Прекумерен риболов

Од Википедија — слободната енциклопедија
400 тони чилеанска скуша уловена од чилеански чамец.
Риболов на мрежата за храна

Прекумерен риболов — отстранувањето на еден вид риба од водно тело со толкава брзина да видот не може да се опорави, што резултира во тие видови да бидат недоволно населени во таа област. Во извештајот на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации за 2018 година, ОХЗ проценува дека една третина од светските залихи на риби биле преголеми ловени до 2015 година.[1] Над 30 милијарди евра јавни субвенции се насочуваат на риболов годишно.[2][3]

Прекумерниот риболов може да се појави во водни тела од која било големина, како што се езерца, реки, езера или океани, и може да резултира во исцрпување на ресурсите, намалени стапки на биолошки раст и ниски нивоа на биомаса . Одржливиот прекумерен риболов може да доведе до критична демензација, каде што популацијата на риби повеќе не е во состојба да се одржи. Некои форми на прекумерен риболов, како што е прекумерниот риболов на ајкулите, доведе до нарушување на целиот морски екосистем.[4]

Способноста на рибите да се опорават од прекумерниот риболов зависи од тоа дали условите на екосистемот се соодветни за обновување. Драматичните промени во составот на видовите може да резултираат во промена на екосистемот, каде што другите урамнотежени енергетски текови, вклучуваат видови состави, различни од оние што биле присутни пред исцрпувањето на оригиналниот рибен фонд. На пример, откако ќе се надмине пастрмката, крапот може да завладее на начин што ќе ја оневозможи пастрмката повторно да воспостави популација за размножување.

Глобална скала[уреди | уреди извор]

Резултатите од прекумерен риболов се движат од 1-7; 7 = највисоко ниво на прекумерен риболов

Прекумерниот риболов им одзеде на рибите големи јата низ целиот свет. Организацијата на Обединетите нации за храна и земјоделство во извештајот од 2018 година процени дека 33,1% од светските залихи на риби се предмет на прекумерен риболов.[5] Значителен прекумерен риболов е забележан во прединдустриско време. Особено, прекумерниот риболов на западниот Атлантски Океан од првите денови на европската колонизација на Америка е добро документиран.[6]

Фракцијата на залихи на риби што се наоѓаат во биолошки одржливи нивоа покажа тренд на опаѓање, од 90% во 1974 година на 66,9% во 2015 година. Спротивно на тоа, процентот на залихи на риболов на биолошки неодржливи нивоа се зголеми од 10% во 1974 година на 33,1% во 2015 година, со најголемо зголемување кон крајот на 1970-тите и 1980-тите.

Во 2015 година, максимално одржливите риболовни залихи (порано наречени целосно риболовни залихи) учествуваат со 59,9%, а со недоволно риболовените резерви со 7% од вкупните проценети залихи.[7] Додека процентот на недоволно риба на залихи се намалуваше континуирано од 1974 до 2015 година, максимално одржливите риболовни залихи се намалија од 1974 до 1989 година, а потоа се зголемија на 59,9% во 2015 година.

Во 2015 година, меѓу 16-те главни статистички области, Медитеранот и Црното Море имаа најголем процент (62,2%) неодржливи залихи, тесно следени од Југоисточен Пацифик 61,5% и Југозападен Атлантик 58,8%. Спротивно на тоа, Источен Централен Пацифик, Североисточен Пацифик (Површина 67), Северозападен Пацифик (Површина 61), Западен Централен Пацифик и Југозападен Пацифик имаа најмал процент (13-17%) од рибниот фонд на биолошки неодржливи нивоа.[7]

Даниел Поли, научник за риболов познат по пионерска работа за влијанието на човекот врз глобалниот риболов, коментира:[8]

Доказ[уреди | уреди извор]

Примери за прекумерен риболов постојат во области како што се Северното Море, Големите Банки на Њуфаундленд и Источнокинеското Море.[9][10] На овие локации, прекумерниот риболов не само што се покажа катастрофален за рибниот фонд, туку и за риболовните заедници кои се потпираат на жетвата. Како и другите индустрии за екстракција, како што се шумарството и ловот, риболовот е подложен на економска интеракција помеѓу сопственоста или управувањето и одржливоста, инаку позната како трагедија на заедницата.

