Магдалена Богуславска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Магдалена Богуславска
Magdalena Bogusławska
Роден Варшава, Полска
Националност Полјакиња
Познат филолог, македонист и славист
Занимање професор, филолог, издавач

Магдалена Богуславска (полски: Magdalena Bogusławska); е полски полонист, македонист и универзитетски професор. Преведувач на македонска поезија на полски (Зоран Анчевски, Петре М. Андреевски, Лидија Димковска, Катица Ќулавкова и Лилјана Дирјан).

Животопис[уреди | уреди извор]

Магдалена Богуславска е родена во Варшава, Полска. Во периодот од 1997 до 1999 работелa како како лектор по полски јазик на Универзитетот „Кирил и Методиј“. Во 2004 година докторира на Варшавскиот Универзитет на тема јужнословенски театар и драма.

Публикации[уреди | уреди извор]

  • Polacy w Bośni, Polacy o Bośni. Przewodnik bibliograficzny z komentarzami (2003, соавтор)
  • Teatr u źródeł. Dramat i teatr południowosłowiański wobec tradycji widowiskowych regionu (2006)
  • Polska i Czarnogóra. Bibliografia. Komentarze (2007, соавтор)
  • Polska i Macedonia. Bibliografia. Komentarze. Studia (2009, соавтор)
  • Obraz władzy we władzy obrazu. Artystyczne konceptualizacje wizerunku Josipa Broza Tity (2015)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]