Договорени мерки за зачувување на фауната и флората на Антарктикот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Договорени мерки за зачувување на фауната и флората на Антарктикот
{{{image_alt}}}
Страна од Договорените мерки од Националниот архив на Австралија
Потпишан2 јуни 1964
МестоБрисел
На сила од1 ноември 1982
Условратификација од Аргентина, Австралија, Белгија, Чиле, Франција, Јапонија, Нов Зеланд, Норвешка, Јужна Африка, Советскиот Сојуз, Обединетото Кралство и САД
Истекува2011
Странки21
ЧуварСАД
Целосен текст
Agreed Measures for the Conservation of Antarctic Fauna and Flora на Викиизвор

Договорените мерки за зачувување на антарктичката фауна и флора — збир на мерки за заштита на животната средина кои биле прифатени на третиот Консултативен состанок на Антарктичкиот договор во Брисел во 1964 година. Договорените мерки биле формално на сила како дел од Антарктичкиот договор од 1982 до 2011 година, кога биле повлечени бидејќи принципите биле целосно заменети со подоцнежните договори како што е Протоколот за заштита на животната средина од 1991 година кон Антарктичкиот договор. [1] [2] [3] Договорените мерки биле усвоени со цел да се продолжи меѓународната соработка во рамките на администрацијата на Антарктичкиот договор и да се промовира заштитата на природните еколошки системи на Антарктикот, истовремено овозможувајќи научно проучување и истражување. [4]

Договорените мерки биле првите обиди според Договорот да се даде приоритет на зачувувањето на дивиот свет и заштитата на животната средина. [5] Ова било потребно поради зголемениот човечки интерес за истражување, наука и риболов, кои извршиле притисок врз природната флора и фауна. Тие се покажале успешни и го воделе патот за построга заштита на животната средина во иднина. [6]

Историја[уреди | уреди извор]

Интересите на Антарктикот во доцните 1940-ти се зголемувале, при што нациите се бореле за територија во регионот на Антарктичкиот Полуостров. Стравот од отворен судир од овие нации, како и стравот од вклучување на Антарктикот во Студената војна меѓу Соединетите Американски Држави и Советскиот Сојуз, довеле до првите расправи за антарктичката дипломатија и договори. [6] Ова довело до преговори за Антарктичкиот договор во 1959 година во кои се состана Меѓународната програма за геофизичка година на Антарктикот за да разговара за научни трудови од 12 земји учеснички, во врска со науката и истражувањето на Антарктикот. [5] Присутните 12 нации исто така биле членови на Научниот комитет за истражување на Антарктикот (НКИА) кој бил основан една година пред тоа во 1958 година. НКИА бил формулиран како меѓународно здружение на биолози и други научници заинтересирани за истражување на Антарктикот, и ги вклучил Аргентина, Австралија, Белгија, Чиле, Франција, Јапонија, Нов Зеланд, Норвешка, Јужна Африка, Обединетото Кралство, САД и СССР. [7] Формирањето на НКИА и Антарктичкиот договор им овозможило на научниците да се залагаат за напорите и политиката за зачувување на Антарктикот, што довело до првите расправии за воспоставување на договорените мерки за зачувување на антарктичката фауна и флора. [3]

Меѓународната програма на Антарктикот за геофизичка година претставува почеток на загриженоста за дивиот свет на Антарктикот, бидејќи напорите на геофизичките научници да го истражат Антарктикот се покажале дека ненамерно ѝ наштетуваат на флората и фауната на Антарктикот. [5] Биолозите барале да се подигне свеста дека Антарктикот не е безживотна тундра, туку всушност има див свет кој е исклучително ранлив на човечко мешање. [6] Секретарот на НКИА, Гордон Робин, објавил труд за колегата научник Роберт Керик во Билтен за да донесе дополнителна свест за барањето за зачувување на Антарктикот. [6] [5] Керик, заедно со други истакнати научници, Вилијам Џ.Л. Сладен, Роберт Фала, Карл Еклунд, Жан Превост и Роберт Кушман Марфи биле меѓу најгласните придонесувачи за позицијата на НКИА за конзервација. [5]

