Ектомија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ектомија (старогрчки: ἐκτομή ektomḗ, "отсекува“) или тотална екстирпација е оперативно целосно отстранување на орган или на добро разграничена анатомска стуктура. Во зависност од органот или стуктурата која се отстранува се користи нивното соодветното грчко име и на него се додава -ектомија.

Терминот треба да се разликува од екстирпација и ресекција.

Индикации[уреди | уреди извор]

Медицинските индикации за ектомија се првенствено тумори, акутни или хронични воспаленија (слепото црево, крајници), како и индукција на неплодност/кастрација ( полов органи) и други.

Целосно отстранување на специјални структури[уреди | уреди извор]

технички термин засегнатата структура
аденектомија жлезди
аднексектомија аднекси
адреналектомија надбубрежна жлезда
апендектомија додаток
аурикулектомија аурикулата
булектомија бели дробови
бурсектомија Бурса
бунионектомија пети
холецистектомија жолчно кесе
Дуоденопанкреатектомија дуоденум и панкреас
гастректомија стомако
хемороидектомија Хемороиди
хистеректомија матка
клиторидектомија дразницата
краниектомија покривот на черепот
ламинектомија вертебрален лак
ларингектомија гркланот
лобектомија лобус (лобус на одреден орган)
Лимфаденектомија лимфни јазли
мастектомија млечна жлезда
менискектомија менискус
миектомија скелетни мускули
некректомија некротично ткиво
нефректомија бубрег
оментектомија поголем оментум
оофоректомија јајник
орхидектомија тестисит
панкреатектомија панкреас
паратироидектомија параштитна жлезда
паротидектомија паротидната жлезда (штитна жлезда)
пателектомија капа на коленото
пенектомија пенис
пнеум(на)ектомија бели дробови
полипектомија полип
простатектомија простата
салпингектомија јајцеводи
спленектомија слезина
тироидектомија штитна жлезда
тонзилектомија крајници
вазектомија деференс (семевод)
витректомија стаклестото тело на окото
вулвектомија делови од вулвата, особено усните
цистектомија мочниот меур


    Ве молиме, обратете внимание на важното предупредување
во врска со темите поврзани од областа на медицината (здравјето).