Прекумерен риболов во САД, 2015 година
 • Туната е фатена од месното население во горниот Јадран со векови. Зголемувањето на риболовот спречи големите јата риби да мигрираат во Трскиот Залив. Последниот голем улов туна беше направен во 1954 година од страна на рибарите Санта Кроче, Контровело и Баркола.[11]
 • Перуанските јата на крајбрежната сардела се урна во 70-тите години од минатиот век по прекумерниот риболов и сезоната на Ел Нињо,[12] кога во голема мера ги осиромаши сарделите од нејзините води.[13][14] Сарделите беа главен природен ресурс во Перу; навистина, само 1971 година се дадени 10,2 милиони метрички тони сардини. Сепак, во следните пет години се забележува дека уловот на перуанската флота достигнал само околу четири милиони тони. Ова беше голема загуба за економијата на Перу.
 • Падот на риболовот во Њуфаундленд[15] и одлуката на Канада од 1992 година да воведе неопределен мораториум на Гранд Банките, е драматичен пример за последиците од прекумерниот риболов.[16]
 • Единствените јата риби во Ирското Море, западниот Ла Манш и другите локации дојдоа до виртуелен колапс од прекумерен риболов, според официјалниот акционен план за биоразновидност на владата на Велика Британија. Велика Британија создаде елементи во овој план за обид за обновување на риболовот, но раширената глобална човечка популација и зголемената побарувачка за риби достигна точка кога побарувачката за храна ја загрозува стабилноста на овие риболов, ако не и опстанокот на видовите.[17]
 • Голем дел од длабоките морски риби се изложени на ризик, како што се портокалова груба и сабла риба. Длабокото море е скоро целосно темно, близу до смрзнување и има малку храна. Длабоките морски риби растат бавно поради ограничена храна, имаат бавни метаболизами, ниски репродуктивни стапки и многумина не достигнуваат зрелост за размножување за 30-40 години. Филе од портокаловa грубa во продавницата е веројатно старо најмалку 50 години. Повеќето длабоки морски риби се наоѓаат во меѓународни води, каде што нема законска заштита. Повеќето од овие риби се фатени од длабоки тралови во близина на морските брегови, каде што се собираат за храна. Моментално замрзнување овозможува на бродови на работа со денови во еден момент, и модерен локатор за риби се насочени на риба со леснотија.[18]
 • Синатата штука била истребена во Големите езера во 80-тите години на минатиот век. До средината на 20 век, оваа штука беше комерцијално вредна риба, при што беа отстранети околу половина милион тони во периодот од околу 1880 до крајот на 1950-тите, кога популациите се распаднаа, очигледно преку комбинација на прекумерен риболов, антропогена еутрофикација, и конкуренцијата со другите воведени јата риби.
 • Светскиот фонд за природа и зоолошкото друштво од Лондон заеднички го издадоа својот „Извештај за сината сина жива светлина“ на 16 септември 2015 година во кој се наведува дека има драматичен пад од 74% во светските резерви на важните риби како скуша, туна и бонитос помеѓу 1970 и 2010 година, а глобалното вкупно „големината на популацијата на цицачи, птици, влекачи, водоземци и риби се намали за половина во просек за само 40 години“.[19]
 • Прекумерниот риболов на сериозно загрозената тихоокеанска сина туна резултираше во уште неколку фатени како продаваат за астрономски цени. Во јануари 2019 година, туна од 278 килограми е продадена за 3$ милиони (158,868,150 денари). Рибарите, водени од високата вредност на рибите, користат извонредни техники за да ги уловат, оставајќи го населението на работ на колапс.[20]

Во управувањето[уреди | уреди извор]

Неколку земји сега ефикасно управуваат со нивниот риболов. Примери вклучуваат Исланд и Нов Зеланд.[21] Соединетите држави ги помогнаа голем дел од своите јата риби од тоа да бидат во високо осиромашено ниво.[22]

Последици[уреди | уреди извор]

Залихите на треска во Атлантик беа сериозно преценети во 70-тите и 80-тите години на минатиот век, што доведе до нивно нагло пропаѓање во 1992 година

Според извештајот на ООН за 2008 година, светските рибарски флоти губат 50$ милијарди секоја година поради осиромашените залихи и лошото управување со риболовот. Во извештајот, изработен заеднички од Светска банка и Организацијата за храна и земјоделство на ООН (ФАО), се тврди дека половина од светската флота за риболов може да биде укината без промена на уловот. Покрај тоа, на биомасата на глобалните залихи на риби им е дозволено да се спуштаат до тој степен, каде што повеќе не е можно да се фаќа количеството риба што би можело да се фати.[23] Зголемената инциденца на шистозомијаза во Африка е поврзана со опаѓање на видови риби кои јадат полжави кои носат паразити кои предизвикуваат болест.[24] Масовниот раст на популацијата на медузите ги загрозува залихите на риби, бидејќи тие се натпреваруваат со риби за храна, јадат рибини јајца и отровни риби, и можат да преживеат во опкружувања осиромашени со кислород каде рибите не можат; тие прават огромен пустош во комерцијалниот риболов. Прекумерниот риболов го елиминира главниот конкурент и грабливец на медузите, влошувајќи ја експлозијата на населението на медузата.[25] И климатските промени и преструктуирањето на екосистемот се покажаа како главни улоги во зголемувањето на популацијата на медузи во Ирското Море во 90-тите години на минатиот век.[26]

Според извештајот за глобална проценка на биоразновидноста и екосистемските услуги во 2019 година, објавен од Меѓувладината платформа за научна политика за биоразновидност и услуги на екосистемот, прекумерниот риболов е примарен двигател на масовно истребување во светските океани.[27]

Видови[уреди | уреди извор]

Постојат три признати типа на прекумерен биолошки риболов: рестечки прекумерен риболов, регрутиран прекумерен риболов и екосистемски прекумерен риболов.

