Прејди на содржината

Список на македонисти

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Македонист)

Следниот список е список на истакнати македонисти и се подредени по азбучен ред. Македонистиката е наука која ги проучува развојот, правописот и другите одлики на македонскиот јазик. Оваа листа не е целосна и во секој момент може да се проширува. Исто така, важно е да се напомене дека одреден број јазичари и слависти и луѓе кои се занимавале со македонскиот јазик работеле и твореле пред да се стандардизира македонистиката. Иако истите твореле пред таа стандардизација, тие се сметаат за македонисти, како што се на пример Крсте Мисирков, Ѓорѓија Пулевски, Петар Драганов, Наум Евро и други.

Парадоксално ли е ако една млада наука има свои долги и стари традиции? Во случајот со македонистиката сигурно не! Затоа што веќе долго време пред самата македонистика постоеше така што се каже ,,компаративната македонистика”. Неа ја сфаќам како вкупност на одделните придонеси на низа земји, бидејќи секоја од нив имаше свој ,,начин” како да ја гледа Македонија и како да се занимава со неа.

— Волф Ошлис

Историја[уреди | уреди извор]

Интересот на славистите за Македонија, за македонските дијалекти, литература и народно творештво датира уште од времето на основачот на славистиката Јозеф Добровски (1753-1829). Почетоците на организирано учење на македонскиот јазик на ниво на академска настава се врзуваат со првото предавања по македонски јазик одржано на Карловиот универзитет во Прага во 1946, а го одржал професорот Антонин Фринта. Оттогаш наваму македонскиот јазик и македонската книжевност претставуваат предмет на научен интерес за повеќе специјалисти - слависти и балканисти, за што сведочат бројните трудови напишани од странските македонисти, а македонскиот јазик стана наставен предмет застапен на околу 30 универзитети во светот.

Македонисти[уреди | уреди извор]

