Дневникот на писателот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дневникот на писателот
Достоевский Ф.М. Дневник писателя за 1877 г. (1878). — Тит. лист.jpg
Дневникот на писателот 1877 г. (1878
АвторФјодор Достоевски
Наслов на
оригиналот
Дневник писателя
ЗемјаРусија

Дневникот на писателот - дневник на рускиот писател Фјодор Достоевски. Со одредени прекини, Достоевски го објавувал „Дневникот на писателот“ во текот на неколку години од последната деценија на животот. Така, во периодот 1878 и 1879 година Дневникот не излегувал, зашто во тоа време Достоевски работел интензивно на романот „Браќата Карамазови“. Во Дневникот, тој објавувал статии во кои давал коментари на она што се случувало во Русија и во светот, а што, според него, вредело да биде забележано. Притоа, тој непосредно ги изложувал своите сфаќања за прашањата кои се однесувале на сегашноста и на иднината на Русија и настојувал да влијае врз јавното мислење.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Радован Лалић, „Предговор“, во: Фјодор М. Достојевски, Браћа Карамазови. Београд: Просвета, 1956, стр. VII-XI.