Растечки прекумерен риболов[уреди | уреди извор]

Прекумерниот риболов може да ги уништи клучните видови на гребени и да го оштети живеалиштето на коралите. Рибите од коралните гребени се значаен извор на храна за над милијарда луѓе ширум светот.[28]

Растечкиот прекумерниот риболов се јавува кога се собираат риби со просечна големина што е помала од големината што би го дала максимален принос по регрут. Регрут е риба која има достигнато некоја зрелост или е во утврдени граници, кои обично се големината или возраста.[29] Ова го прави вкупниот принос помал отколку што би бил доколку на рибите им биде дозволено да растат во соодветна големина. Може да се спротивстави на тоа со намалување на смртноста од риболов на пониски нивоа и зголемување на просечната големина на собраната риба до големина што ќе овозможи максимален принос по регрут.[30][31]

Регрутирање прекумерен риболов[уреди | уреди извор]

Прекумерниот риболов при регрутирање се јавува кога зрелата возрасна популација (биомаса на мрестење) се исцрпува на ниво каде што повеќе нема репродуктивен капацитет да се надополни — нема доволно возрасни да произведат потомство.[30] Зголемувањето на биомасата на мрест до целното ниво е пристапот што го презедоа менаџерите за враќање на прекумерната риба на населението на одржливи нивоа. Ова генерално се постигнува со поставување мораториуми, квоти и минимални ограничувања на големината на популацијата на риби.

Премногу риболов на екосистемот[уреди | уреди извор]

Прекумерниот риболов на екосистемот се јавува кога рамнотежата на екосистемот се менува од прекумерениот риболов. Со опаѓање на изобилството на големи грабливи видови, изобилството на мали фуражни видови, се зголемува предизвикувајќи промена во рамнотежата на екосистемот кон помалите видови риби.

Прифатливи нивоа[уреди | уреди извор]

Поимот за прекумерен риболов зависи од тоа што се подразбира под „прифатливо ниво“ на риболов. Попрецизни биолошки и биоекономски термини дефинираат прифатливо ниво на следниов начин:

 • Биолошкиот прекумерен риболов се јавува кога смртноста од риболовот достигнува ниво кадебиомасата на залихите има негативен маргинален раст (намалена стапка на раст на биомаса), како што е наведено со црвената површина на сликата. (Рибите се вадат од водата толку брзо што надополнувањето на залихите со размножување се забавува. Ако надополнувањето продолжи да се намалува доволно долго, надополнувањето ќе оди во обратна насока и населението ќе се намали)[32]
 • Економскиот или биоекономскиот прекумерен риболов дополнително ги зема предвид трошоците за риболов при утврдување на прифатливи улови. Според оваа рамка, се смета дека риболовот е прекумерен риболов кога уловот го надминува максималниот економски принос кога изнајмувањето ресурси е максимално. Рибите се отстрануваат од риболовот толку брзо што профитабилноста на риболовот е недоволно оптимална. Подинамичната дефиниција за економскиот прекумерен риболов, исто така, ја разгледува сегашната вредност на риболовот користејќи релевантна стапка на попуст за да го зголеми протокот на изнајмување на ресурсите над сите идни улови.
Конвенцијата „Семафор“, која го покажува концептот на Правило за контрола на бербата (ПКБ), наведува кога е задолжителен план за обнова во однос на претпазливите и ограничувачките референтни точки за стапката на мрестење на биомаса и стапка на смртност од риболов.

Правило за контрола на бербата[уреди | уреди извор]

Модел предложен во 2010 година за предвидување на прифатливи нивоа на риболов е правилото за контрола на жетвата (ПКБ),[33] што е збир на алатки и протоколи со кои раководството има некаква директна контрола на стапките и стратегиите на бербата во однос на предвидување на статусот на залихите, и долгорочни максимални одржливи приноси. Постојан улов и постојана смртност од риболов се два вида едноставни правила за контрола на жетвата.[34]

Влезни и излезни ориентации[уреди | уреди извор]

Рибарскиот капацитет може да се дефинира со влезна или излезна ориентација.

 • Влезно-ориентиран риболошки капацитет се дефинира како максимална достапна залиха на капитал во риболов што е целосно искористен со максимална техничка ефикасност во даден временски период, со оглед на условите на ресурсите и пазарот.[35]
 • Излезно-ориентирано риболошки капацитет се дефинира како максимален улов на бродот кој може да се произведе ако влезовите се целосно искористени со оглед на биомасата, фиксните влезови, старосната структура на рибниот фонд и сегашната фаза на технологија.[36]

Техничката ефикасност на секој поединец на еден брод е неопходна за постигнување на овој максимален улов. Степенот на искористеност на капацитетот произлегува од споредбата на реалното ниво на излез (влез) и излезен капацитет (влез) на брод или флота. 

Ублажување[уреди | уреди извор]

Со цел да се исполнат проблемите со прекумерниот риболов, во главниот риболов низ целиот свет се воведе пристап на претпазливост и правила за контрола на жетвата (ПКЖ). Конвенцијата „Семафор“ воведува множества правила засновани врз однапред дефинирани критични вредности, кои можат да се прилагодат кога ќе се добијат повеќе информации.

