Елка и свадба

Од Википедија — слободната енциклопедија

Елка и свадба (руски: Ёлка и свадьба) ― расказ напишан од рускиот автор Фјодор Достоевски објавен во 1848 година. Делот е раскажано чуден отпадник кој присуствувал на божиќна забава. Тој го набљудува почесниот гостин на забавата и особено се интересира за едно од децата.[1]

Резиме на заплетот[уреди | уреди извор]

Раскажувачот започнува со спомнување на читателот дека штотуку бил на свадба, но се сеќава на Божиќната забава што му била поинтересна.

Забавата била дадена со изговор дека е детска забава, но нејзината вистинска цел било семејството на богатиот домаќин да разговара со богати членови на заедницата. Најбогат гостин беше Јулијан Мастакович, стопан сопственик.

Без никого со кој да разговара, раскажувачот едноставно паднал на набљудување на гостите. Раскажувачот особено се интересира за децата. Тие добиле подароци во согласност со нивната социјална положба. Единаесетгодишната ќерка на богат државен изведувач добила скапа кукла, додека најсиромашното дете, син на семејната гувернанта, добило само мала книга без илустрации, па дури и предна и задна корица.

Откако го малтретирале другите побогати момчиња, сиромашното момче се повлекува во друга просторија каде тој и богатата ќерка си играат среќно со куклата. Јулијан Мацакович исто така се повлекол од остатокот од толпата за да ја набљудува богатата ќерка, која веќе имала одвоено мираз од 300.000 рубљи. Додека Мастакович го набљудува девојчето, тој пресметува колкав ќе биде нејзиниот мираз (со камата) на шеснаесет години и тој излегол со неверојатна сума од 500.000 рубљи.

Мастакович и приоѓа на девојчето и ја бакнува по главата. Девојчето се повлекува од неговиот гест, и таа бара заштита за својот соиграч. Мастакович се обидува да го исплаши сиромашното момче додека се обидува да добие ветување за љубов од младата девојка, и на крајот тој предизвикува сцена каде го брка сиромашното момче околу забавата, камшикувајќи го со неговото марамче.

Венчавката на која раскажувачот наишол пет години подоцна била навистина свадба помеѓу Јулијан Мастакович и богатата девојка, сега шеснаесет.

Филмска адаптација[уреди | уреди извор]

Расказот бил прилагодена во филм со истото име во режија на Вил Валас и објавен во 2000 година.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Magarshack, David, The Best Stories of Fyodor Dostoevsky, (New York: The Modern Library, 2005), xi-xxvi
  2. A Christmas Tree and a Wedding IMDB profile

Надворешни врски[уреди | уреди извор]