Коменсализам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Форетски акарини на мува (Pseudolynchia canariensis).

Коменсализам е партнерски однос помеѓу два организми, при кој едниот партнер има корист, а неговото дејствување нема никакво влијание врз другиот партнер.