Административна поделба на Луксембург

Од Википедија — слободната енциклопедија
Административна поделба на Луксембург - секој вид единица е означен со друга боја. Легенда:
  Округ Дикирх
  Округ Гревенмахер
  Округ Луксембург

Луксембург административно се дели на окрузи, кантони и општини. Градот Луксембург се дели на реони.

Окрузи[уреди | уреди извор]

Луксембург се дели на 3 округа:

Кантони[уреди | уреди извор]

Окрузите се делат на 12 кантони.

Општини[уреди | уреди извор]

Кантоните се делат на општини, кои се најситната административна единица во земјата.

Градови[уреди | уреди извор]

12 општини имаат статус на град. Градот Луксембург е главен и најголем град во земјата.

Реони на градот Луксембург[уреди | уреди извор]

Самиот град Луксембург се дели на реони. Постојат 24 реони кои можат да бидат окрузи или маала.