Семевод

Од Википедија — слободната енциклопедија
3D Medical Illustration showing vas deferens.
3D Медицинска илустација која ги покажува семеводите.

Семеновод — дел од внатрешните машки полови органи. Има форма на тенка цевка (пречник околу 0,3 до 0,5 мм) и ги поврзува тестисот и простата.

Анатомски се дели на 4 топографски дела:

  • pars epididimica - е во непосреден контакт со епидидимисот и тестисот и претставува воедно почеток на епидидмисот
  • pars funicularis:
    • pars libera- дел од епидидимис до влез во ингвиналниот канал
    • pars inguinalis - дел којшто лежи во ингвиналниот канал и е дел од funiculus spermaticus
  • pars iliaca - дел од излез од ингвиналниот канал до linea arcuata (os coxae)
  • pars prostatica - од linea arcuata до влез во простатата