Прејди на содржината

Административна поделба на Исланд

Од Википедија — слободната енциклопедија

Административната поделба на Исланд ги опфаќа првостепените, второстепените, третостепените и четвртостепените административни единици на Исланд. Државата е поделена (од најмало) на: општини, окрузи, региони и изборни единици.

Општини[уреди | уреди извор]

Општините во Исланд

Исланд е поделен на 76 општини кои управуваат со локалната власт, како на пример образованието или транспортот.

Окрузи[уреди | уреди извор]

Окрузите во Исланд.

Исланд е поделен на 23 окрузи и тие во добар дел претставуваат историска поделба.

Региони[уреди | уреди извор]

Регионите во Исланд.

Исланд е поделен на осум региони. Регионите воглавно имаат статистички употреби.

Изборни единици[уреди | уреди извор]

Изборни единици во Исланд.

До 2003 година, изборните единици биле истите со регионите. Со амандман законот бил променет и денес има 6 изборни единици.

Поврзано[уреди | уреди извор]