Конвенцијата на Обединетите нации за договорот за правото на морето се занимава со аспекти на прекумерниот риболов во членовите 61, 62 и 65.[37]

 • Членот 61 бара сите крајбрежни држави да обезбедат одржување на живите ресурси во нивните ексклузивни економски зони да не биде загрозено од прекумерна експлоатација. Истиот напис се однесува на одржување или обновување на популациите на видовите над нивоата на кои нивната репродукција може да стане сериозно загрозена.
 • Член 62 предвидува крајбрежните држави: „да ја промовираат целта на оптимално искористување на живите ресурси во ексклузивната економска зона без да се во спротивност со членот 61“.
 • Член 65 генерално предвидува права на, меѓу другото, крајбрежните држави да забрануваат, ограничуваат или регулираат експлоатација на морски цицачи.

Според некои набудувачи, прекумерниот риболов може да се гледа како пример за трагедијата на себичноста; соодветните решенија би ги промовирале правата на сопственост преку, на пример, приватизација и одгледување риби. Даниел К. Бенџамин, во областа на риболовот се класичен пример на "Трагедијата на Долниот дом", наведува истражувањето на Графтон, Скуајрс и Фокс ја поддржуваат идејата дека приватизацијата може да го реши проблемот прекумерниот риболов. Според последните истражувања врз Британскиот Колумбиски палтус, каде што заедницата е барем делумно приватизирана, резултираа со значителни еколошки и економски придобивки. Има помалку штети на рибниот фонд, риболовот е побезбеден и потребни се помалку ресурси за да се постигне дадена жетва.“[38]

Друго можно решение, барем за некои области, се квоти, ограничување на рибарите на одредена количина риба. Порадикална можност е прогласување на одредени области на морето за „забранети зони“ и да се направи риболовот таму строго нелегален, па така рибите да имаат време да се опорават и да се населат повторно.

Со цел да се зголемат изворите, некои земји, на пример, Бангладеш и Тајланд, ја подобрија достапноста на услугите за планирање на семејството. Како резултат на помалите популации има намален отпечаток на животната средина и намалени потреби за храна.[39]

Контролирањето на однесувањето и побарувачката на потрошувачите е клучно за ублажување на акциите. Во светски рамки, се појавија голем број иницијативи за да им се обезбеди на потрошувачите информации во врска со статусот на зачувување на морските плодови што им се достапни. Во „Водичот за добри водичи за риби“ се наведени голем број од овие.[40]

Регулатива на владата[уреди | уреди извор]

Многу регулаторни мерки се достапни за контрола на прекумерниот риболов. Овие мерки вклучуваат квоти за риболов, ограничувања на вреќи, лиценцирање, затворени сезони, ограничувања на големината и создавање морски резерви и други морски заштитени подрачја.

Модел на интеракција помеѓу рибите и рибарите покажа дека кога одредена област е затворена за рибари, но нема регулативи за улов како што се поединечни квоти за пренос, рибните улови се привремено зголемени, но вкупната биомаса на риби е намалена, што резултира во спротивен исход од еден посакуван за риболов.[41] Така, поместувањето на бродовите од еден локалитет во друг генерално ќе има мал ефект доколку се земе истата квота. Како резултат, мерките за управување, како што се привремено затворање или воспоставување заштитена морска област на риболовни области, се неефикасни кога не се комбинираат со поединечни квоти за риболов. Својствен проблем со квотите е дека популацијата на риби варира од година во година. Една студија открила дека популацијата на риби драматично се зголемува по бурните години поради повеќе хранливи материи кои достигнуваат на површината и затоа е поголемо примарното производство.[42] За одржување на рибите, квотите треба да се менуваат секоја година и треба да се земе предвид популацијата на риби.

Поединечните квоти за преносливост (ИКП) се инструменти за рационализација на риболов дефинирани со Законот за зачувување и управување со риболов Магнусон-Стивенс како ограничени дозволи за пристап до собирање количини риба. Научниците за риболов го одредуваат оптимално количество риба (вкупен дозволен улов) што треба да се собере во одреден риболов. Одлуката ги разгледува носивоста, стапките на регенерација и идните вредности. Според ИКП, на членовите на риболов им се даваат права на процент од вкупниот дозволен улов што може да се „бере“ секоја година. Овие квоти може да се ловат, да се купат, продадат или да се изнајмат, дозволувајќи користење на помали бродови. ИКП се користат во Нов Зеланд, Австралија, Исланд, Канада и САД.

Во 2008 година, голема студија за риболов што користеше ИКП, во споредба со онаа што не користеше ИКП, обезбеди силен доказ дека ИКП може да помогне да се спречат колапси и да се врати риболовот што се чини дека опаѓа.[43][44][45][46]

Кина забранува риболов во Јужнокинеското Море за период секоја година.[47]

Обединетите нации вклучија одржлив риболов и ставање крај на субвенциите што придонесуваат за прекумерен риболов како клучни цели за 2030 година, како дел од нивната Цел 14 за одржлив развој: Живот под вода.[48]

Отстранување на субвенции[уреди | уреди извор]

Неколку научници повикаа на крај на субвенциите исплатени на риболовот во длабочините. Во меѓународните води надвор од ексклузивните економски зони од 200 наутички милји на крајбрежните земји, многу риболов се нерегулирани, а рибарските флоти ги ограбуваат длабочините со најсовремена технологија. За неколку часа, масивните мрежи со тежина до 15 тони, влечени по долниот дел од тралови со длабоки води, можат да уништат длабоки морски корали и сунѓерски кревети на кои им требале векови или милениуми за да растат. Траловите може да биде насочени кон портокалов груб, гранати или ајкули. Овие риби обично се долготрајни и доцна созреваат, а за нивното зараснување се потребни децении, па и векови.[49]

