Лак за нокти

Од Википедија — слободната енциклопедија
Полирани нокти
Ноктите пред и по нанесувањето на црвен лак
Женски прсти со темен лак.

Лакот за ноктилак што може да се примени на човековите нокти за украсување и заштита на ноктовите плочи. Формулата е постојано ревидирана за да ги подобри нејзините украсни ефекти и да го потисне пукањето или лупењето. Лакот за нокти се состои од мешавина од органски полимер и неколку други компоненти кои му даваат бои и текстури.[1] Лаковите за нокти доаѓаат во сите нијанси на бои и играат значајна улога во маникир и педикир.

Историја[уреди | уреди извор]

Лакот за нокти потекнува од територијата на денешна Кина и датира од 3000 година п.н.е.[1][2] Околу 600 г. п.н.е., за време на династијата Жоу, владејачката куќа ги претпочитала боите златна и сребрена.[1] Сепак, црвената и црната на крајот ги замениле овие металик бои како кралски омилени.[1] За време на династијата Минг, лакот за нокти често бил правен од мешавина која вклучувала пчелин восок, белки од јајца, желатин, растителни бои и гума арабика.[1][2]

Во Египет, пониските класи носеле бледи бои, додека високото општество ги боеле ноктите во црвено-кафеава, со к'на.[3][4] Мумифицираните фараони, исто така, ги боеле ноктите со к'на.[5]

Во Европа, Фредерик С. Н.[6] Раните формули за лак за нокти биле создадени со користење на основни состојки како масло од лаванда, кармин, оксиден калај и масло од бергамот.[7] Повообичаено било да се полираат ноктите со затемнети пудри и креми, завршувајќи со матење на ноктот додека не стане сјајна. Еден вид производ за полирање што се продавало во тоа време била пастата за лак за нокти на Граф Хигуло.[7]

Состојки[уреди | уреди извор]

Нитроцелулозата е полимер кој формира филм и е главната состојка во повеќето лакови за нокти.
  • Современиот лак за нокти се состои од полимер што формира филм, растворен во испарлив органски растворувач. Типично е раствор на нитроцелулоза во бутил ацетат или етил ацетат е вообичаен. Оваа основна формулација е проширена за да го вклучи следново:[8]
  • Пластификатори за да се добијат не-кршливи нокти. Дибутилфталат и камфор се типични пластификатори.
  • Бои и пигменти. Претставителните соединенија вклучуваат зелена боја на хром оксид, хром хидроксид, железен фероцианид, станик оксид, титан диоксид, железен оксид, кармин, ултрамарин и виолетов манган.[9]
  • Опалесцентни пигменти. Блескавиот изглед во бојата може да се додели со мика, бизмут оксихлорид, природни бисери и алуминиумски прав.
  • Лепливите полимери обезбедуваат прилепување на нитроцелулозата на површината на ноктот. Еден модификатор што се користи е тозиламид-формалдехидната смола.[10]
  • Се додаваат средства за згуснување за да се одржат пенливите честички во суспензија додека се во шишето. Типичен згуснувач е стеаралкониум хекторит. Средствата за згуснување покажуваат тиксотропија, нивните раствори се вискозни кога се мирни, но течат слободно кога се мешаат. Оваа двојност е погодна за лесно нанесување на свежо протресената смеса за да се добие лак што брзо се зацврстува.[11]
  • Ултравиолетовите стабилизатори се спротивставуваат на промените на бојата кога сувиот филм е изложен на сончева светлина. Типичен стабилизатор е бензофенон-1.

Видови[уреди | уреди извор]

База[уреди | уреди извор]

Овој бид на лак е чиста, млечна боја или непроѕирна формула за розов лак што се користи специјално пред да се нанесе лак на ноктите.[12] Неговата цел е да ги зајакне ноктите, да ја врати влажноста на ноктите и да помогне лакот да се прилепува на ноктот. Спречува дамки и го продолжува животниот век на маникирот.[13] Некои основни премази, наречени „излупливи основни слоеви“, му овозможуваат на корисникот да го олупи лакот без да користи средство за отстранување.

