Прејди на содржината

Тамерланов шах

Од Википедија — слободната енциклопедија

Тамерланов шах бил измислен во Персија во текот на владеењето на Тамерлан со оваа област. Тамерлановиот шах е стратешка игра на табла слична на шахот и потекнува од чатурангата. Според некои извори, оваа игра била измислена лично од Тимур, меѓутоа ова тврдење можеби не е точно [1].

  1. Тамерланов шах (англиски)