Научникот за риболов Даниел Поули и економистот Усиф Рашид Сумаила ги испитаа субвенциите исплатени на флотите од долната трала низ целиот свет. Откриле дека 152$ долари годишно се плаќаат на риболов во длабочина. Без овие субвенции, глобалниот риболов во длабоко море ќе работи со загуба од 50$ долари годишно. Голем дел од субвенциите исплатени на длабокоморските тралови се за субвенционирање на голема количина на гориво што е потребно за патување над границата од 321км влечење пондерирани мрежи.[49]

„Сигурно постои подобар начин за трошење пари на владите отколку со исплата на субвенции на возен парк што согорува 1,1 милијарди литри гориво годишно за да одржува слаб улов на стари растечки риби од многу ранливи залихи, истовремено уништувајќи го нивното живеалиште во тој процес“ - Поли.[49] „Елиминирањето на глобалните субвенции ќе ги направи овие флоти економски непогодни и ќе го ослободи огромниот притисок врз прекумерниот риболов и ранливите длабокоморски екосистеми“ - Сумаила.

Минимизирање на влијанието на риболов[уреди | уреди извор]

Техниките за риболов можат да бидат изменети за да се минимизираат одбранбените улоги и да се намалат влијанијата врз морските живеалишта. Овие техники вклучуваат користење на различни видови на опрема во зависност од целните видови и типот на живеалиштето. На пример, мрежа со поголеми дупки ќе им овозможи на малите риби да избегнат заловување. Уред за исклучување желки (ТЕД - turtle excluder device) им овозможува на морските желки и другите мегафауни да избегаат од тралите на ракчиња. Избегнувањето на риболов во мрестилиштата може да им овозможи на рибните залихи да се обноват, давајќи им можност на возрасните да се размножуваат.

Аквакултура[уреди | уреди извор]

Глобална жетва на водни организми во милиони тони, 1950–2010 година, како што објавија од ФАО.

Аквакултурата вклучува одгледување риби во заробеништво. Овој пристап ефикасно ги приватизира рибните залихи и создава стимулации за риболовците да ги зачуваат своите залихи. Исто така, го намалува влијанието врз животната средина. Како и да е, одгледувањето месојади риби, како што е лососот, не секогаш го намалува притисокот врз дивиот риболов, бидејќи месојадните одгледувани риби обично се хранат со рибино брашно и рибино масло извлечено од диви фуражни риби.

Аквакултурата играше мала улога во бербата на морски организми сè до 1970-тите. Растот на аквакултурата рапидно се зголеми во 90-тите години на минатиот век кога стапката на диви зафати беше висорамнина. Аквакултурата сега обезбедува приближно половина од сите собрани водни организми. Стапките на производство на аквакултура продолжуваат да растат додека дивата жетва останува стабилна.

Одгледувањето риби може да го затвори целиот циклус на размножување на рибите, при што рибите се одгледуваат во заробеништво. Некои риби се покажуваат тешки за размножување во заробеништво и можат да бидат фатени во дивината како малолетници и да бидат донесени во заробеништво за да се зголеми нивната тежина. Со научен напредок, се прават повеќе видови за одгледување во заробеништво. Ова беше случај со сината јужна туна, кои за првпат беа одгледувани во заробеништво во 2009 година.[50]

Свесност на потрошувачите[уреди | уреди извор]

Бидејќи глобалните граѓани стануваат сè посвесни за прекумерниот риболов и еколошкото уништување на океаните, се појавуваат движења за да се охрабри апстиненцијата[51] - да не се јаде било која морска храна - или да се јаде само „одржлива морска храна“.

Одржливата морска храна е движење кое доби интензитет, бидејќи повеќе луѓе стануваат свесни за прекумерниот риболов и за деструктивните еколошки методи на риболов. Одржлива морска храна е морска храна или од риболов или од земјоделски извори што може да го одржи или зголеми производството во иднина без да ги загрози екосистемите од кои е набавена. Општо, рибите со бавно растење кои се размножуваат доцна во животот, како што е портокаловиот груб, се подложни на прекумерен риболов. Видовите морски плодови кои растат брзо и се размножуваат млади, како што се сарделите и сардините, и се многу поотпорни на прекумерен риболов. Неколку организации, вклучително и Советот за поморска управа (СПУ) и Пријател на морето, го потврдуваат риболовот со морска храна како одржлив.  [ потребно е цитирање ] Советот за поморска управа разви еколошки стандард за одржлив и добро управуван риболов. Еколошки одговорно управување со риболов и практики се наградени со еколошка ознака - син производ. Потрошувачите загрижени за прекумерниот риболов и неговите последици сè повеќе можат да изберат производи од морска храна кои се независно оценети според еколошкиот стандард на СПУ. Ова им овозможува на потрошувачите да играат улога во пресвртот на падот на рибниот фонд. Заклучно со февруари 2012 година, над 100 јата риби низ целиот свет се независно оценети и овластени за исполнување на стандардот СПУ. На нивната страница за купување се наведени моментално достапните овластени морски плодови. Заклучно со февруари 2012 година, над 13 000 производи обележани со СПУ се достапни во 74 земји во светот. Риби и деца е проект СПУ за да ги научи учениците за поморските еколошки проблеми, вклучително и прекумерниот риболов.