Површен слој[уреди | уреди извор]

Овој вид на лак е чиста формула за лак во боја која се користи специјално по нанесувањето на лак на нокти. Створува зацврстена пречка за ноктот што може да спречи гребење и лупење. Многу горни премази се продаваат како „брзо сушење“. Горните премази може да помогнат и основниот обоен лак брзо да се исуши. Тоа му дава на лакот поизвршен и посакуван изглед и може да помогне да се задржи лакот подолго.[13]

Виолетовиот манган е типичен пигмент во лакот за нокти.

Гел[уреди | уреди извор]

Гелот лак е долготраен лак составен од еден вид полимер на метакрилат. Се бои на ноктот слично на обичниот лак, но не се суши. Наместо тоа, се пече под ултравиолетова ламба или ултравиолетова ЛЕД светилка. Додека обичните формули за лак за нокти вообичаено траат два до седум дена, геллот лак може да трае и до две недели со правилно нанесување и домашна нега. Гелот лак може да биде потешко да се отстрани од обичниот лак. Обично се отстранува со натопување на ноктите во чист ацетон (растворувач кој се користи во повеќето средства за отстранување лакови) пет до петнаесет минути, во зависност од формулата.

Мат[уреди | уреди извор]

Мат лак е како обичен лак, но има мат завршница наместо сјај. Може да се купи како обичен основен слој во опсег од различни бои. Мат лак може да се најде и во горниот слој. Мат горниот слој е најкорисен за боење на која било сува основна боја, давајќи му поинаков изглед. Мат лакот ќе го задуши сјајот од обичниот основен лак. Мат лакот стана многу популарен со текот на годините, особено затоа што може да се користи во апликации за уметност на нокти, каде што може да се создаваат дизајни на ноктите користејќи го контрастот и на сјајните и на матните површини.

Во мода[уреди | уреди извор]

Традиционално, лакот за нокти започнува во проѕирна, бела, црвена, розова, виолетова и црна боја. Лакот за нокти може да се најде во различни бои и нијанси. Покрај цврстите бои, лакот за нокти има развиено и низа други дизајни, како што се напукнати, сјајни, шушкави, попрскани, блескави и холографски. Некој лак се рекламира за да поттикне раст на ноктите, да ги зајакне ноктите, да спречи кршење, пукање или расцепување на ноктите, па дури и да го спречи грицкањето на ноктите .

Француски маникир[уреди | уреди извор]

Францускиот маникир е дизајниран да наликува на природни нокти, а се одликува со природни розови основни нокти со бели врвови. Францускиот маникир бил една од првите популарни и добро познати шеми на бои. Францускиот маникир можеби потекнува од осумнаесеттиот век во Париз, но бил најпопуларен во 1920-тите и 1930-тите. Сепак, традиционалниот француски маникир бил многу различен од она што го знаеме денес. Тој бил главно црвен, додека оставал округол облик на полумесечина во областа во близина на кутикулата празна за да се подобри лунулата на ноктот, сега позната како полумесечински маникир.

Со современиот француски маникир, трендовите вклучуваат боење на различни бои на врвовите на ноктите наместо бела. Ноктите со француски врвови може да се направат со налепници и матрици. Сè уште обично се прави рачно преку сликање со лак или гел, или вајано со акрил. 

Друштвени медиуми[уреди | уреди извор]

Домашна збирка на лакови за нокти во САД.

Друштвените медиуми создале култура на уметност за нокти која им овозможува на корисниците да споделуваат слики од нивната уметност за нокти. Women's Wear Daily објавил дека продажбата на лакови за нокти достигнала рекордни 768 милиони долари, во Соединетите Држави во 2012 година, што претставува зголемување од 32% во однос на 2011 година.[14] Неколку нови лакови и сродни производи се појавиле на пазарот во втората деценија на 21 век како дел од експлозијата на уметноста за нокти, како што се налепници за нокти (или направени од лак или пластика), матрици, магнетни лакови за нокти,[15] пенкала за нокти, светки, кавијар за нокти (микро монистра), лак за нокти на пазарот за мажи, миризлив лак и лак за промена на бојата (некои што ја менуваат бојата кога се изложени на сонце и опсег што ја менува нијансата како одговор да загрее). 

