Вардарски Регион

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Вардарски плански регион
Регион
Logo of Vardar Region.svg
Грб
Потекло на името: Името потекнува од името на реката Вардар.
Земја Македонија Македонија
Површина 4,042 км2
Население 133,248 (2002)
Основано 2009
Часовен појас UTC +1
Повикувачки бр. 043
Oпштини 9
Седиште Велес
Раководител Александар Бузалков
Контакт 043/ 211-484
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Портал: Официјално мрежно место

Вардарскиот регион е еден од осумте региони на Македонија. Овој регион се наоѓа во централна Македонија и се граничи со следните региони: пелагониски регион, југозападен регион, скопски регион, југоисточен регион и источен регион.

Општини

Карта на општините.

Во овој регион спаѓаат следните девет општини:

  1. Coats of arms of None.svg Општина
  2. Coats of arms of None.svg Општина
  3. Coats of arms of None.svg Општина Демир
  4. Coats of arms of None.svg Општина
  5. Coats of arms of None.svg Општина
  6. Coats of arms of None.svg Општина
  7. Coats of arms of None.svg Општина
  8. Coats of arms of None.svg Општина Свети
  9. Coats of arms of None.svg Општина

Демографија

Демографска карта на регионот.

Население

Моментално овој регион има 133.248 жители.

Попис Население Промена
1994 130.793 н/п
2002 133.248 +2.95%

Најголеми населени места

Ранг Место Население
1 Велес 43.716
2 Кавадарци 29.188
3 Неготино 13.284
4 Демир Капија 3.275
5 Чашка 1.471

Етнички групи

Најголема етничка група се Македонците.

Број %
Вкупно 133.248 100
Македонци 117.044 87.83
Албанци 5.127 3.62
Турци 2.871 2.15
Бошњаци 2.869 2.15
Срби 1.386 1.04
Роми 1.259 .94
друго 2.692 2.02

Видете исто така