Програмата Монтереј Бејовите аквариуми за морска храна, иако не е официјално тело за потврдување како СПУ, исто така дава упатства за одржливоста на одредени видови риби. ☃ Некои ресторани со морска храна започнаа да нудат поодржливи опции за морска храна. Алијансата за избор на морски плодови[52] е организација чии членови вклучуваат готвачи кои служат одржлива морска храна во нивните установи. Во САД, Законот за одржлив риболов ги дефинира одржливите практики преку националните стандарди. Иако не постои официјално тело за сертифицирање како СПУ, Националната администрација за океани и атмосфера создаде FishWatch за да им помогне на засегнатите потрошувачи да ги водат одржливите избори на морска храна.

Во септември 2016 година, партнерството на Гугл и Океана и Скајрут воведе Глобален риболовен часовник, мрежно место предвидено да им помага на граѓаните на светот во следењето на риболовните активности.[53][54][55]

Бариери за делотворно управување[уреди | уреди извор]

Рибарската индустрија има силен финансиски стимул да се спротивстави на некои мерки насочени кон подобрување на одржливоста на рибниот фонд.[6] Рекреативниот рибар исто така има интерес да го задржи пристапот до залихите на риби. Ова доведува до широко лобирање што може да ги блокира или наруши владините политики наменети да спречат прекумерен риболов.

Надвор од исклучивите стопански појаси на земјите, тешко е да се контролира риболовот. Големите рибарски бродови можат слободно да ги користат рибните резерви по своја волја.

Во водите што се предмет на територијални спорови, земјите можат активно да го поттикнуваат прекумерниот риболов. Забележителен пример се бакаларските војни каде што Британија ја користеше својата морнарица за да ги заштити своите тралови кои ловеа риба во ексклузивната економска зона на Исланд.  Рибите се многу преодни. Многу видови слободно ќе се движат низ различни јурисдикции. Потоа, напорите за зачувување на една земја можат да бидат експлоатирани од друга.

Додека владите можат да создадат регулативи за контрола на однесувањето на луѓето, ова може да биде поткопано од незаконска риболовна активност . Проценките за големината на нелегалниот улов се движат од 11 до 26 милиони тони, што претставува 14-33% од пријавениот светски улов.[56] Нелегалниот риболов може да има различни форми. Во некои земји во развој, голем број сиромашни луѓе зависат од риболов. Може да се покаже тешко да се регулира овој вид прекумерен риболов, особено за слабите влади. Дури и во регулирана средина, може да се појави нелегален риболов. Додека индустрискиот риболов честопати е ефикасно контролиран, рибарите од помал обем и рекреативците честопати можат да ги прекршат регулативите како што се ограничувањата на вреќите и сезонското затворање. Рибарот исто така може лесно да лови нелегално со тоа што прави работи како што е недоволно пријавување на количината риба што ја фатиле или известување дека фатиле еден вид риба додека фатиле друг.[57] Исто така, постои голем проблем со надзорот над нелегалната риболовна активност. Во 2001 година, Организацијата на ООН за храна и земјоделство го донесе Меѓународниот план за акција за спречување и елиминација на илегалниот, непријавен и нерегулиран риболов (ИПАСЕ-ИННР). Ова е договор со намера да ги спречи пристанишните држави да им дозволуваат на бродовите да се закотват кои учествувале во нелегален, непријавен или нерегулиран риболов. Исто така, дава детали за пристанишните држави за делотворните мерки за проверка и пријавување на нелегален риболов.[58] Некои видови нелегален риболов се одвиваат во индустриска скала со финансирани комерцијални операции. [ потребно е цитирање ] Проблемот со капацитетот на риболовот не е поврзан само со зачувување на рибниот фонд, туку и со одржливоста на риболовната активност. Причините за проблемот со риболов може да се најдат во режимот на сопственост на риболовните ресурси. Експлоатирање и изнајмување дисипација на рибарите се јавуваат во отворен пристап рибарството како што беше прикажано во Гордон.[59][60]

Во ресурсите со отворен пристап како рибните залихи, во отсуство на систем како поединечни преносливи квоти, неможноста да се исклучат другите, ги предизвикува рибарите кои сакаат да го зголемат уловот за да го сторат тоа делотворно со преземање туѓ удел, интензивирајќи ја конкуренцијата. Оваа трагедија на заедницата предизвикува процес на капитализација што ги наведува да ги зголемат своите трошоци сè додека не се изедначат со нивните приходи, расфрлајќи ја целосно нивната закупнина.[се бара извор] [ потребно е цитирање ]

Отпор од рибари[уреди | уреди извор]