Мажи и жени со насликани нокти на Викиманија, 2016 година.

Отстранувач на лак за нокти[уреди | уреди извор]

Отстранувач на лак за нокти.

Отстранувачот на лак за нокти е органски растворувач кој може да вклучува и масла, мириси и бои. Пакетите за отстранувач на лак може да вклучуваат поединечни влошки за филц натопени во отстранувач, шише со течност за отстранување на памук или памучна подлога или сад исполнет со пена во кој се вметнува прстот и се врти додека не се откине лакот. Изборот на тип на отстранувач се одредува според преференциите на корисникот, а често и цената или квалитетот на отстранувачот.

Најчестиот отстранувач е ацетон . Ацетонот исто така може да ги отстрани вештачките нокти направени од акрилен или стврднат гел.

Алтернативен отстранувач на лак за нокти е етил ацетат, кој често содржи и изопропил алкохол. Етил ацетат е обично оригиналниот растворувач за самиот лак за нокти.

Ацетонитрилот се користи како средство за отстранување на лак, но тој е потоксичен од гореспоменатите избори. Забранет е во Европската економска област за употреба во козметиката почнувајќи од 17 март 2000 година.[16]  

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Toedt, John; Koza, Darrell; Cleef-Toedt, Kathleen van (2005). Chemical Composition Of Everyday Products. Greenwood Publishing Group. стр. 49. ISBN 978-0-313-32579-3.
  2. 2,0 2,1 Sherrow, Victoria (2001). For appearance' sake: The historical encyclopedia of good looks, beauty, and grooming. Phoenix: Oryx Press. стр. 119. ISBN 978-1-57356-204-1.
  3. Draelos, Zoe Diana (2011). Cosmetic Dermatology: Products and Procedures. John Wiley & Sons. стр. 46. ISBN 978-1-4443-5951-0.
  4. Alpert, Arlene; Altenburg, Margrit; Bailey, Diane (2002). Milady's Standard Cosmetology. Cengage Learning. стр. 8. ISBN 978-1-56253-879-8.
  5. Shah, Shikha (17 јануари 2014). „History of nail polish“. The Times of India. ProQuest 1477854392.
  6. Douglas Frederick Sylvester North (1813), An essay on certain points or resemblance between the ancient and modern Greeks, стр. 163
  7. 7,0 7,1 „On How to Be Lovely“. Edwardian Promenade (англиски). 15 април 2010. Посетено на 13 декември 2021.
  8. „Skin Cosmetics“, Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, Weinheim: Wiley-VCH
  9. Toedt, John; Koza, Darrell; Cleef-Toedt, Kathleen van (2005). Chemical Composition Of Everyday Products. Greenwood Publishing Group. стр. 50. ISBN 978-0-313-32579-3.
  10. Tosylamide/Formaldehyde Resin Архивирано на 7 јули 2014 г.. cosmeticsinfo.org
  11. Cunningham, J. (2013) "Color cosmetics" in Chemistry and Technology of the Cosmetics and Toiletries Industry. D. F. Williams and W. H. Schmitt (уред.). Springer. ISBN 978-94-010-7194-9
  12. Molina, Christina (31 March 2014). „How to Actually Remove Glitter Nail Polish for Good“. Elle.com. Hearst Communications, Inc. Посетено на 13 декември 2021.
  13. 13,0 13,1 „The One Step You Should NEVER Skip in Your Mani“. Good Housekeeping (англиски). 21 септември 2015. Посетено на 13 декември 2021.
  14. Sun, Feifei (28 јануари 2013). „Nail Polish Sales Hit Record $768 Million in U.S.“. Time. Посетено на 13 декември 2021.
  15. Romanowski, Shannon. „The Science Behind Magnetic Nail Polish“. Self.com. Посетено на 13 декември 2021.
  16. Twenty-Fifth Commission Directive 2000/11/EC of 10 March 2000 adapting to technical progress Annex II to Council Directive 76/768/EEC on the approximation of laws of the Member States relating to cosmetic products. OJEC L65 of 14 March 2000, pp. 22–25.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]