL, Miron A. Polyphenolic content and antioxidant activity of an extractive fraction from Abies alba bark.
 4. Tavčar Benković, Eva; Grohar, Tina; Žigon, Dušan; Švajger, Urban; Janeš, Damjan; Kreft, Samo; Štrukelj, Borut (2014). „Chemical composition of the silver fir (Abies alba) bark extract Abigenol and its antioxidant activity“. Industrial Crops and Products. 52: 23–28. doi:10.1016/j.indcrop.2013.10.005.
 5. Drevenšek, Gorazd; Lunder, Mojca; Tavčar Benković, Eva; Mikelj, Ana; Štrukelj, Borut; Kreft, Samo (2015). „Silver fir (Abies alba) trunk extract protects guinea pig arteries from impaired functional responses and morphology due to an atherogenic diet“. Phytomedicine. 22 (9): 856–861. doi:10.1016/j.phymed.2015.06.004. PMID 26220633.
 6. Drevenšek, Gorazd; Lunder, Mojca; Benković, Eva Tavčar; Štrukelj, Borut; Kreft, Samo (2016). „Cardioprotective effects of silver fir (Abies alba) extract in ischemic-reperfused isolated rat hearts“. Food & Nutrition Research. 60: 29623. doi:10.3402/fnr.v60.29623. PMC 5069298. PMID 27756448.
 7. Debeljak, J.; Ferk, P.; Čokolič, M.; Zavratnik, A.; Tavč Benković, E.; Kreft, S.; Štrukelj, B.: Randomised, double blind, cross-over, placebo and active controlled human pharmacodynamic study on the influence of silver fir wood extract (Belinal) on post-prandial glycemic response.
 8. Kilby, Kenneth (1977), The cooper and his trade, Fresno, California, Linden Publishing, p.99. ISBN 0941936163
 9. London Medical Gazette, 23 September 1837, page 935: https://books.google.si/books?id=TPQaAQAAMAAJ
 10. Wolf, Heino. „Silver fir - Abies alba (PDF). EUFORGEN Technical Guidelines for Genetic Conservation and Use. Архивирано од изворникот (PDF) на 23 January 2017. Посетено на 18 October 2016.
 11. https://melisseon.com/fir/
 12. 12,0 12,1 Gledhill, David (2008).
 • Kunkar, Alp; Kunkar, Ennio (2000). Le piante officinali della Calabria (италијански). Laruffa Editore. ISBN 978-88-7221-140-3.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]