Јајцевод

Од Википедија — слободната енциклопедија
Внстрешен репродуктивен систем кај жена.

Јајцевод е парен женски полов орган, во форма на цевка, кој ги поврзува јајчникот и матката.

Анатомски има 4 топографски дела:

  • pars uterina tubae uterinae - е почетниот дел на јајцевот кој всушност лежи во самиот ѕид на матката, долг е околу 1цм
  • isthmus tubae uterinae - е најтесен дел од јајцеводот, кој претпоставува продолжение на претходниот дел, долг е околу 4цм
  • ampulla tubae uterinae - е најдолг дел од јајцеводот, долг колку 8 см;
  • infundibulum tubae uterinae - е крајниот дел од јајцеводот кој се поврзува со јајчникот; тој дел не е рамен, туку гради еден лак околу јајчникот преку неговата горна страна и е поврзан со истиот преку латералната страна; долг е околу 2 см