Бидејќи сите овие научници биле специјализирани во областа на птиците, нивната прва акција за зачувување на Антарктикот се случила на Меѓународниот совет за заштита на птиците во 1960 година, во кој тие повикале конкретно за заштита на птиците на Антарктикот. [6] [5] По ова, НКИА продолжил да има голем глас во залагањето за зачувување на Антарктикот, при што Роберт Керик зборувал на четвртиот состанок на НКИА во 1960 година за да одговори на конкретните причини зошто е неопходно зачувувањето, како и да даде препораки за законодавство. [5] По овие состаноци, НКИА им ги доставил на страните од Антарктичкиот договор со нивниот извештај и од таму започнале првите разговори за договорените мерки меѓу членките на Антарктичкиот договор. [5] [8]

Преговори[уреди | уреди извор]

Премиерот Менцис (лево) и министерот за морнарица, Џон Гортон (десно), во Парламентот во Канбера 1961 година, на првиот консултативен состанок на Антарктичкиот договор.

Во јануари 1960 година, американскиот претставник за Договорот за Антарктикот, Пол Даниелс, побарал за зачувувањето да биде формално дискутирано на првиот Консултативен состанок на Антарктичкиот договор. По ова, учеството на САД се намалило, а британската влада била единствениот силен застапник за зачувување. [6] Брајан Робертс од Министерството за надворешни работи започнал да повикува на посебна Конвенција за зачувување на Антарктикот. [5] На првиот Консултативен состанок на Антарктичкиот договор во Канбера во 1961 година, страните се согласиле дека е потребен некаков облик на напори за зачувување и ја имплементирале Препораката I-VIII; многу широк сет на привремени насоки кои инкорпорирале голем дел од извештајот НКИА. [9] [5] По овој состанок, Робертс продолжил да се залага за официјален договор и подготвил целосна Конвенција за да им ја претстави на другите страни. На 6 јуни 1963 година сите групи се состанале за да разговараат за три позиционирани документи за конзервација: британскиот нацрт и одговорите на споменатиот нацрт од Чиле и Советскиот Сојуз. [6] [5] Во септември 1963 година, американските претставници објавиле свој нацрт насловен како „Договорени мерки“ наместо Конвенција, и ја вклучиле преамбулата од Советите и голем дел од британскиот нацрт со мали промени во специфичната терминологија. САД тврделе дека Мерките би биле подобри од посебна Конвенција бидејќи Мерките ќе потпаднат под надлежност на Антарктичкиот договор и ќе ги делат истите администрации. [5]

На третиот Консултативен состанок на Антарктичкиот договор во Брисел во јуни 1964 година, договорените мерки биле донесени како Препорака VIII. И покрај тоа, биле потребни 18 години пред да бидат ефективни во 1982 година, откако Јапонија станала последната земја што ги потпишала. [5] 12-те земји што требало да потпишат за мерките да бидат ефективни, се истите 12 кои го формулирале Научниот комитет за истражување на Антарктикот (НКИА); Аргентина, Австралија, Белгија, Чиле, Франција, Јапонија, Нов Зеланд, Норвешка, Јужна Африка, Обединетото Кралство, САД и Советскиот Сојуз. [7] Во текот на 18-те години, страните се однесувале како мерките да се во сила, при што цел Антарктик се сметал за „Посебно заштитено подрачје“. [5]

Резиме на договорените мерки[уреди | уреди извор]

Договорените мерки за зачувување на антарктичката фауна и флора се состоеле од четиринаесет членови, од кои четири биле само формални. Мерките се применуваат на копнени области јужно од географската широчина 60°S кои потпаѓаат под јурисдикција на Антарктичкиот договор. [3] [10] Во член I експлицитно било наведено дека тоа е со исклучок на областите на отворено море кои остануваат под меѓународното право. [4] [6] Првиот член, исто така, вклучувал одредби за да се обезбеди дека сите анекси на договорените мерки се сметаат за дел од самите мерки. [4] Влада-учесничка може да биде изземена од овие Мерки само во „екстремни околности“, како што се потенцијални загуби на човечки животи или настан што може да ја загрози благосостојбата на големите бродови како што се бродови и авиони. [4] [5] Договорените мерки строго забранувале обид за убивање, повредување или заловување на автохтони цицачи или птици без дозвола во членот VI, а во членот VIII забранува возење возила и собирање автохтона флора без дозвола. Во двата случаи, дозволата би била обезбедена само со „привлечна научна цел“ и со уверување дека екологијата нема да биде загрозена од овие дејства. [4] [10] Дозволите за овие активности имале специфични услови и биле обезбедени само на владата учесничка во случај на ограничени количини храна за луѓе или кучиња, за научно истражување или за обезбедување примероци за образование. Членот VI, исто така, наложува дека дозволите треба да се ограничат по број од владите учеснички за да се осигура дека автохтоните видови нема да бидат убиени повеќе отколку што може природно да се компензира во текот на годината. [6]

