Прејди на содржината

Милан Радин (политичар)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Милан Радин е политичар во Србија. Тој бил избран за пратеник во Народното собрание на Србија на српските парламентарни избори во 2020 година. Радин е член на Српската напредна партија.

Како млад и приватна кариера[уреди | уреди извор]

Радин е роден во Белград, во тогашната Социјалистичка Република Србија во Социјалистичка Федеративна Република Југославија. Дипломирал на Факултетот за европски правни и политички науки во Нови Сад, а потоа и магистер по бизнис администрација. Бил извршен директор на Мала Млекара, а сега живее во Нови Сад.[1]

Политичар[уреди | уреди извор]

Радин бил член на Младинскиот сојуз на Напредната партија. Во 2018 година, тој учествувал во делегација на Прогресивната партија на состанокот на Европската народна партија во Атина, Грција.[2]

Општинска политика[уреди | уреди извор]

Радин ја добил седумдесет и четвртата позиција на изборната листа на Напредната партија за општинското собрание во Нови Сад на локалните избори во Србија во 2012 година [3] и не беше вратен кога листата освои петнаесет мандати.[4] Тој бил унапреден на педесет и втората позиција на локалните избори во 2016 година [5] и повторно не бил избран кога листата освои триесет и осум пратенички места.[6]

Парламентарец[уреди | уреди извор]

Радин ја добил осумдесет и осмата позиција на листата на коалицијата Александар Вучиќ — За нашите деца на Прогресивната партија на српските парламентарни избори во 2020 година [7] и бил избран кога листата освоила убедливо мнозинство со 188 мандати. Сега е член на Комитетот за европска интеграција; заменик член на комисијата за образование, наука, технолошки развој и информатичко општество; член на поткомитетот за информатичко општество и дигитализација; заменик член на делегацијата на Србија во Парламентарното собрание на Советот на Европа ; лидерот на парламентарната група за пријателство на Србија со Јужна Африка ; и член на парламентарните групи за пријателство со Аргентина, Австрија, Белгија, Бразил, Канада, Кина, Куба, Кипар, Чешка, Данска, Финска, Франција, Грузија, Германија, Грција, Унгарија, Ирска, Израел, Италија, Јапонија, Малта, Холандија, Македонија, Норвешка, Полска, Русија, Словачка, Јужна Кореја, Шпанија, Шведска, Швајцарија, Турција, Обединетото Кралство и Соединетите Американски Држави.[8]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Milan Radin", Generacija 2014/2015, PolitiKAS, accessed 27 July 2020.
  2. "NIKOLA ERIĆ IZABRAN ZA POTPRЕDSЕDNIKA YEPP-A", Serbian Progressive Party, accessed 27 July 2020.
  3. Službeni List (Grada Novog Sada), Volume 31 Number 17 (24 April 2012), p. 553.
  4. Službeni List (Grada Novog Sada), Volume 31 Number 22 (23 May 2012), p. 651.
  5. Službeni List (Grada Novog Sada), Volume 35 Number 24 (13 April 2016), p. 2.
  6. Službeni List (Grada Novog Sada), Volume 35 Number 26 (25 April 2016), p. 2.
  7. "Ko je sve na listi SNS za republičke poslanike?", Danas, 6 March 2020, accessed 30 June 2020.
  8. MILAN RADIN, National Assembly of the Republic of Serbia, accessed 8 January 2021.