Степски орел

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Aquila|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Степски орел
Орел во Јорбер, Биканер, Раџастан
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Aquila
Вид: Степски орел
Научен назив
Aquila nipalensis
(Хоџсон, 1833)
Subspecies
  • A. n. orientalis - Cabanis, 1854
  • A. n. nipalensis - Hodgson, 1833
Range of A. nipalensis      Breeding      Passage      Non-breeding
Синоними

Aquila rapax nipalensis
Falco mogilnik S.G. Gmelin, 1771 nomen dubium[2]

Степски орел[3] (латински: Aquila nipalensis) — орел со средна големина од семејството јастреби (латински: Accipitridae) кој се размножува во јужните степски региони на Русија, Африка, Средна Азија, Арабија, Индија, Монголија и Кина. Женката снесува до три јајца, на кои заедно со мажјакот лежат 40-50 дена.

Опис[уреди | уреди извор]

Степски орел

Степскиот орел е орел со средна големина со распон на крилата од 165 до 190 см, може да порасне 62-74 см. Тежи 1,5-3,5 кг. Може да живее 50-60 години. Се движи помалку од другите орли. Се храни со мали цицачи до големина на зајак, особено со глодачи, поради што се преселува во области каде што ги има повеќе. Исто така, фаќа птици и инсекти, како и трупови. Понекогаш краде храна фатена од други ѕверови. Делумно е птица преселница.

Се наоѓа на знамето на Казахстан.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Степски орел, Саудиска Арабија 1993.
Јајца од степски орел (Aquila nipalensis)

Се размножува на територијата што се протега од Романија на запад, преку јужна Русија и степите на Средна Азија, до Монголија на исток. Снесува 1-3 јајца во гнездото што го прави на дрво. Европските и централноазиските популации презимуваат во Африка, а источните популации во Индија.

Може да се види и во југоисточен Пакистан, особено во Карачи. За време на преселбата, во Непал може да се забележат голем број птици. Во текот на октомври и ноември до 15,3 птици на час.[4]

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Населува суви живеалишта, како што се пустини, полупустини, степи и савани. Се храни претежно со свежи мрши од сите видови, но повремено лови жив плен, мали цицачи како глодачи и зајаци и мали птици не поголеми од еребици. Исто така, храна може да обезбеди со крадење од други грабливци.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. BirdLife International (2020). Aquila nipalensis. Црвен список на загрозени видови. 2020: e.T22696038A180479129. doi:10.2305/IUCN.UK.2020-3.RLTS.T22696038A180479129.en. Посетено на 13 November 2021.
  2. В. П. Белик; В. М. Галушин (2019). „ИСТОРИЯ ФОРМИРОВАНИЯ НАУЧНОЙ НОМЕНКЛАТУРЫ И ВАЛИДНОСТЬ СОВРЕМЕННЫХ ИМЕН НЕКОТОРЫХ ВИДОВ ОРЛОВ РОДА AQUILA (ACCIPITRIDAE)“. ЗООЛОГИЧЕСКИЙ ЖУРНАЛ (руски). 98 (1): 79–88. doi:10.1134/S0044513418070036. S2CID 91202295.
  3. Назив на страницама Српског орнитолошког друштва, посећено 10. јуна 2013.
  4. DeCandido, R.; Allen, D.; Bildstein, K.L. (2001). „The migration of Steppe Eagles (Aquila nipalensis) and other raptors in central Nepal, autumn 1999”.

Литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]