Име Држава Роден/а Починат/а
Христина Андоновска[1]  Македонија
Наталија Андријевска[2]  Македонија
Снежана Веновска - Антевска[3]  Македонија
Вера Сојчевска - Антиќ[4]  Македонија 10 август 1939, Битола, Македонија
Стоја Поп-Атанасова[5]  Македонија 1948, Рожен, Пиринска Македонија
Гизела Баер  Германија
Деспот Баџовиќ  Србија
Александар Белиќ[6]  Србија 2 август 1876, Белград, Србија 26 февруари 1960, Белград, Србија
Марија Коробар - Белчева[7]  Македонија
Самуил Борисович Бернштејн[8]  Русија
Магдалена Богуславска[9]  Полска
Стојка Бојковска[10]  Македонија
Наталија Бороникова[11]  Русија 6 февруари 1973, Перм, Русија
Жарко Бошњаковиќ[12]  Србија
Реџиналд де Бреј[13]  Австралија 1912, Санкт Петербург, Русија 1993, Канбера, Австралија
Далибор Брозовиќ  Босна и Херцеговина
Фроса Пејоска - Бушеро[14]  Франција /  Македонија
Андре Вајан[15]  Франција
Славица Велева  Македонија
Катерина Велјановска  Македонија
Снежана Велковска  Македонија
Елена Верижникова[11]  Русија 4 септември 1963, Орел, СССР.
Божидар Видоески[13]  Македонија 8 ноември 1920, Звечан, Македонија 16 мај 1998
Кристина Вилд  Австрија
Персида Вире  Австрија
Кшиштоф Вроцлавски[13]  Полска
Убавка Гајдова  Македонија 19 јули 1965, Куманово, Македонија 6 декември 2014, Скопје, Македонија
Христо Георгиевски  Македонија /  Србија 24 октомври 1943, Куманово, Македонија 3 јуни 2000, Белград, Србија
Лиља Гжељак  Полска
Збигњев Голомб[13]  САД
Душан Горенчевски  Македонија /  Србија 28 април 1933, Неготино, Македонија 13 март 1997, Белград, Србија
Татјана Гочкова  Македонија
Ендру Гран[16]  САД
Коста Групче  Македонија
Елена Јованова - Грујовска  Македонија
Еленка Стоевска - Денчова  Македонија
Ендру Добровски[16]  САД
Иван Доровски[13]  Македонија /  Чешка 18 мај 1935, Чука, Егејска Македонија
Петар Драганов[17]  Русија 1857, Комрат, Русија 1928
Васил Дрвошанов[18]  Македонија 13 јули 1951, Моноспитово
Анета Дучевска  Македонија
Светлана Давкова - Ѓоргиевска  Македонија
Александра Ѓуркова  Македонија
Лилјана Минова - Ѓуркова  Македонија 1939 Скопје, 12 декември 2008[19]
Наум Евро  Македонија
Катица Топлиска - Евроска  Македонија
Јоланта Миндак - Завадска[20]  Полска
Катерина Здравкова[21]  Македонија
Партенија Зографски  Македонија 1818, Галичник, Македонија 7 февруари 1876, Истанбул, Турција
Елена Иванова[11]
Радомир Ивановиќ[13]  Црна Гора /  Србија 28 август 1936, Смошча, Црна Гора
Павле Ивиќ  Србија
Воислав Илиќ  Србија
Ватрослав Јагиќ  Австрија 6 јули 1838, Вараждин, Хрватска 5 август 1923, Виена, Австрија
Лиу Јару  Кина
Ирена Ставови-Кавка[11]  Полска
Маќеј Кавка[11]  Полска
Горан Калоѓера[13]  Хрватска
Васил Карајовов  Македонија
Максим Каранфиловски  Македонија
Станислав Каролак[19]  Полска Жирардув, 22 февруари 1931 2009
Круме Кепески[22]  Македонија 8 април 1909, Прилеп, Македонија 3 ноември 1988, Скопје, Македонија
Петар Кепески  Македонија /  Хрватска
Наум Китаноски  Македонија
Кшиштоф Козловски[23]  Полска 1937, Полска
Жералд Курт[24]  Швајцарија Золотурн, Швајцарија
Блаже Конески[25]  Македонија 19 декември 1921, Небрегово, Македонија 7 декември 1993, Скопје, Македонија
Кирил Конески[13]  Македонија
Зоран Константиновиќ[13]  Србија
Јован Костов[26]  Франција /  Македонија 1982, Гевгелија, Македонија
Весна Костовска  Македонија
Благоја Корубин[27]  Македонија 1 март 1921 17 февруари 1995
Кристина Крамер[16]  Канада
Јоаким Крчовски  Македонија 1750, Осломеј, Македонија 1820
Веселинка Лаброска  Македонија
Хорас Лант[11]  САД
Андре Мазон[15]  Франција
Лилјана Макаријоска  Македонија
