Административна поделба на Грузија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Административна поделба на Грузија

Грузија е поделена на 9 региони, 1 град и 2 автономни републики[1]. Овие пак се поделени на 67 окрузи и 12 самоуправни градови[2].

Грузија има два официјални автономни региони, од кои еден прогласил независност. Официјално автономен во рамките на Грузија[3], но де факто независниот регион на Абхазија прогласил независност во 1999 година[4].Покрај тоа, друга територија која не е официјално автономна, исто така, прогласила независност. Јужна Осетија е официјално позната од страна на Грузија како регион Цхинвал, бидејќи ја гледа Јужна Осетија како што имплицира политички врски со руската Северна Осетија[5]. Таа била наречена Јужноосетиска автономна област кога Грузија била дел од Советскиот Сојуз. Нејзиниот автономен статус бил повлечен во 1990 година. Де факто одделен по осамостојувањето на Грузија, биле направени понуди повторно да се даде автономија во Јужна Осетија, но во 2006 година непризнатиот референдум во областа резултирал со гласање за независност.[5].

И во Абхазија и во Јужна Осетија, голем број луѓе добиле руски пасоши, некои преку процес на присилна пасошизација од страна на руските власти[6]. Ова било искористено како оправдување за руската инвазија врз Грузија за време на војната во Јужна Осетија во 2008 година, по што Русија ја признала независноста на регионот[7]. Грузија ги смета регионите како окупирани од Русија[8][9]. Двете републики добиле минимално меѓународно признание.

Аџарија на чело со локалниот моќник Аслан Абашидзе одржува блиски врски со Русија и дозволил руската воена база да се одржи во Батуми. По изборот на Михаил Саакашвили во 2004 година, тензиите се зголемиле меѓу Абашидзе и грузиската влада, што довело до демонстрации во Аџарија, како и оставката на Абашидзе. Регионот ја задржува автономијата и како знак за повторно поврзување на Аџарија со централната влада на Грузија, Уставниот суд на Грузија бил преместен од Тбилиси во Батуми[10].

  1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име CIA Factbook Georgia.
  2. „Registry of Municipalities“. National Agency of Public Registry. Архивирано од изворникот на 2 февруари 2017. Посетено на 23 јануари 2017.
  3. „Government of Georgia – Abkhazia“. Government.gov.ge. Архивирано од изворникот на 17 July 2011. Посетено на 3 July 2011.
  4. „Regions and territories: Abkhazia“. BBC News. 8 февруари 2011. Архивирано од изворникот на 20 април 2010. Посетено на 30 јануари 2011.
  5. 5,0 5,1 „Regions and territories: South Ossetia“. BBC News. 8 февруари 2011. Архивирано од изворникот на 17 февруари 2011. Посетено на 30 јануари 2011.
  6. „Human Rights in the Occupied Territories of Georgia“. Osce.org. Архивирано од изворникот на 16 јуни 2012. Посетено на 30 октомври 2012.
  7. „Russian Passportization“. The New York Times. Архивирано од изворникот на 15 ноември 2012. Посетено на 30 октомври 2012.
  8. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име parliament.ge.
  9. Abkhazia, S. Ossetia Formally Declared Occupied Territory. Архивирано на 3 септември 2008 г. Civil Georgia. 28 August 2008.
  10. „Regions and territories: Ajaria“. BBC News. 8 февруари 2011. Архивирано од изворникот на 2 февруари 2014. Посетено на 31 јануари 2011.