Мала Азија

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Мала Азија или Анадолија е полуостров во Југозападна Азија кој го формира поголемиот дел од азискиот дел на Турција, наспроти европскиот дел (Тракија, или традиционално Румелија). Таа е наречена по латинското име Asia Minor, што произлегува од грчкото Μικρά Άσια. Се смета за дел од Блискиот Исток.

Името @Анадолија# пак, доаѓа од грчкото Aνατολή (Анатолеј) или Ανατολία (Анатоли́а), што значи „изгрејсонце“ или „исток“. турската форма Anadolu произлегува од изворната грчка верзија и често се поврзува со ana („мајка“) според народната етимологија.

Поврзано[уреди]