Момче (роман)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Првото одделно издание на романот на Ф. Достоевски „Момче“
Првото одделно издание на романот на Ф. Достоевски „Момче“

Момче (руски: Подросток) - роман на рускиот писател Фјодор Достоевски од 1875 година.

Настанување на романот[уреди | уреди извор]

Достоевски ја почнал работата на „Момче“ во 1874 година. За разлика од неколку претходни дела на Достоевски, романот „Момче“ првобитно не бил објавен во „Руски весник“, туку во „Татковински записи“ чии уредници биле писателите Некрасов и Салтиков-Шчедрин. во тоа време, Достоевски се смирил со своите поранешни противници (особено со Некрасов), така што, иако редакцијата на списанието делумно се оградила од романот, особено од еден негов дел, сепак се согласила да го објави.[1]

Содржина[уреди | уреди извор]

Осврт кон делото[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Радован Лалић, „Предговор“, во: Фјодор М. Достојевски, Браћа Карамазови. Београд: Просвета, 1956, стр. XVIII-XIX.