Dorylinae

Од Википедија — слободната енциклопедија

Dorylinae е потсемејство на мравки, со дистрибуција во Стариот и во Новиот Свет. Потсемејството Dorylinae еволуирале пред околу 74-101 милиони години. Потсемејството Dorylinae исто така поминало низ брзи адаптации за време на нивната рана историја. Во 2014 година, Брејди ги сместил претходните Dorylomorph потсемејства (Aenictinae, Aenictogitoninae, Cerapachyinae, Ecitoninae и Leptanilloidinae) во потсемејството Dorylinae.

Родови[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Brady, Sean, et al. “The Rise of Army Ants and Their Relatives: Diversification of Specialized Predatory Doryline Ants.” Web of Science, 1 Мај 2014 г. https://link.springer.com/article/10.1186/1471-2148-14-93