Тимуриди

Од Википедија — слободната енциклопедија

Тимуридите или Тимуридска династија (персиски: تیموریان), биле сунитска муслиманска династија од турско-моноголско потекло [1][2][3][4] која владеела со Иран, Авганистан, голем дел од Средна Азија, како и делови на современ Пакистан, Месопотамија, Анадолија и Кавказ. Династијата била основана од големиот освојувач Тамерлан (Тимур) во XIV век. По смрта на Тамерлан, неговите потомци изгубиле голем дел од териториите, меѓутоа успеале да ја сочуваат власта во Средна Азија. Во 16 век, Бабур, тимуридски кнез од Фергана, основал мало кралство во Кабулистан, денешен Авганистан. Отаму, го нападнал Хиндустан и ги поставил основите на Могулското царство во Индија.

Семејно дрво[уреди | уреди извор]


 
 
 
 
 
 
1.
Тамерлан
(1336–1405)
основач на династија
1370–1405
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
кнез
Џахангир
 
принц
Омар Шеик
 
 
принц
Миран Шах
(1366–1408)
 
3.
Шахрух
(1377–1447)
емир од Тимуридската династија
1407–1447
 
Гавхаршад
(1378–1457)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.2
Пир-Мухаммед Џахангир
(1374–1407)
емир на Тимуридската династија
1405–1407
 
принц
Бајгара
 
 
принц
Султан Мухамад
 
 
принц
Султан Ибрахим
 
 
принц
Баисунгурr
(1399–1437)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.
Халил-Султан
(1384–1411)
владетел на Самарканд
1405–1409
 
 
4.
Улуг Бег
(1393–1449)
емир на Тимуридската династија
1447–1449
 
 
принц
Султан Мухамад
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
принц
Амир Мансур
 
5.
Султан Абу Саид
(1424–1469)
владетел на Самарканд
1451–1469
владетел на Херат
1459–1569
 
 
2.
Абдулах
(b. 1410–d. 1451)
владетел на Самарканд
1450–1451
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7.
Хусеин Бајкара
(1438–1506)
владетел на Херат
1470–1506
 
 
 
 
3.
Абд ал Латиф
(1420–1450)
владетел на Самарканд
1449–1450
 
6.
Јадигар Мухамад
(починал во 1470)
владетел на Хера
1469–1470
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6.
Султан Ахмед Мирза
владетел на Самарканд
1469–1494
 
принц
Умар Шеик
 
 
 
 
2.
Абул Касим Бабур Мирза
(1427–1457)
владетел на Херат
1451–1457
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8.
Бади Ал Заман
(починал во 1517)
владетел на Херат
1506–1507
 
9.
Музафар Хусеин
владетел на Херат
1507
 
Бабур
основач на Могулското царство во Индија
 
1.
Султан Мухамад
(d. 1451)
владетел на Херат
1447–1451
 
 
принц
Рок Ал Дин
Ала Ал Даулех
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3.
Махмуд
(починал во 1457)
владетел на Херат
1457
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4.
Ибрахим
(починал во 1459)
владетел на Херат
1457–1459

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. B.F. Manz, "Tīmūr Lang", in Encyclopaedia of Islam, Online Edition, 2006
  2. Encyclopædia Britannica, "Timurid Dynasty", Online Academic Edition, 2007. (Quotation:...Turkic dynasty descended from the conqueror Timur (Tamerlane), renowned for its brilliant revival of artistic and intellectual life in Iran and Central Asia....Trading and artistic communities were brought into the capital city of Herat, where a library was founded, and the capital became the centre of a renewed and artistically brilliant Persian culture...)
  3. „Timurids“. The Columbia Encyclopedia (Sixth. изд.). New York City: Columbia University. Посетено на 2006-11-08.
  4. Encyclopædia Britannica article: Consolidation & expansion of the Indo-Timurids, Online Edition, 2007.
Тимуриди
Претходник
нема
Тимуридска династија
1370–1526
Наследник
Пир Мухамед
Халил Султан
Шахрух
Улугбек