Крокодил (расказ)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Крокодилрасказ на Фјодор Достоевски, кој првпат бил објавен во 1865 година во неговото списание „Епоха“.

Содржина[уреди | уреди извор]

Приказната раскажува за настаните што се случиле кај еден Иван Матвеич кога тој, неговата сопруга Елена Ивановна и раскажувачот го посетиле Пасажот на авенијата Невски за да видат крокодил што бил изложен од германски претприемач. Откако го задевал крокодилот, Иван Матвеич бил проголтан жив. Тој сфатил дека внатрешноста на крокодилот е прилично удобна, а сопственикот на животното одбива да дозволи да се отсече, и покрај молбите од Елена Ивановна. Иван Матвеич го поттикнува раскажувачот да организира купување на крокодилот и отсекување, но сопственикот барал толку многу за тоа што ништо не е направено. Како што завршува приказната, Елена Ивановна размислува за развод и Иван Матвеич решил да ја продолжи својата работа како државен службеник што е можно подобро од внатрешноста на крокодилот.

Алузии[уреди | уреди извор]

Либералниот печат ја прогласил приказната за ниска пародија на судбината на рускиот социјалистички писател Николај Чернишевски, кој го напишал својот роман „Што треба да се направи?“ и бројни писма додека биле затворени во тврдината Петар и Павле. Достоевски негирал дека сличностите биле намерни.[1]

Адаптација[уреди | уреди извор]

Крокодилот бил прилагоден во опера од композиторот Ливелин ап Мирдин. Концертни настапи во Гилдхол и Фестивалот Оксфорд Лидер довеле до целосна продукција во театарот „Аркола“ (2007)  и Риверсајд студиос (2013).[2] Исто така бил прилагоден во претстава на Том Басден за „Невидливата точка“ и Меѓународниот фестивал во Манчестер во јули 2015 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. commentary to "The Crocodile" story (руски)
  2. „The Crocodile an opera by Llywelyn ap Myrddin“. London Theater. 30 јули 2013.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]