Грклан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грклан
Larynx external en.svg
Анатомија на гркланот, антеролатерален поглед
Larynx endo 2.jpg
Слика на грклан кај човек добиена со ендоскопија
Назнаки
TAA06.2.01.001
FMAFMA:55097
Напречен пресек на грклан.

Гркланот (лат. larynx) е цевчест орган за дишење и создавање на гласот. Изграден е од ‘рскавични елементи, од кои најголема е штитовидната ‘рскавица - Адамово јаболко, парната лажичеста, прстенестата ‘рскавица, како и епиглотисот. Гркланот е постојано отворен, освен при голтање, кога се затвора со епиглотисот. Со тоа се спречува влегување на храна во душникот.

Слузокожата што го обложува гркланот формира парни набори - гласни жици. Гласот се генерира преку вибрациите на гласните жици кога воздухот струи низ нив. Артикулацијата на гласот се контролира преку движењето на јазикот, забите и усните.