Договорените мерки, исто така, се зацртани да спречат штетно мешање на природните услови во член VII, и обезбедуваат детален список на активности кои се сметаат за штетни. [4] [6] Овие активности вклучуваат предизвикување гласни звуци во близина на дивиот свет, летање авиони премногу блиску до дивиот свет, дозволување на кучињата да трчаат слободно и прекумерно човечко вознемирување за време на периодите на размножување. [4] Членот VI, исто така, наведува дека владите-учеснички мора да преземат соодветни активности за да се спречи загадувањето на водите. [4] [10] Најзабележително, договорените мерки ги назначиле сите применети области како „Посебно заштитени подрачја“ во член VIII, за да се нагласи ранливоста на домашната флора и фауна на Антарктикот. [6] Дополнително, воведувањето на неавтохтона флора и фауна било забрането во член IX, освен ако не е поддржано со дозвола одобрена со Анекс В. [10] [4] Ова не ја вклучува флората и фауната увезени за употреба на храна, сè додека не ги загрозува екосистемите на Антарктикот. Овој дел, исто така, ја истакна улогата на секоја влада-учесничка во спречувањето на воведувањето на болеста, при што Анекс Д наведува листа на мерки на претпазливост за да се спречи тоа. [4] Договорените мерки, исто така, воспоставиле рамка за владите-учеснички да комуницираат и споделуваат податоци за домашните птици и цицачи на Антарктикот во член XII. [10] [4] Ова вклучува информации за тоа колку броеви од секој вид биле убиени или заробени годишно со дозвола за употреба како храна или научна студија. [4] Оваа комуникација обезбедила транспарентност и им овозможило на владите-учеснички да го одредат нивото на заштита на секој домороден вид потребен за заштита и зачувување на флората и фауната на Антарктикот. [10]

Ратификација[уреди | уреди извор]

Конвенцијата била ратификувана и од членки чија ратификација е потребна за стапување во сила како и од други.

Следува список на земјите-членки: [11]

Земја Датум Потребни за влегување во сила
 Аргентина 3 септември 1965 Да
 Австралија 2 септември 1964 Да
 Белгија 7 декември 1964 Да
 Бразил 27 октомври 1986 Не
 Чиле 26 февруари 1965 Да
 Кина 11 декември 1985 Не
 Франција 17 март 1965 Да
 Германија 17 февруари 1981 Не
 Индија 7 март 1988 Не
 Италија 22 април 1987 Не
 Јапонија 19 јануари 1965 Да
 Нов Зеланд 1 декември 1964 Да
 Норвешка 1 декември 1965 Да
 Полска 11 јули 1977 Не
 ЈАР 5 октомври 1964 Да
 Јужна Кореја 10 мај 1995 Не
 СССР 20 февруари 1965 Да
 Шпанија 8 април 1988 Не
 Обединето Кралство 4 декември 1964 Да
 САД 27 јули 1966 Да
 Уругвај 10 октомври 1989 Не

Други договори[уреди | уреди извор]

Конвенција за зачувување на антарктичките фоки[уреди | уреди извор]

Договорените мерки за зачувување на антарктичката фауна и флора, покриваат само копнени области јужно од географската ширина 60°S, и затоа нема мерки за заштита на морето или лебдечкиот мраз. [3] Ова е и покрај напорите на Роберт Керик и австралиската партија, кои силно се залагале да се вклучат во договорените мерки, за заштита на животните кои го поминуваат најголемиот дел од својот живот на мраз или во морињата околу Антарктикот. [5] Ова прашање било поправено со потпишувањето на Конвенцијата за зачувување на антарктичките фоки во 1972 година и претставува првиот договор по Договорените мерки. [3]

Конвенција за зачувување на морските живи ресурси на Антарктикот[уреди | уреди извор]

