Лигнан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мацелигнан, изолиран од Myristica fragrans

Лигнаните се голема група на полифеноли присутни во растенијата. Тие се димерни соединенија кои се формирани со поврзување на две молекули на фенилпропаноиден дериват. Примери за лигнани се ентеролигнаните, ентеродиол и ентеролактон.