Адар

Од Википедија — слободната енциклопедија
шват       адар (אֲדָר)       нисан
Пуримска претстава во Еврејскиот театар во Варшава
Пуримска претстава во Еврејскиот театар во Варшава

Во адар се празнува Пурим
празник во спомена на ослободувањето
на Евреите од персиското ропство
Реден број: 12
Денови: 29
Годишно време: зима
Грегоријански: февруари–март

Адар (хебрејски: אֲדָר, од акадски: adaru) — шестиот месец од граѓанскиот и дванаесеттиот месец од верскиот еврејски календар. Ова е зимски месец и има 29 дена. Во престапни години, му претходи 30-дневен вметнат месец наречен „Адар ришон“, „Адар I“ или „Адар алеф“, при што тогаш првоспоменатиот се нарекува „Адар шени“, „Адар II“ или „Адар бет“. Адар I и II се паѓаат во февруари-март во грегоријанскиот календар.

Празници во адар[уреди | уреди извор]

На други јазици[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]