Секогаш постои несогласување помеѓу рибарите и владините научници. . . Замислете прелиена област на морето во форма на хокејско поле со мрежи на едниот и на другиот крај. Неколкуте риби што останале во нив ќе се соберат околу головите бидејќи рибите сакаат структурирани живеалишта. Научниците би го испитале целото поле, ќе направат многу неуспешни пристаништа и ќе заклучат дека содржи малку риби. Рибарите би направиле линија кон головите, ќе ги фатат рибите околу нив и ќе кажат дека научниците не знаат за што зборуваат. Субјективниот впечаток што го имаат рибарите е секогаш дека има многу риби - затоа што тие одат само на места каде што сè уште ги има... научниците за риболов истражуваат и споредуваат цели области, не само продуктивните места за риболов. - Научник за риболов Даниел Поли[61]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. The State of World Fisheries and Aquaculture 2018; Meeting the sustainable development goals (PDF). Rome: FAO. 2018. стр. 40. ISBN 978-92-5-130562-1. Посетено на 29 December 2019.
 2. https://www.weforum.org/press/2019/10/global-trade-deal-needed-urgently-to-ban-subsidies-threatening-fish-stocks/
 3. https://www.oecd.org/agriculture/government-subsidies-overfishing/
 4. Scales, Helen (29 March 2007). „Shark Declines Threaten Shellfish Stocks, Study Says“. National Geographic News. Посетено на 1 May 2012.
 5. fao.org. „SOFIA 2018 - State of Fisheries and Aquaculture in the world 2018“. www.fao.org (англиски). Посетено на 9 November 2018.
 6. 6,0 6,1 Bolster, W. Jeffery (2012). The Mortal Sea: Fishing the Atlantic in the Age of Sail. Belknap Press. ISBN 978-0-674-04765-5.
 7. 7,0 7,1 In brief, The State of World Fisheries and Aquaculture, 2018 (PDF). FAO. 2018.
 8. Fisheries on the brink. https://www.youtube.com/watch?v=Tf1EgeHDxpA. Retrieved 1 May 2012. 
 9. Lu Hui, уред. (16 August 2006). „Pollution, overfishing destroy East China Sea fishery“. Xinhua on GOV.cn. Архивирано од изворникот на 2012-02-24. Посетено на 1 May 2012.
 10. EU must end overfishing to protect our oceans, say scientists
 11. Andrea Di Matteo "Santa Croce, 1954: ultima grande pescata di tonni", Il Piccolo, 23. August 2014.
 12. „Peruvian Anchovy Case: Anchovy Depletion and Trade“. Trade and Environment Database. 1999. Посетено на 5 January 2012.
 13. Foreign Assistance Legislation for Fiscal Year 1982. Committee on Foreign Affairs. 1981.
 14. „Peru - Fishing“. Federal Research Division of the U.S. Library of Congress. Посетено на 1 May 2012.
 15. Kunzig, R (April 1995). „Twilight of the Cod“. Discover: 52. Посетено на 1 May 2012.
 16. Kurlansky 1997
 17. Fishing, Costa Rica Experts. „Fishing Costa Rica“.
 18. Floyd, Mark (2007). „Long-lived deep-sea fishes imperilled by technology, overfishing“. AAAS. Посетено на 1 May 2012.
 19. .http://awsassets.wwf.org.au/downloads/mo038_living_blue_planet_report_16sep15.pdf
 20. Specia, Megan (5 January 2019). „Japan's 'King of Tuna' Pays Record $3 Million for Bluefin at New Tokyo Fish Market“. New York Times. Посетено на 19 December 2019.
 21. Gaia Vince. „BBC - Future - How the world's oceans could be running out of fish“. BBC.
 22. „Once Decimated U.S. Fish Stocks Enjoy Big Bounce Back“. National Ggeographic. 26 March 2013.
 23. Black, Richard (8 October 2008). „Fisheries waste costs billions“. BBC News. Посетено на 1 May 2012.
 24. Owen, James. „Overfishing Is Emptying World's Rivers, Lakes, Experts Warn“. National Geographic News. Посетено на 16 October 2013.
 25. Richardson, Anthony J.; Bakun, Andrew; Hays, Graeme C.; Gibbons, Mark J. (1 June 2009). „The jellyfish joyride: causes, consequences and management responses to a more gelatinous future“. Trends in Ecology & Evolution. 24 (6): 312–322. doi:10.1016/j.tree.2009.01.010. PMID 19324452.
 26. Lynam, C. P.; Lilley, M. K. S.; Bastian, T.; Doyle, T. K.; Beggs, S. E.; Hays, G. C. (1 February 2011). „Have jellyfish in the Irish Sea benefited from climate change and overfishing?“. Global Change Biology (англиски). 17 (2): 767–782. doi:10.1111/j.1365-2486.2010.02352.x. ISSN 1365-2486.
 27. Borenstein, Seth (6 May 2019). „UN report: Humans accelerating extinction of other species“. AP News. Посетено на 23 May 2020.
 28. How does overfishing threaten coral reefs? NOAA: National Ocean Service. Updated: 4 February 2020.
 29. „Fish recruitment“. The Scottish Government. 8 December 2009. Архивирано од изворникот на 2014-03-01. Посетено на 16 October 2013.
