Прејди на содржината

Ав

Од Википедија — слободната енциклопедија
тамуз       ав (אָב)       елул
Вториот храм во пламен
Вториот храм во пламен

„Вториот храм во пламен“ (1867) од Франческо Ајец. Денот 9 ав (Тиша беав) е пост во спомен на „најцрниот ден во еврејската историја“ кога е запален светиот Ерусалимски храм.

Реден број: 5
Денови: 30
Годишно време: лето
Грегоријански: јули–август

Ав (хебрејски: אָב, арамејски: אבא‎, аба; од акадски: abu, „татко“) — единаесеттиот месец од граѓанскиот и петтиот месец од верскиот еврејски календар. Името му е од вавилонско потекло и се јавува во Талмудот некаде околу III век, но е единствениот еврејски месец што не е споменат во Библијата. Ова е летен месец и трае 30 дена. Обично соодветствува на јули-август во грегоријанскиот календар.

Во Таанит 29а од Вавилонскиот Талмудуд се вели дека „кога ќе настапи [месецот] ав, радоста ни опаѓа“. Причината е тоа што во првата половина од овој месец се случиле најцрните настани во еврејската историја.[1] Од особено значење се т.н. „Девет дена“ кои го доживуваат својот врв во постот Тиша беав на 9 ав. Но покрај овие празници, на полна месечина во месецот се празнува и мошне запоставениот празник Ту беав (15 ав) кој уште од древноста важел за еден од најсреќните денови во годината.

Празници во ав

[уреди | уреди извор]
  1. Данон, Цадик (2008). Основни поими на јудаизмот (PDF). прев. Марија Алексиќ (II. изд.). Скопје: Еврејска заедница во Република Македонија. ISBN 9989-102-14-7.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]