Во 1975 година, на Осмиот Консултативен состанок на Антарктичкиот договор, тие ја усвоиле Препораката VIII-10 за заштита на морскиот свет, кои биле исклучени од опсегот на договорените мерки. [12] [13] Ова прашање станало сè поитно поради обемните риболовни практики и прекумерниот риболов на антарктичкиот крил кој станал популарен во доцните 1960-ти до средината на 1970-тите. Во 1978 година тие одржале Конференција за зачувување на морските живи ресурси на Антарктикот што резултирало со потпишување на Конвенцијата за зачувување на морските живи ресурси на Антарктикот (CCAMLR) во 1980 година. [13] [14] Ова претставува првиот договор за зачувување во светот кој го штити екосистемот (морскиот живот) наместо поединечниот вид како фоките. [13]

Билатерални договори[уреди | уреди извор]

Биле воведени многу ажурирани мерки за решавање на слични прашања од договорените мерки на консултативните состаноци на Антарктичкиот договор, како што се член 3.2 и Анекс II на Протоколот за заштита на животната средина на Антарктичкиот договор. [15] [16] Протоколот, инаку познат како „Мадридски протокол“ стапил во сила во 1998 година и забранил рударство или активност на минерални ресурси на Антарктикот. [7] Членот 3.2 е сличен на договорените мерки бидејќи спречува штета на природниот див свет на Антарктикот. Анекс II, исто така, се однесува на договорените мерки со забрана на штетното мешање и внесување на паразити или странски видови без дозвола, како и дефинирање на посебно заштитени подрачја и видови. [2] Анекс V од Протоколот за животна средина го следел оној на договорените мерки, со назначување „Посебно заштитени подрачја“ на Антарктикот, и бил усвоен посебно во 1991 година и стапил во сила од 2002 година наваму. [17] [18] За разлика од договорените мерки, Анекс V, исто така, ги означува морските области што треба да се вклучат во опсегот на „Посебно заштитени подрачја на Антарктикот“. [17] Всушност, Анекс V додал неколку различни слоеви на заштита за копнените области на Антарктикот, со воведување „Посебно заштитени подрачја на Антарктикот“, „Специјално управувани подрачја на Антарктикот“ и „ Историски локалитети и споменици“. [18] Како и со договорените мерки, „Посебно заштитените подрачја на Антарктикот“ биле дефинирани во Анекс V од Еколошкиот протокол како област заштитена за одржување на еколошки, научни, историски и естетски карактеристики и бара дозвола за влез. „Специјално управувана област на Антарктикот“ била дефинирана како област во која може да се спроведуваат активности и не бара дозвола за влез, но страните мора да продолжат да го минимизираат нивното еколошки влијание и да избегнуваат судири меѓу владите-учеснички. [19] И на крај, „Историските локалитети и споменици“ на Антарктикот биле дефинирани како области од значајна историска важност и може да бидат предложени од која било влада учесничка. [17] [19]