 30. 30,0 30,1 Pauly 1983
 31. „Growth overfishing“. Архивирано од изворникот на 25 April 2012. Посетено на 1 May 2012.
 32. Pauly, D.; G. Silvestre; I.R. Smith (1989). „On development, fisheries and dynamite: a brief review of tropical fisheries management“ (PDF). Natural Resource Modeling. 3 (3): 307–329. doi:10.1111/j.1939-7445.1989.tb00084.x. Архивирано од изворникот (PDF) на 6 August 2012. Посетено на 15 October 2013.
 33. Froese, Rainer; Branch, Trevor A; Proelß, Alexander; Quaas, Martin; Sainsbury, Keith; Zimmermann, Christopher (1 September 2011). „Generic harvest control rules for European fisheries“ (PDF). Fish and Fisheries. 12 (3): 340–351. doi:10.1111/j.1467-2979.2010.00387.x.
 34. Coad, Brian W; McAllister, Don E (2008). „Dictionary of Ichthyology“. Посетено на 15 October 2013.
 35. Kirkley, J.E; Squires, D (1999), „Capacity and Capacity Utilization in Fishing Industries, Discussion paper 99-16“, Department of Economics, University of California, San Diego
 36. Vestergaard, N.; Squires, D.; Kirkley, J.E. (2003). „Measuring Capacity and Capacity Utilization in Fisheries. The Case of the Danish Gillnet Fleet“. Fisheries Research. 60 (2–3): 357–68. doi:10.1016/S0165-7836(02)00141-8.
 37. „Text of the United Nations Convention on the Law of the Sea: Part V“. Посетено на 1 May 2012.
 38. Benjamin, Daniel K (2001). „Fisheries are Classic Example of the Tragedy of the Commons“. PERC Reports. 19. Архивирано од изворникот на 19 February 2005.
 39. „What do fishing and family planning have in common?“. Deutsche Welle (англиски). 20 December 2016. Посетено на 28 January 2019.
 40. „Guide to Good Fish Guides“. Overfishing. Посетено на 19 December 2019.
 41. Moustakas, Silvert & Dimitromanolakis 2006
 42. Pearson, Aria (6 January 2009). „Why storms are good news for fishermen“. New Scientist (2689). Посетено на 1 May 2012.(бара претплата)
 43. Costello, Gaines & Lynham 2008
 44. MacKenzie, Debora. „Guaranteed fish quotas halt commercial free-for-all“. New Scientist. Посетено на 1 May 2012.
 45. „A Rising Tide: Scientists find proof that privatising fishing stocks can avert a disaster“. The Economist. 18 September 2008. Посетено на 1 May 2012.
 46. „New study offers solution to global fisheries collapse“. Eureka alert. 18 September 2008. Посетено на 1 May 2012.
 47. Zhang Xiang, уред. (9 June 2009). „South China Sea fishing ban "indisputable": foreign ministry spokesman“. Chinaview. Архивирано од изворникот на 4 November 2012. Посетено на 1 May 2012.
 48. „Goal 14 targets“. UNDP (англиски). Архивирано од изворникот на 2020-09-30. Посетено на 2020-09-24.
 49. 49,0 49,1 49,2 „The last wild hunt – Deep-sea fisheries scrape bottom of the sea“ (PDF). AAAS. 2007. Посетено на 1 May 2012.
 50. „The Top 10 Everything of 2009: Top 10 Scientific Discoveries: 5. Breeding Tuna on Land“. Time. 8 December 2009. Архивирано од изворникот на 2013-08-26. Посетено на 1 May 2012.
 51. Monbiot, George (9 May 2019). „Stop eating fish. It's the only way to save the life in our seas“ (Opinion). The Guardian. Посетено на 19 December 2019.
 52. „Seafood Choices - Promoting Sustainable Seafood“. seafoodchoices.com. Архивирано од изворникот на 23 March 2006.
 53. Google Launches Global Fishing WatchDigital Trends (16 September 2016)
 54. Oceana Unveils Global Fishing WatchHuffington Post (15 September 2016)
 55. Illegal fishing targeted by crowdsourcing thanks to new Global Fishing Watch websiteABC News (Australia) (15 September 2016)
 56. „Illegal fishing « World Ocean Review“. worldoceanreview.com.
 57. Sumaila, U. R.; Alder, J.; Keith, H. (1 November 2006). „Global scope and economics of illegal fishing“. Marine Policy. 30 (6): 696–703. doi:10.1016/j.marpol.2005.11.001.
 58. „INTERNATIONAL PLAN OF ACTION TO PREVENT, DETER AND ELIMINATE ILLEGAL, UNREPORTED AND UNREGULATED FISHING“. www.fao.org. Архивирано од изворникот на 2019-02-01. Посетено на 17 November 2016.
 59. Gordon, H. S. (1953). „An Economic Approach to the optimum utilization of Fishery Resources“. Journal of the Fisheries Research Board of Canada. 10 (7): 442–57. doi:10.1139/f53-026.
 60. Gordon, H.S. (1954). „The Economic Theory of a Common-Property Resource: The Fishery“. Journal of Political Economy. 62 (2): 124–42. doi:10.1086/257497.
 61. Boyes, Margaret (March 2008). „An interview with Daniel Pauly“ (PDF). Fisherman Life. Посетено на 2019-12-19.