Димитар Македонски  Македонија 1847, Емборе, Егејска Македонија 1898
Мјечислав Малецки[28]  Полска
Франтишек Вацлав Мареш[29]  Чешка 12 декември 1922, Прага, Чешка 3 декември 1994
Марјан Марковиќ  Македонија
Слободан Марковиќ  Србија
Лубор Матејко[11]
Симона Груевска - Маџоска  Македонија
Антоан Меје[15]  Франција
Франц Миклошич  Австрија 29 ноември 1813, Радомершчак, Словенија 7 март 1891, Виена, Австрија
Нуло Миниси[13]  Италија
Крсте Петков Мисирков  Македонија 18 ноември 1874, Постол, Егејска Македонија 26 јули 1926, Софија
Димка Митева  Македонија
Љупчо Митревски  Македонија
Весна Миовска  Македонија
Бистрица Миркуловска  Македонија 14 март 1930, Скопје, Македонија
Олгица Додевска - Михајловска  Македонија
Лех Мјодињски  Полска
Мери Момировска  Македонија
Лешек Мошински  Полска
Јуми Накаџима[30]  Јапонија
Валентина Нестор[31]  Албанија
Емил Ниами[32]  Русија
Ватрослав Облак[28]  Австрија /  Словенија Цеље, 15 мај 1864 Цеље, 15 април 1896
Елена Обухова[11]
Волф Ошлис[11]  Германија 1941, Конингсберг, Германија
Миливој Павловиќ  Србија
Борислав Павловски  Македонија /  Хрватска 1950, Бјеловар, Хрватска
Олга Пањкина[11]  Русија
Коста Пеев[13]  Македонија
Константин Петковиќ  Србија
Влоѓимеж Пјанка[13]  Полска 9 август 1937, Воломин, Полска
Марина Поварницина  Русија
Темко Попов  Македонија
Рудолф Прајнерсторфер  Австрија
Ерик Прендергаст[16]  САД
Марија Проскурина[33]  Русија
Ѓорѓија Пулевски  Македонија 1817, Галичник, Македонија 13 февруари 1893, Софија
Првослав Радиќ  Србија
Фани Стефановска - Ристеска  Македонија
Блаже Ристовски  Македонија 21 март 1931, Гарниково, Македонија
Ирена Савицка[20]  Полска 1944, Варшава, Полска
Симон Саздов  Македонија
Владислав Илич-Свитич  Русија 19 септември 1934, Киев, Украина 22 август 1966, Москва, Русија
Кажимјера Солецка[20]  Полска
Александар Спасов[34]  Македонија 18 август 1925, Скопје 27 мај 2003
Људмил Спасов  Македонија
Трајко Стаматовски  Македонија
Дина Станишева  Бугарија
Јежи Сташевски  Полска
Михаило Стевановиќ  Србија
Елена Степаненко[35]  Русија
Драги Стефанија  Македонија
Намита Субиото  Словенија
Лидија Тантуровска[36]  Македонија
Роза Тасевска[37]  Македонија
Миле Томиќ[38]  Македонија /  Романија
Олга Мишеска-Томиќ  Македонија /  САД
Зузана Тополињска[13]  Полска 9 јануари 1931, Варшава, Полска
Крум Тошев  Македонија 16 февруари 1912, Прилеп, Македонија 1976, Скопје, Македонија
Станислава - Сташа Тофоска  Македонија
Томислав Треневски  Македонија
Катица Трајкова  Македонија
Елка Јачева - Улчар[39]  Македонија
Рина Усикова[13]  Русија 1933, Москва, Русија
Ева Жетелска Фелешко  Полска 1932 2009[19]
Кажимјеж Фелешко  Полска 18 септември 1939, Черњовице, Украина 3 јули 2001, Варшава, Полска
Вил Фирт[40]  Австралија 23 мај 1965, Њукасл, Австралија
Виктор Фридман [13]  САД 18 октомври 1949, Чикаго, САД[16]
Антонин Фринта  Чешка
Гизела Хавранек  Германија
Магдолна Хас[41]  Унгарија / 23 август 2006, Будимпешта, Унгарија
Петер Хил  Германија
Јорданка Фулон - Христова[42]  Македонија /  Франција
Карл Хрон [43]  Австрија 1852, Чешка 1912
Гоце Цветановски  Македонија
Живко Цветковски  Македонија
Емилија Црвенковска[16]  Македонија
Мери Цубалевска  Македонија
Илија Чашуле  Австралија 1957, Скопје, Македонија
Умберто Чинкве  Италија
Димитрија Чуповски  Македонија Папрадиште, 8 ноември 1878 Санкт Петербург, 29 октомври 1940
Зоја Шанова[32]  Русија
Снежана Петрова - Џамбазова[44]  Македонија
Кузман Шапкарев  Македонија 1 февруари 1834, Охрид, Македонија 18 март 1909, Софија
Ала Шешкен[11]  Русија 1952, Белорусија
Роланд Шмигер[45]  Австрија /  Германија