Договорените мерки, исто така, значително се фокусирале на забраната на штетното човечко мешање, и оттогаш биле усвоени неколку други договори за управување со човечкото вознемирување. Ова ја вклучува Препораката XVIII-1 од 1994 година: Насоки за посетителите на Антарктикот, како и Насоките од 2004 година за работа на авиони во близина на концентрации на птици на Антарктикот. [15] Препораката XVIII-1 ги обезбедува главните прописи за туристите и експедициите на Антарктикот и бара поднесување извештаи за нивните посети. [20] Во Препораката експлицитно се наведени забранети активности за туристите со цел да се спречи штетно мешање со дивиот свет, како и упатства за почитување на заштитените подрачја и научно-истражувачките капацитети и опрема. Насоките, исто така, вклучуваат одредби за спречување на човечки отпад, загадување и обезличување на имотот, вклучително и гравирање или сликање на природни карпи. [21] [20] Насоките за работа на авиони во близина на концентрации на птици на Антарктикот го следат законодавството предвидено со договорените мерки во смисла на забрана на авиони во близина на природниот див свет за да се спречи нарушување. [22] [15] [4] Насоките биле усвоени од страна на Консултативните страни од Договорот за Антарктикот во 2004 година и наведуваат специфични прописи за заштита на дивиот свет преку обесхрабрување на авионите да летаат под 610 метри над нивото на земјата, слетување на 930 метри на колонии птици, лебдење или правење повторени поминувања над дивиот свет и летање на помалку од 460 метри од крајбрежјето. [23] [22]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Antarctic Treaty database – Decision 1 (2011) – ATCM XXXIV – CEP XIV, Buenos Aires“. ats.aq. Посетено на 2021-05-16.
 2. 2,0 2,1 „PROTOCOL ON ENVIRONMENTAL PROTECTION TO THE ANTARCTIC TREATY (1991)“. sedac.ciesin.columbia.edu. Архивирано од изворникот на 2021-04-19. Посетено на 2021-04-21.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Roberts, B. B. (1977-05-26). „Conservation in the Antarctic“. Philosophical Transactions of the Royal Society of London. B, Biological Sciences. 279 (963): 97–104. Bibcode:1977RSPTB.279...97R. doi:10.1098/rstb.1977.0074. ISSN 0080-4622.
 4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 „Agreed Measures for the Conservation of Antarctic Fauna and Flora“. sedac.ciesin.columbia.edu. Архивирано од изворникот на 2021-04-17. Посетено на 2021-04-17.
 5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 Antonello, Alessandro (2014-07-03). „Nature conservation and Antarctic diplomacy, 1959–1964“. The Polar Journal. 4 (2): 335–353. doi:10.1080/2154896X.2014.954882. ISSN 2154-896X.
 6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 Antonello, Alessandro (2019-07-04), „Principles for "Unprincipled Men": Filling the Household of Antarctic Nature“, The Greening of Antarctica, Oxford University Press: 19–48, doi:10.1093/oso/9780190907174.003.0002, ISBN 978-0-19-090717-4, Посетено на 2021-04-17
 7. 7,0 7,1 7,2 „History of the Antarctic Treaty“. www.antarctica.gov.au. Посетено на 2021-04-19.
 8. National Science Foundation (1970). „Division of Polar Programs“. Antarctic Journal of the United States. 5–6: 69–73.
 9. Anderson, David (January 1968). „The conservation of wildlife under the Antarctic Treaty“. Polar Record (англиски). 14 (88): 25–32. doi:10.1017/S0032247400056254. ISSN 1475-3057.
 10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 10,5 „Agreed Measures for the Conservation of Antarctic Fauna and Flora“. www.ecolex.org. Посетено на 2021-05-16.
 11. „Decision VIII (1964)“. Antarctic Treaty Secretariat. Посетено на 27 January 2012.
 12. „CONVENTION FOR THE CONSERVATION OF ANTARCTIC SEALS“. sedac.ciesin.columbia.edu. Архивирано од изворникот на 2021-05-07. Посетено на 2021-05-15.
 13. 13,0 13,1 13,2 „History of the Convention | CCAMLR“. www.ccamlr.org. Посетено на 2021-04-21.
 14. „Convention for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources“. www.antarctica.gov.au (англиски). Посетено на 2021-05-15.
 15. 15,0 15,1 15,2 „Fauna and Flora | Antarctic Treaty“. ats.aq. Посетено на 2021-04-17.
 16. Wauchope, HS; Shaw, JD; Terauds, A (February 2019). „A snapshot of biodiversity protection in Antarctica“. Nature Communications. 10 (1): 946. Bibcode:2019NatCo..10..946W. doi:10.1038/s41467-019-08915-6. ISSN 2041-1723. PMC 6391489. PMID 30808907.
 17. 17,0 17,1 17,2 „Environmental Protocol | Antarctic Treaty“. www.ats.aq. Посетено на 2021-05-20.
 18. 18,0 18,1 „Protocol on Environmental Protection to the Antarctic Treaty (The Madrid Protocol)“. www.antarctica.gov.au (англиски). Посетено на 2021-05-20.
 19. 19,0 19,1 „Summary of the Protocol on Environmental Protection to the Antarctic Treaty“. www.env.go.jp. Посетено на 2021-05-20.
 20. 20,0 20,1 „Tourism and non Governmental Activities | Antarctic Treaty“. www.ats.aq. Посетено на 2021-05-20.
 21. „Visitor guidelines“. www.antarctica.gov.au (англиски). Посетено на 2021-05-20.
 22. 22,0 22,1 „Guidelines and Procedures“. www.ats.aq. Посетено на 2021-05-20.
 23. Harris, Colin M. (October 2005). „Aircraft operations near concentrations of birds in Antarctica: The development of practical guidelines“. Biological Conservation. 125 (3): 309–22. doi:10.1016/j.biocon.2005.04.002. ISSN 0006-3207.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Wikisource-logo.svg
Викиизвор на англиски јазик содржи текст на тема: