Екстирпација

Од Википедија — слободната енциклопедија

Екстирпацијата (од латински exstirpare, „да се искорени, откорнува, елиминира“) се користи во медицината за да се опише целосното хируршко отстранување (екстирпација) на органи (на пр. ректална екстирпација [1] или екстирпација на слезината), на ограничени делови од ткиво со тумор-сличен раст (како што се липоми, цисти на задржување како што се атероми, ткивни јазли во органи како што е штитната жлезда ) или од поединечни лимфни јазли.

Во случај кога се работи за целосно отстранување (екстирпација) на одредена стуктура, може да се користи поимот -ектомија:

Во стоматологијата, виталната екстирпација се однесува на целосно отстранување на живата пулпа од празнината на пулпата како дел од третманот на коренскиот канал.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Vgl. A. W. Fischer: Die Grundlagen der Indikation zur Exstirpation des Rektumkarzinoms. In: Archiv für klinische Chirurge. Band 279, 1954, S. 253 ff.


    Ве молиме, обратете внимание на важното предупредување
во врска со темите поврзани од областа на медицината (здравјето).