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Животопис на Христина Андоновска“. Архивирано од изворникот на 2010-07-27. Посетено на 2011-01-27.
 2. „Животопис на Наталија Андријевска“. Архивирано од изворникот на 2010-07-27. Посетено на 2011-01-27.
 3. „Животопис на С. Антевска“. Архивирано од изворникот на 2010-07-27. Посетено на 2011-01-27.
 4. Славистички записи, Вера Антиќ
 5. „Животопис на С. Поп-Атанасова“. Архивирано од изворникот на 2010-08-05. Посетено на 2011-01-27.
 6. Дал придонес за изучување на некои македонски дијалекти. Сепак неговата дејност е контраверзна и во Македонистиката се смета за застапник на великосрпските идеи.
 7. „Списание Македонистика, преглед на изданија и уредници“. Архивирано од изворникот на 2010-07-27. Посетено на 2011-01-27.
 8. Филологический сборник памяти профессора Самуила Борисовича Бернштейна
 9. Magdalena Bogoslawska, courses
 10. Профил на Стојка Бојковска[мртва врска]
 11. 11,00 11,01 11,02 11,03 11,04 11,05 11,06 11,07 11,08 11,09 11,10 „XLII летна школа на меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура“ (PDF). Посетено на 2011-01-27.
 12. Славистите ни се најдобри амбасадори, Време[мртва врска]
 13. 13,00 13,01 13,02 13,03 13,04 13,05 13,06 13,07 13,08 13,09 13,10 13,11 13,12 13,13 13,14 „Афирмација на македонистиката во светот“. Архивирано од изворникот на 2016-03-05. Посетено на 2011-01-27. На |first= му недостасува |last= (help)
 14. „Животопис на Д-р Фроса Пејоска-Бушеро“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2008-11-29. Посетено на 2011-10-04.
 15. 15,0 15,1 15,2 „Интензивно трагање по меѓународна комуникација и дијалог“. Посетено на 2011-01-27.[мртва врска]
 16. 16,0 16,1 16,2 16,3 16,4 16,5 „Научен собир на македонисти во Јута, САД“. Посетено на 2010-02-13.[мртва врска]
 17. Петар Драганов и Македонија[мртва врска]
 18. Васил Дрвошанов
 19. 19,0 19,1 19,2 „Списание „Македонски јазик" (PDF). Институт за македонски јазик „Крсте П. Мисирков“. Посетено на 2010-02-12.[мртва врска]
 20. 20,0 20,1 20,2 „Историја на врските меѓу македонските и полските слависти“. Архивирано од изворникот на 2009-01-07. Посетено на 2011-01-27.
 21. „Животопис на Катерина Здравкова“. Архивирано од изворникот на 2011-06-02. Посетено на 2011-10-05.
 22. Посмртно орден за Кепески
 23. Македонската книжевност има авторитетни имиња
 24. Курт: Нема кодифициран швајцарски јазик[мртва врска]
 25. Чествување на великанот Блаже Конески
 26. Истражувачки центар LALIC - CERTAL (Paris - Université de la Sorbonne & INALCO)
 27. „Македонска Енциклопедија“. Скопје, Македонија: Македонска академија на науките и уметностите. 2009. стр. 739-740. ISBN 978-608-203-023-4.
 28. 28,0 28,1 „Откривањето на македонскиот јазик од европските јазичари“. Посетено на 2011-01-27.[мртва врска]
 29. „41 меѓународен семинар за македонски јазик“. Посетено на 2011-01-27.
 30. Интервју со Накаџима[мртва врска]
 31. Македонски лектори во странство
 32. 32,0 32,1 „Македонската книжевност во Русија“. Архивирано од изворникот на 2021-04-10. Посетено на 2011-01-27.
 33. Семинар на млади македонисти[мртва врска]
 34. „Животопис на А. Спасов“. Архивирано од изворникот на 2011-03-20. Посетено на 2011-01-27.
 35. Подем на македонистите во светот[мртва врска]
 36. Животопис на Лидија Тантуровска[мртва врска]
 37. „39 меѓународен семинар за македонски јазик“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-06-05. Посетено на 2012-05-06.
 38. „Македонистички собир во Охрид“. Посетено на 2011-01-27.
 39. „Животопис на Елка Јачева-Улчар“. Архивирано од изворникот на 2013-05-26. Посетено на 2013-02-11.
 40. Сакам да ја преведам и „Небеска Тимјанова“[мртва врска], novamakedonija.com.mk
 41. Почина Магдолна Хас
 42. Објавена книга за Македонија во Франција[мртва врска]
 43. „Историските времиња раѓаат историски луѓе“. Посетено на 2011-01-27.[мртва врска]
 44. „Профил на Снежана Џамбазова“. Архивирано од изворникот на 2010-07-27. Посетено на 2011-01-27.
 45. Makedonien: Prägungen und Perspektiven, Gabriella Schubert

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]