Мравка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ants
Период: Cretaceous - Recent
Meat eater ant feeding on honey02.jpg
Meat eater ant feeding on honey
Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Arthropoda
Класа: Insecta
Ред: Hymenoptera
Подред: Apocrita
Натсемејство: Vespoidea
Семејство: Formicidae
Latreille, 1809
Subfamilies

Мравката е инсект и спаѓа во членконогите животни. Матицата може да живее од 10 со 40 години, а работничките 4 месеци. Мравките (матиците) засолниште прават во мравјалници каде што копаат и создаваат подземни тунели.[3][4]

Овој колективен инсект живее големи организирани заедници кои можат да содржат и до 250,000 мравки. Во светот, повеќе од 14.000 видови и 485 родови (вклучително и изумрени), дистрибуирани главно во тропските предели. Во Палеарктикот има околу 1350 видови од 94 родови, во Русија се евидентирани повеќе од 260 видови од 44 родови[5]. Во случај на опасност,тие агресивно ја бранат својата територија.Во секоја колонија освен кралицата живеат работници и војници,а тоа се поволно не развиени женки.Мравјалниците ги градат во гнили стебла,во земја или прават купчиња од разни собрани парченца.Живеат во листопадни и зимзелени шуми.Се хранат претежно со без’рбетници,но и со растителна храна,а зиме се вовлекуваат во подлабоките делови на мравјалникот и мируваат.Во пролет кралицата снесува бројни јајца,а работниците ги негуваат ларвите.Најпрво од јајцата се развиваат мажјаци.Работниците некои јајца хранат и негуваат подобро,па од нив излегуваат кралици,додека од останатите излегуваат работници.Крилатите мажјаци и женки се појавуваат лете и формираат свадбени роеви,а и се парат во лето.Потоа мажјаците умираат,а оплодените женки основуваат нови мравјалници. РАСПРОСТРАНЕТОСТ: Европа, Источна Азија и Северна Африка.

Мравката како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Мравката се јавува како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура, како:

 • „За црните мравки“ – приказна на африканското племе Акамба.[6]
 • „Штурецот и мравката“ - басна на американскиот писател Емброуз Бирс.[7]
 • „Мравите нè напаѓаат“ - расказ на израелскиот писател Ефраим Кишон од 1977 година.[8]
 • „Мрави“ - кус расказ на македонскиот писател Митко Маџунков од 1984 година.[9]
 • Адам и мравките“ (Adam & The Ants) - британска рок-група.[10]
 • „Нападот на џиновските мравки“ (The attack of the giant ants) - песна на американската рок-група „Блонди“ (Blondie) од 1976 година.[11]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Ward, Philip S. Phylogeny, classification, and species-level taxonomy of ants (Hymenoptera: Formicidae) (PDF). „Zootaxa“ том  1668: 549–563. http://www.mapress.com/zootaxa/2007f/zt01668p563.pdf. 
 2. Rabeling C, Brown JM & Verhaagh M. Newly discovered sister lineage sheds light on early ant evolution. „PNAS“ том  105 (39): 14913. doi:10.1073/pnas.0806187105. PMID 18794530. 
 3. „Hymenoptera name server. Formicidae species count.“. Ohio State University. 
 4. La nueva taxonomía de hormigas. Pages 45-48 in Fernández, F. Introducción a las hormigas de la región neotropical.. Instituto Humboldt, Bogotá. 2003. http://antbase.org/ants/publications/20973/20973.pdf. 
 5. „Видови на мравки.“. 
 6. Бајке са југа Африке. Београд: Народна књига, 1964, стр. 139.
 7. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 86.
 8. Ephraim Kishon, Kod kuće je najgore – Obiteljske priče, drugo izdanje. Zagreb: Znanje, 1984, стр. 34-36.
 9. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 101.
 10. Discogs, Adam And The Ants (пристапено на 4.9.2019)
 11. YouTube, Blondie Attack Of The Giant Ants (пристапено на 8.2.2017)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]